Το Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με το Athens Open Air Film Festival 2016 μας προσκαλούν στην Πειραιώς 260 την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016 στην προβολή της ταινίας του Ρομάν Πολάνσκι, Μάκβεθ, στο πλαίσιο του αφιερώματος Shakespeare in the city.

Ο «Μακβέθ» είναι η δεύτερη ταινία που θα προβάλει το 6o Athens Open Air Film Festival στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο «Shakespeare in the City» και που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία και το British Council. Ο Πολάνσκι παρουσιάζει μια εφιαλτική εκδοχή της περίφημης σαιξπηρικής τραγωδίας πάνω στις αιματηρές συνέπειες του ασίγαστου πόθου για εξουσία, με φόντο το τραχύ τοπίο της βόρειας Ουαλίας.

Δύο χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της συζύγου του, Σάρον Τέιτ, ο Ρόμαν Πολάνσκι μεταφέρει μια από τις διασημότερες τραγωδίες του Σαίξπηρ μέσα σε όλη της τη βαρβαρότητα και τη βία. Παρ’ όλο που μια τέτοια διασκευή είναι αναπόφευκτο να ληφθεί ως μια απελπισμένη προσπάθεια του σκηνοθέτη να εξορκίσει δικούς τους, προσωπικούς δαίμονες, αξίζει να αντιμετωπίσει κανείς αυτόν τον αιματοβαμμένο και σκοτεινό «Μάκβεθ» ως μια ταινία πλήρως εναρμονισμένη με τους φιλμικούς προβληματισμούς και την πεσιμιστική κοσμοθεωρία του σκηνοθέτη, αλλά και ως μια εξαιρετική διασκευή του διάσημου έργου στην οθόνη.
Σεβόμενος απολύτως το σαιξπηρικό όραμα, ο Πολάνσκι κινηματογραφεί με ρεαλισμό και όσο το δυνατόν πλησιέστερη αυθεντικότητα πότε σε άγριας ομορφιάς φυσικές τοποθεσίες και πότε σε ημιφωτισμένα γοτθικά σκηνικά, μεταφέροντας όλη την κλειστοφοβία και τη δριμύτητα του έργου και αναπαριστώντας τους ήρωες ως χαμένες ψυχές, θύματα σκοτεινών δυνάμεων και έρμαια δικών τους ολέθριων ψευδαισθήσεων.Το αποτέλεσμα μένει αξέχαστο.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ρόμαν Πολάνσκι
Σενάριο: Ρόμαν Πολάνσκι, Κένεθ Τίναν
Φωτογραφία: Γκίλμπερτ Τέιλορ
Μουσική: The Third Ear Band
Μοντάζ: Άλαστερ Μακιντάιρ

Με τους: Τζον Φιντς, Φραντσέσκα Ανις, Μάρτιν Σο, Στίβεν Τσέις

Διάρκεια: 140′

Το Athens Open Air Film Festival συνεργάζεται φέτος με την Βρετανική Πρεσβεία και το British Council συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό της 400ής επετείου του θανάτου του μεγάλου Άγγλου δραματουργού.

Το αφιέρωμα με τίτλο «Shakespeare in the City» «ζωντανεύει» έργα του Σαίξπηρ με έξι ταινίες που άντλησαν έμπνευση από τη θεατρική παράδοση του Βρετανού βάρδου και βασίζονται στα ιστορικά δράματα, τη δημιουργική φαντασία, αλλά και την «ανατριχιαστικά» κωμική πλευρά των έργων του.

Οι προβολές του αφιερώματος «Shakespeare in the City», όπως και όλες οι προβολές του 6ου Athens Open Air Film Festival, πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr, και συνδιοργανωτή τον Οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Το Φεστιβάλ Αθηνών συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας και φιλοξενεί τρεις προβολές αφιερωμένες στον Σαίξπηρ.

Τρεις ιστορικές ταινίες που ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο τα κλασικά έργα, τρεις ιδιαίτερες κινηματογραφικές ματιές προβάλλονται στον Κήπο της Πειραιώς 260, που μετατρέπεται σε ένα μεγάλο θερινό σινεμά.

Διαβάστε επίσης:

6ο Athens Open Air Film Festival

Ο Σαίξπηρ μέσα από παραστάσεις και προβολές στο Φεστιβάλ Αθηνών!

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016: Το πρόγραμμα