Το μυθιστόρημα του Γκράχαμ Σουίφτ, με τίτλο Μακάρι να ήσουν εδώ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας.

Έτσι κι αρχίσει η τρέλα, δεν έχει τελειωμό, σκέφτεται ο Τζακ. Δεν είχαν πει εκείνοι οι ειδικοί ότι θα πάρει χρόνια μέχρι να φουντώσει στον άνθρωπο; Νά λοιπόν τώρα που είχε φουντώσει σ’ αυτόν και στην Έλλη.

Εξήντα πέντε κεφάλια ήταν τα ζωντανά και όλα φαίνονταν υγιέστατα όταν ήρθε η κατεπείγουσα διαταγή να τα ξεπαστρέψουν, κι έμεινε πίσω μόνο η σιωπή κι ένα κούφιο κενό σαν το πρωί που πέθανε η μάνα, ένα κενό που μέσα του επέπλεε μια τόση δα θυμωμένη σκέψη: Το καλό που τους θέλω, να έχουν δίκιο αυτοί οι ειδικοί…

Με αφορμή την ιστορία δύο οικογενειών κτηνοτρόφων από το Ντέβον της Αγγλίας, των Λάξτον και των Μέρικ, που η ασθένεια των τρελών αγελάδων έπληξε καίρια στη δεκαετία του ’90, με αποτέλεσμα οι γόνοι τους να υποχρεωθούν να στρέψουν την πλάτη τους στην οικογενειακή παράδοση ακολουθώντας εντελώς διαφορετική πορεία, ο Γκράχαμ Σουίφτ πλέκει με δεξιοτεχνία τον ιστό των γονικών, συζυγικών και αδελφικών σχέσεων, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα τις ψυχολογικές αλλαγές που επιφέρει μια κρίση. Ο πόλεμος του Ιράκ θα επισφραγίσει αυτή την πολυεπίπεδη διαδικασία αποξένωσης από τη γη, την οικογένεια και τον καθιερωμένο τρόπο ζωής των τελευταίων τριών δεκαετιών.

O Γκράχαμ Σουίφτ γεννήθηκε το 1949 στο Νότιο Λονδίνο, εκεί όπου διαδραματίζονται και τα περισσότερα μυθιστορήματά του. Σπούδασε λογοτεχνία στα πανεπιστήμια Καίμπριτζ και Γυόρκ.

Πρωτοεμφανίστηκε στα βρετανικά γράμματα το 1980 και θεωρείται από τους σημαντικότερους Bρετανούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς. Tο 1996 τιμήθηκε με το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο Booker για το μυθιστόρημα Τελευταίoς γύρος.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Υδάτινη χώρα, Το φτερωτό μπαλάκι, Ο καταστηματάρχης, Έξω από τον κόσμο αυτό, Εσαεί και Αύριο, Τελευταίος γύρος, η αυτοβιογραφική λογοτεχνική μαρτυρία Φτιάχνοντας έναν ελέφαντα, καθώς και η συλλογή διηγημάτων Μαθήματα κολύμβησης, όλα από τις εκδόσεις της Eστίας.