Στο πλαίσιο των Μαθημάτων για τον Πολιτισμό που φέτος εξετάζουν τις ΤΕΧΝΕΣ, τα Γράμματα και την Αρχιτεκτονική στη Νεότερη Ελλάδα

θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ ΑΛΤΑΜΟΥΡΑ. Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος» , συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματόγραφου της ΕΡΤ και της Κλεώνης Φλέσσα. 2010, την Πέμπτη 20/01/2011 και ώρα 20:30 στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το ντοκιμαντέρ έχει πάρει βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας και διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης του Μόντρεαλ.

Η Ελένη είναι η πρώτη Ελλήνίδα αβαν γκάρντ καλλιτέχνιδας του 19ου αιώνα. Μιας γυναίκας γοητευτική και αινιγματική, που κατάφερε να ανατρέψει όλες τις ισχύουσες συμβάσεις της εποχής της.

Ντυμένη ως άντρας, σπούδασε ζωγραφική, στην Ρώμη, στη σχολή των Ναζαριστών, 1847-50,  και στην Φλωρεντία 1850- 1851.

Διεκδίκησε  να ανοίξουν οι Ακαδημίες των Τεχνών και τα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο επιτρέποντας στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη γνώση.

Ερωτεύτηκε τον Ιταλό ζωγράφο Σαβέριο Αλταμούρα και έζησε επαναστατικά και ποιητικά την ζωή της κάτι που είχε ένα κόστος και ένα τίμημα πάρα πολύ μεγάλο.

Αναζητώντας την Ελένη, κυριαρχεί η σκέψη πως από κάπου παίρνει νερό η φύτρα του ανθρώπου, πως ριζικό, δίχως σταματημό να πολεμάς για την κατάκτηση, της μέσα σου προσωπικής ελευθερίας.

Η συναίσθηση του είμαι κληρονόμος –υπερασπιστής της συλλογικής ελευθερίας… για να την δικαιούσαι, και μέσα της ν’ ανθείς και να καρπίζεις…..

Συντελεστές

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Κλεώνη Φλέσσα
Κείμενα : Σοφία Φίλντιση, Κλεώνη Φλέσσα
Δ/της Φωτογραφίας: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος / Federico Martucci
Μουσική: Ηρακλής Πασχαλίδης
Τραγούδι: Νένα Βενετσάνου
Ήχος: Δημήτρης Αθανασόπουλος /Σπύρος Δρόσος / Μπελογιάννης Χαραλαμπίδης
Μοντάζ: Φανή Ζώζια
Ηθοποιοί: Άρτεμις Φλέσσα, Γιώργος Σπάνιας
Παραγωγή: Ε.Κ.Κ/ ΕΡΤ Α.Ε / CLEOS FILM
Χορηγός : ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ