Συνέδρια – Ημερίδες

Τετάρτη 24 έως Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 | Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» | 09:00 – 20:00

17th Conference «Digital Approaches to Cartographic Heritage (ICA DACH)» της Commission on Cartographic Heritage into the Digital της International Cartographic Association.

Διοργάνωση: Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης Α.Π.Θ. με την υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Είσοδος ελεύθερη.

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 | Μόνιμη Έκθεση / Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» | 12:00 και 19:00

Στις 12:00 διοργανώνεται θεματική ξενάγηση από αρχαιολόγο του Μουσείου στον φυτικό κόσμο των Βυζαντινών μέσα από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης

Στις 19:00 διοργανώνεται προβολή αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ούριακος» (48’, 2019) στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (σκηνοθεσία: Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη, επιστημ. επιμέλεια του καθηγητή Α.Π.Θ. Νίκου Ευστρατίου).

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 | Μόνιμη Έκθεση | 09:00

Διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη μόνιμη έκθεση προσαρμοσμένο στη θεματική της ημέρας από αρχαιολόγο-μουσειολόγο του Μουσείου.

Διοργάνωση: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Είσοδος ελεύθερη.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023

Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 | Μόνιμη έκθεση/αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων | 09:00

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει δύο δράσεις:

Εκπαιδευτική δράση για δύο σχολικά τμήματα της Ε’ Δημοτικού με τίτλο «Ανακυκλώνω, συντηρώ, επαναχρησιμοποιώ – από το Βυζάντιο ως σήμερα».

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 | Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» | 20:00 (Εγκαίνια)

Περιοδική έκθεση με τίτλο «ΦΟΙΝΙΞ – ΑΓΩΝ». Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο νεότερων τέχνεργων του Νομισματικού Μουσείου με σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, που έχει δομηθεί σε δύο ενότητες:

α΄ «ΦΟΙΝΙΞ»: Νομίσματα, Μετάλλια, Μήτρες, Σφραγίδες του Ιωάννου Καποδίστρια και του Όθωνα Α΄ με τον αναγεννώμενο φοίνικα θα συνομιλούν με τη γλυπτή δημιουργία «Φοίνιξ» του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας πώς από τα «σκουπίδια» μπορεί να αναγεννηθεί ένα γλυπτό. Σημαντικό στοιχείο η επανάχρηση και η ανακύκλωση που συντείνει στην κυκλική οικονομία.

β΄ «ΑΓΩΝ»: Μετάλλια και Μήτρες του Καποδίστρια και του Όθωνος με αγωνιστές και αγωνίστριες του 1821 συνομιλούν με ζωγραφικά έργα του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένα από αυτά.

Διοργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Νομισματικό Μουσείο
Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου έως 13 Σεπτεμβρίου
Είσοδος ελεύθερη.
Στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η είσοδος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στον Λευκό Πύργο είναι ελεύθερη.

Συνεχίζονται οι περιοδικές εκθέσεις

8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης | Κεντρική έκθεση: «Being as Communion»
Σάββατο 4 Μαρτίου-Κυριακή 21 Μαΐου 2023
Το Μουσείο συμμετέχει στην 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Σε αίθρια, στον κεντρικό διάδρομο και σε τρεις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου εκτίθενται επτά έργα της κεντρικής έκθεσης «Being as Communion» σε επιμέλεια της ιστορικού και επιμελήτριας σύγχρονης τέχνης Μαρίας-Θάλειας Καρρά.

Στο Μουσείο εκτίθενται έργα των Cevdet Erek και Κώστα Ρουσσάκη, ενώ και άλλα έργα βρίσκονται σε διάλογο με τη συλλογή του μουσείου: Το Sketch and Bread της Jumana Manna παραλληλίζει τα δομικά θραύσματα των σύγχρονων πόλεων με τα αρχαιολογικά χαλάσματα. Το υπερρεαλιστικό πανοπτικό όραμα του Ahmed Morsi περιστοιχίζεται από βυζαντινές εικόνες, ενώ ο Άγγελος Πλέσσας φαντάζεται ένα νέο πρότυπο ύπαρξης, το οποίο συνδέει μυστικιστικά, βυζαντινά και φουτουριστικά στοιχεία με το ψηφιακό.

«Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» | Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».

Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά εκτός Σερβίας, επιλεγμένες εικόνες της περίφημης Συλλογής του κληροδοτήματος του ζεύγους Μίλαν και Πάβα Σέκουλιτς στο Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου, που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 19ο αι. και αποτελούν έργα επώνυμων, αλλά και ανώνυμων ζωγράφων, αντιπροσωπευτικά των τάσεων της μεταβυζαντινής ζωγραφικής στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, «από την Κρήτη μέχρι τον Δούναβη».

Στο τέλος της έκθεσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο όπου εκτίθεται σήμερα η Συλλογή, στο διαμέρισμα του ζεύγους Σέκουλιτς, στο Βελιγράδι, μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.

Διοργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου
Είσοδος ελεύθερη.
Διάρκεια: έως 14 Ιουνίου 2023

Διαβάστε επίσης:

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Being as Communion: Η Κεντρική Έκθεση της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης