Η σχέση με τον τόπο μας είναι μια αισθαντική εμπειρία ενσωμάτωσης του κόσμου και οι αναμνήσεις κάτι σαν σημείο άφιξης. Ίσως να είναι και το μόνο πράγμα που μας ανήκει αληθινά.

Το ταξίδι των Αόρατων Πόλεων ως ηχητική εγκατάσταση, με μοναδικούς παρτενέρ τον ήχο, τις λέξεις, τη μουσική και τον ουρανό της Κρήτης, ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο. Έμπνευση για τη γέννηση της ιδέας αποτέλεσε το Βουλισμένο Αλώνι· τόπος των παιδικών μου βιωμάτων, αλλά και η ιδέα του ενδιάμεσου χώρου ως τόπου χιμαιρικών δυνατοτήτων, ένα κατώφλι ονειροπόλησης.

Με την αισθαντική μουσική σύνθεση της Σοφίας Καμαγιάννη, τις φωνές των αγαπημένων μου ερμηνευτών: Νίκου Κουρή, Λίλλυς Μελεμέ, Μαρίας Σκουλά, Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη, Γιάννη Χαρούλη και πατώντας στην αρχέγονη αγάπη των ανθρώπων για τα παραμύθια, αλλά και στην ανάγκη επανάκτησης του χαμένου παραδείσου, θα ακούσουμε τον ήχο της μνήμης, της ουτοπίας, τον αρχέγονο ήχο του αιώνιου ταξιδευτή. “Γιατί τα μεγαλύτερα ταξίδια γίνονται μόλις κλείσεις τα μάτια σου. Όλες οι πόλεις ταξιδεύουν μέσα σου”. Και γιατί με τη βοήθεια των αναμνήσεων, ο Ίταλο Καλβίνο δεν αναπολεί, ούτε εξιδανικεύει, αλλά ξαναγράφει τον εαυτό του. Σύμφωνα με τον Ιταλό συγγραφέα, κάθε ταξιδιώτης που έρχεται σε επαφή με το καινούργιο και το ξένο, στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να ξαναέρχεται σ’ επαφή με την πόλη στην οποία ζει, δηλαδή με τον εαυτό του. Γιατί οι πόλεις είναι οι αντανακλάσεις και οι εικόνες που φαντασιώνεται ο άνθρωπος για τον ίδιο.

Η ηχητική εγκατάσταση των Αόρατων Πόλεων, ελπίζουμε να δώσει τη δυνατότητα στους ακροατές να αφουγκραστούν το ουτοπικό κείμενο του 20ου αιώνα και κάτω από τον ουρανό, μέσα σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο, να ταξιδέψουν.

-“Είναι φορές που μου φαίνεται ότι η φωνή σου έρχεται σε μένα από μακριά”.
-“Και ακούω από τη φωνή σου τις αόρατες αιτίες για τις οποίες οι πόλεις ζούσαν, και για τις οποίες ίσως, μετά το θάνατο τους, θα ξαναζήσουν”.

Αόρατες Πόλεις

Ποιες είναι όμως οι Αόρατες Πόλεις; Ο συγγραφέας δεν προδίδει ποτέ την ερώτηση, γιατί στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να αποκαλύψει την απάντηση. Τα στοιχεία βρίσκονται μέσα στις πόλεις αλλά και στα ταξίδια εντός μας. Ίσως είναι οι αναμνήσεις μας, ίσως οι επιθυμίες, ίσως οι κρυμμένες αλήθειες που ψάχνουμε σε κάθε προορισμό. Ίσως, όπως θα γράψει ο Ιταλός ηθοποιός Μαρτσέλο Μαστρογιάννι: η γοητεία των ταξιδιών να βρίσκεται σ΄ αυτήν ακριβώς τη μαγεία, σ΄ αυτήν την παράδοξη νοσταλγία του μέλλοντος. Ίσως πάλι και όχι.

Θα γράψει ο Ιταλός συγγραφέας: «Το βιβλίο μου οι Αόρατες Πόλεις, παραμένει εκείνο με το οποίο πιστεύω πως είπα τα περισσότερα πράγματα, γιατί μπόρεσα να συγκεντρώσω σ’ ένα και μοναδικό σύμβολο όλους τους συλλογισμούς, όλες τις εμπειρίες, όλους τους προβληματισμούς μου».

Στον κήπο του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, οι μοναχικές νησίδες των φωνών θα χαράξουν αόρατες ηχητικές διαδρομές. Σε κάποια από αυτές, ο καθένας από εμάς ίσως αναγνωρίσει μια δική του πόλη. Ο ακροατής θα έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί, να κλείσει τα μάτια και να αφουγκραστεί τους ονειρικούς τόπους των Αόρατων Πόλεων. Με υλικό τις λέξεις, τον ήχο και τη μουσική, θ΄ ακούσει τις ασώματες εκείνες φωνές που περιπλανώνται στον αέρα ως άλλα ποιήματα αγάπης· ποιήματα αγάπης για τις πόλεις, που ψάχνουν τον παραλήπτη τους.

Διαβάστε επίσης:

Αόρατες Πόλεις: Μια ηχητική εγκατάσταση βασισμένη στο έργο του Ίταλο Καλβίνο στην Κρήτη