Μια σύγχρονη, ριζοσπαστική ματιά σε μια κλασική ιστορία, με αφετηρία το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ. Με τους Χάρη Φραγκούλη, Ανθή Ευστρατιάδου, Ανδρέα Κοντόπουλο και τους Άγγελο Πα-παδημητρίου, Τζένη Θεωνά, Γιάννη Μπέζο, Χάρη Ρώμα, Μπέτυ Αρβανίτη, Κώστα Βουτσά.

Σύνοψη

Τρέχοντας απεγνωσμένα να ξεφύγει από μια ζωή γεμάτη αποτυχίες και απορρίψεις, ο Νίκος (Χάρης Φραγκούλης) βουτάει στα βαθιά νερά της ανθρώπινης επιθυμίας. Στα χέρια του κρατάει το δώρο ενός ηλικιωμένου παλαιοπώλη: ένα παλιό κομμάτι δέρμα, χαραγμένο με μια διαβολική συμφωνία που του υπόσχεται τα πάντα, με κόστος την ίδια του τη ζωή:

Αν με αποκτήσεις, θα αποκτήσεις τα πάντα,
Όμως θα είναι για πάντα δική μου η ζωή σου.
Με κάθε σου θέλω, εγώ θα μικραίνω,
Και μαζί θα μικραίνω την ζωή στο κορμί σου.

Ο Νίκος δέχεται το στοίχημα, και βλέπει την πραγματικότητα να μεταμορφώνεται σε μια φρενίτιδα πάθους, μουσικής και ανησυχητικών οιωνών. Σε αυτήν την περιπέτεια θα τον ακολουθήσουν η αγαπημένη του Κρίστι (Ανθή Ευστρατιάδου) και ο φίλος του Στέφανος (Ανδρέας Κοντόπουλος), μαζί με ντίβες της όπερας και μίμους φωνών, μυστηριώδεις σωσίες και αλλόκοτους ιερείς. Καθώς κατεβαίνει σταδιακά τα σκαλοπάτια της τρέλας, ο Νίκος αναρωτιέται αν μπορεί να ξυπνήσει από μια ζωή που μοιάζει όλο και περισσότερο με όνειρο. Θα καταφέρει, άραγε, να εξερευνήσει το πιο σκοτεινό δωμάτιο της επιθυμίας του, το οποίο μοιάζει απροσπέλαστο ακόμα και για τον ίδιο;

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Το Εγώ δεν είναι αφέντης στο ίδιο του το σπίτι», έλεγε κάποτε ο Φρόιντ, ο άνθρωπος που λίγες μέρες πριν πεθάνει διάβαζε ευλαβικά το «Μαγικό Δέρμα» του Μπαλζάκ.

Με αυτή τη φράση σφηνωμένη στο μυαλό, φαντάστηκα τον σύγχρονο ήρωα του «Μαγικού Δέρματος». Έναν ευαίσθητο, πυρετώδη και ονειροπόλο νέο, ο οποίος δεν χωράει σε καμιά έτοιμη κατασκευή, αλλά κι έναν άνθρωπο χαμένο στην ανωνυμία του, που χειραγωγείται από κάθε είδους παρόρμηση. Οι σκέψεις και οι επιθυμίες τον κατακλύζουν, με τον ίδιο τρόπο που το αίμα γεμίζει τις φλέβες του. Συχνά αναρωτιέται αν είναι θύμα σκοτεινών δυνάμεων, ή απλώς της τρέλας. Η μόνη απάντηση που ξέρει να δώσει, είναι να αλλάξει όλες τις μάσκες, όλα τα χρώματα κι όλα τα δέρματα. Να δει τον εαυτό του σαν πρωταγωνιστή μιας μαύρης κωμωδίας κι ενός μιούζικαλ, ενός animation και μιας παθιασμένης ιστορίας αγάπης. Να ελιχθεί σαν αιλουροειδές και να συνεχίσει.

Μπήκα στην θέση του, κι αναρωτήθηκα τι κρύβεται στην αντίπερα όχθη. Είδα την πραγματικότητα με τα μάτια του κι έμοιαζε με όνειρο, συχνά με εφιάλτη. Τον βοήθησα να κλείσει λογαριασμούς και να ανοίξει άλλους, που θα ενθουσίαζαν τον ίδιο αλλά κι εμάς. Κόντρα στη θλίψη, την ανία και τις ready made απολαύσεις, θέλησα το «Μαγικό Δέρμα» να είναι μια ιστορία αέναης μεταμόρφωσης, και μια γιορτή αγάπης σε έναν κόσμο που καταρρέει.


Διαβάστε επίσης: