Μετά τον θάνατο της οικογένειάς του ο πρώην αστυνομικός Max περιπλανιέται με το αυτοκίνητό του ,και μοναδική συντροφιά τον σκύλο του, σε έναν κόσμο που έχει σχεδόν καταστραφεί (το γιατί εξηγείται στο ξεκίνημα της ταινίας). Οι επιζήσαντες ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Αυτούς που προσπαθούν να επιβιώσουν διατηρώντας κάποια στοιχειώδη ανθρωπιά και τους άλλους-συμμορίες αδίστακτων πολεμιστών/δολοφόνων  που θα κάνουν τα πάντα για να έρθει στην κατοχή τους το πολυτιμότερο στοιχείο του ερημωμένου πλανήτη-το πετρέλαιο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που γυριζόταν μία ταινία με θέμα τη ζωή μετά από μία ολοκληρωτική καταστροφή της Γης (αναζητείστε το χαμηλών τόνων και υποβλητικό The Quiet Earth του 1985 αν σας ενδιαφέρει η όλη θεματολογία). Ήταν όμως η πρώτη φορά που γυριζόταν κάτι όπου τα πάντα είναι στο κόκκινο.

Από την πρώτη  https://www.youtube.com/watch?v=8pVJj1xYPS0 μέχρι και την τελευταία μεγαλειώδη σκηνή καταδίωξης ο σκηνοθέτης George Miller δείχνει αποφασισμένος να παίξει με τα νεύρα και τις αντοχές του κοινού. Αυτό που κάνει την ταινία ξεχωριστή ,εκτός των επιτευγμάτων σε θέματα κινηματογράφησης, είναι οι χαρακτήρες της. Ο μοναχικός, κυνικός, εσωστρεφής και λιγομίλητος (οι ατάκες του με το ζόρι γεμίζουν μία σελίδα χαρτί) Max βρίσκεται δικαιολογημένα σε πρώτο πλάνο, με τον Gyro και το εξαθλιωμένο ελικόπτερό του να ακολουθεί από κοντά-ίσως ο πλέον συμπαθής χαρακτήρας της ταινίας. Από κει και πέρα υπάρχουν οι ‘κακοί’ , οι οποίοι είναι κακοί στα όρια του σαδισμού και η κοινότητα των ‘καλών’ με την οποία ο Max θα ‘αναγκαστεί’ να συνεργαστεί. Η ταινία εξελίσσεται σε μία ανελέητη πάλη μεταξύ καλού και κακού, με έντονες δραματικές κορυφώσεις-όλες κατά τη διάρκεια των περιβόητων καταδιώξεων.

Γυρίστηκε στην περιοχή Broken Hill μια απομονωμένη πόλη στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας και την εποχή της ήταν η ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του Αυστραλιανού κινηματογράφου. Όλοι οι δρόμοι που εμφανίζονται βρίσκονται στα πέριξ της πόλης-το ιδανικό φυσικό σκηνικό. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τραυματίστηκαν (σοβαρά) δύο κασκαντέρ. Το ένα από τα δύο ατυχήματα υπάρχει μέσα στην ταινία! Μπορεί η Αυστραλία να είναι μία ζεστή κατά κανόνα χώρα, αλλά τα περισσότερα γυρίσματα έγιναν με πολύ κρύο. Δεν υπάρχει ούτε ένα ψηφιακό εφέ, αφού μιλάμε για το 1981.

Η, ιδανική, μουσική ανήκει στον κιθαρίστα των Queen Brian May.

Έκανε πρεμιέρα στην Αυστραλία παραμονή Χριστουγέννων του 1981, αφού λογοκρίθηκε βάρβαρα. Στην εκδοχή που είχε ο Miller στο μυαλό του υπήρχε πολύ περισσότερη βία και αίμα από αυτά που βλέπουμε στην οθόνη.

Θεωρείται (και είναι) μία από τις καλύτερες ταινίες δράσης όλων των εποχών. Αντικειμενικά πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών ανεξαρτήτως θέματος και θα το βρείτε στις ανάλογες λίστες των περιοδικών Empire, Entertainment Weekly και New York Times.

Προβάλλεται στον χώρο στάθμευσης του Θεάτρου Λυκαβηττού (αλήθεια, τι γίνεται μ’ αυτή την ιστορία;;;) την Πέμπτη 20 Ιουλίου. Ο χώρος είναι απλά ιδανικός.


Διαβάστε επίσης:

Το 7ο Athens Open Air Film Festival είναι εδώ για ακόμα ένα καλοκαίρι!