Η αίθουσα τέχνης ART ZONE 42 παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Μαίρης Ρουκουνάκη με τίτλο «ἕν το πᾶν»

από την Τρίτη 4 Ιουνίου στις 8 μ.μ.

Τα έργα της Μαίρης Ρουκουνάκη αποτελούν αγωγούς φιλοσοφικών ρήσεων που την απασχολούσαν ως καταστάσεις και εμπειρίες, οι οποίες εκ φύσεως εδρεύουν στον ανθρώπινο νου.

Αντιπαραθέτει δυο σημαντικούς φιλοσόφους, τον Πλάτωνα και τον Ηράκλειτο, μετουσιώνοντας τα ρητά τους σε οπτική τέχνη. Το ενδιαφέρον της αφορά τόσο τη διανόηση του ανθρώπινου είδους και τον κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα, όσο και την υλική υπόσταση των πραγμάτων, με την οποία ασχολήθηκε ο Ηράκλειτος.

Δημιουργεί αποκλειστικά κυκλικά έργα στα χρώματα της ίριδος, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη φυσική κατάσταση των πραγμάτων και την αιώνια κυκλική ροή που διέπει τα πάντα. Οι πίνακές της αποτελούν εικονικές μεταφορές ενός δυϊστικού συστήματος, που περιλαμβάνει τον διαρκώς μεταβαλλόμενο φυσικό κόσμο του Ηράκλειτου και τον αναλλοίωτο κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα, στον οποίο εδρεύουν τα αρχέτυπα, οι έννοιες δηλαδή, των φθαρτών, υλικών σωμάτων.

Κάθε έργο αποτελεί μια αλληγορική απεικόνιση ενός ρητού, υποστηρίζοντας παράλληλα και την αριστοτελική άποψη, ότι σκοπός της τέχνης δεν είναι να αναπαραστήσει την εξωτερική εμφάνιση των πραγμάτων, αλλά την εσωτερική τους σημασία. Η εικαστικός ιεραρχεί τις εικόνες της, ξεκινώντας από τη φυσική, τους αριθμούς και το σύμπαν στη γενική μορφή του και καταλήγει σε καταστάσεις πνευματικές, στον άνθρωπο, αναζητώντας τη θέση του και, εντέλει, τη θέση του ίδιου του καλλιτέχνη στον κόσμο.

Βιογραφικό Σημείωμα

H Μαίρη Ρουκουνάκη έχει σπουδάσει Γραφιστική και Εφαρμοσμένη Ζωγραφική στην AKTO. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Σχολής Καλών Τεχνών του Middlesex University. Έχει συμμετάσχει σε τέσσερις ομαδικές εκθέσεις σε Λονδίνο και Αθήνα. Η πρώτη της ατομική έκθεση εγκαινιάζεται στην γκαλερί Art Zone 42 τον Ιούνιο του 2013.