Αυτή είναι η 3η ατοµική έκθεση της Μάγδας Αποστόλου, η οποία θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 09 Νοεµβρίου στις 5 το απόγευµα και θα διαρκέσει ως τις 04 Δεκεµβρίου 2021.

Για την έκθεση «Σπουδή στη Σιωπή» σχολιάζει η Ιστορικός Τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη,

Ανοίκειες αλλά και οικείες είναι οι εικόνες µε τις τοπιογραφίες της Μάγδας Αποστόλου. Αυθύπαρκτα, επιβλητικά, σιωπηλά, αν και θεαµατικά λαλίστατα τα τοπία της είναι φιλοτεχνηµένα µε µελάνι πάνω σε χαρτί ή σε καµβά. Η εικαστικός εκµεταλλεύεται τις πλαστικές ιδιότητες των υλικών και συνθέτει τις τοπιογραφίες της µε σαφή µινιµαλισµό. Επιβάλλει τη χειρονοµιακή και ενστικτώδη γραφή της στη λευκή επιφάνεια του φόντου και φιλοτεχνεί µε µια πρωτότυπη λυρική αφαίρεση. Στις θεµατικές της απουσιάζει παντελώς η ανθρώπινη παρουσία, ενώ δεν κάνει αναφορά σε κανένα χρονικό ή τοπικό προσδιορισµό και εναλλάσσει συστηµατικά τα φυσικά τοπιογραφικά στοιχεία µε τα ονειρικά.

Η Αποστόλου δηµιουργεί τοπιογραφίες συνδυάζοντας τις οπτικές εναλλαγές από βιωµένα τοπία, που έχουν βαθιά χαραχθεί στη µνήµη της, µαζί µε τις εικόνες που έχει νοητά διαµορφώσει µέσα της και στη συνέχεια µε την προσωπική της εικαστική επέµβαση φτάνει στην τελική µορφή και την επιθυµητή εννοιολογική υπόσταση: «εµπνέοµαι κυρίως από τη φύση, το υγρό στοιχείο και από φωτογραφίες που τραβάω κατά τη διάρκεια των ταξιδιών µου».

Οι συνθέσεις της είναι κυρίως ασπρόµαυρες και δηµιουργούν µία αίσθηση αέναης κίνησης στα έργα της. Η ζωγράφος αποτυπώνει µια δεδοµένη χρονική στιγµή, όπου µε το πρώτο φύσηµα του αέρα όλα θα µεταβληθούν και θα αναµορφωθούν αισθητικά, δίνει δηλαδή την εντύπωση της στιγµιαίας ιχνογράφησης.

Άχρονα τοπία, σιγηλά και επιβλητικά, µέσα σε τετράγωνες επιφάνειες δίνουν στον θεατή τη δυνατότητα να τα ανακαλύψει µέσα από τη δική του οπτική γωνία, να τα θαυµάσει ή να τα αναγνώσει πίσω από τους φαινοµενικούς φυσικούς σχηµατισµούς των κορµών των δέντρων, των θαλασσινών όγκων, της ποτάµιας ακτής, του χιονισµένου όρους ή του παρθενικού δάσους.

Η αισθητική και η εσωτερικότητα των ατέρµονων έργων της µε παρέπεµψε ασυνείδητα στο έργο του Chu Teh-Chun, που επίσης ισορροπούσε τη ζωγραφική του παλέτα µεταξύ της αισθητικής της Δύσης και της Ανατολής. Έτσι και η Μάγδα Αποστόλου αντιµέτωπη µε το εύθραυστο τείχος της σιωπής διαµόρφωσε το προσωπικό της ιδίωµα ως µια τέχνη «Βιωµένης εµπειρίας και περισυλλογής».

Μάγδα Αποστόλου

Η Μάγδα Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (1993-1998) µε καθηγητή τον Βαγγέλη Δηµητρέα.

Το 1996 φοίτησε για ένα χρόνο στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης µε καθηγητή τον Joaquim Chancho.

Έργο της έχει συµπεριληφθεί στο σχολικό βιβλίο της Βιολογίας της Α’ Γυµνασίου. Έχει συµµετάσχει σε πολλές οµαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι µέλος του Επιµελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.