Ντοκουμέντα, αφηγήσεις και τραγούδια: Μια ιδιαίτερη, επετειακή έκθεση – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι έρχεται στην «Ελληνογερμανική Αγωγή» από τις 2 Δεκεμβρίου 2015.

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη…», όπως έχει πει. Ο νεαρός που δούλεψε ως παγοπώλης και φορτοεκφορτωτής στην Κατοχή έμελλε να κρατήσει στα χέρια του ένα Όσκαρ και να μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας.

Η έκθεση

Ενενήντα χρόνια μετά τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η «Ελληνογερμανική Αγωγή» μνημονεύει τον κορυφαίο συνθέτη και γιορτάζει τη μουσική και τα τραγούδια του με μια ιδιαίτερη έκθεση,  που θα κορυφωθεί με μια εκδήλωση στο αμφιθέατρο των εκπαιδευτηρίων, στην Παλλήνη.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκαν ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης και η ιστορικός και κριτικός τέχνης Αθηνά Σχινά, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Το υλικό

Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες που ανήκουν στο Αρχείο Γιώργου Χατζιδάκι και τις οποίες παραχώρησε γι’ αυτό το σκοπό ο Γιώργος Χατζιδάκις, γιος του Μάνου Χατζιδάκι. Απεικονίζουν στιγμές του συνθέτη με τους ερμηνευτές και τους μουσικούς του κατά την ηχογράφηση ιστορικών κύκλων τραγουδιών, όπως ο  «Μεγάλος Ερωτικός», «Τα Παράλογα», «Η εποχή της Μελισσάνθης» και «Οι Μπαλάντες της οδού Αθηνάς». Ακόμα, απεικονίζουν ιδιόχειρες και μη παρτιτούρες για τα ίδια και άλλα έργα του Μάνου Χατζιδάκι, κινηματογραφικές αφίσες, ζωγραφικά έργα των Γιάννη Μόραλη, Μίνου Αργυράκη, Αλέξη Κυριτσόπουλου για εξώφυλλα δίσκων, καθώς και ένα άγνωστο έργο του Γιάννη Τσαρούχη που προοριζόταν για το εξώφυλλο του κύκλου «Τα Λειτουργικά».

Τα ντοκουμέντα. Ο Φοίβος Δεληβοριάς

Στα εγκαίνια της έκθεσης, στις 2/12 στις 7:30 μ.μ. ο Φώτης Απέργης θα παρουσιάσει σπάνια ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Αμέσως μετά, θα υποδεχθούμε στο σχολείο μας τον Φοίβο Δεληβοριά. Ο σημαντικός ΄Ελληνας τραγουδοποιός ήταν μαθητής, όταν γνώρισε το μεγάλο συνθέτη, για να αναδειχθεί σήμερα στον σημαντικότερο τραγουδοποιό της γενιάς του. Θα μοιραστεί μαζί μας πολύτιμες αναμνήσεις αλλά και εκτιμήσεις για τη διαχρονική αξία του έργου του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος είχε κυκλοφορήσει και τον πρώτο δίσκο του με τίτλο «Η Παρέλαση».  Το 1989, ο συνθέτης έγραφε για τον 16χρονο, τότε, Φοίβο: «Πόσοι απ’ αυτούς που φωνασκούν με θλιβερή έπαρση για το ελληνικό τραγούδι, μπορούν να ισχυριστούν πως πλησιάζουν έστω και στο ελάχιστο την ομορφιά αυτού του νεαρού συνθέτη, που γράφοντας ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική κατορθώνει να φανερώσει έναν κόσμο ολόκληρο που περιέχει η σημερινή ελληνική νεότητα, με διαύγεια και ποιητική ευαισθησία; Μια νεότητα που έχει αφομοιώσει δημιουργικά τις νεοελληνικές φυσιογνωμίες του μεταπολέμου και που χάρη σ’ αυτές εξακολουθεί να σκέφτεται διεισδυτικά στις δύσκολες κι αναποφάσιστες μέρες μας».

Ο Φοίβος Δεληβοριάς  με την κιθάρα του θα δώσει το έναυσμα για το μουσικό μέρος της βραδιάς, που θα κορυφωθεί με τη «σημερινή ελληνική νεότητα»: Η Παιδική και Εφηβική Χορωδία της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» θα ερμηνεύσει μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι υπό τη διεύθυνση της Χρύσας Αποστολάτου. Συγκεκριμένα, η χορωδία θα θυμίσει τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, από ιστορικές παραστάσεις κωμωδιών του Αριστοφάνη από το Θέατρο Τέχνης, καθώς και από τα χρόνια του συνθέτη στην Αμερική.