Το Θέατρο Τέχνης φέρνει στην Ελλάδα την ιταλική παραγωγή “Macbettu” (Μακμπέθ) του Alessandro Serra  στο πλαίσιο της ελληνοϊταλικής πλατφόρμας συνεργασίας ITALΙAN FOCUS.  Η ιστορία του στρατηγού Μακμπέθ που αναρριχήθηκε στο βασιλικό θρόνο μέσα από φόνους και δολοπλοκίες. Μια παράσταση υψηλής εξπρεσιονιστικής αισθητικής, που κινείται ανάμεσα στο όνειρο και τον εφιάλτη, την πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση. Παραγωγή του Θεάτρου της Σαρδηνίας.

Ο Alessandro Serra μεταφέρει τη δράση από το βασίλειο της Σκωτίας στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, εμπλέκοντας τα ήθη, τα έθιμα, τα χρώματα, τα σχήματα και τους ήχους του νησιού στη διασκευή του. Πιστός στο πνεύμα του ελισαβετιανού θεάτρου, αναθέτει όλους τους ρόλους σε άνδρες ηθοποιούς. Το πρωτότυπο είναι μεταφρασμένο στη σαρδηνιακή διάλεκτο με ήχους, χρώματα, μουσικές φερμένες από τα βάθη ενός παρελθόντος που αντηχεί στη μεσογειακή ψυχή.

Η παράσταση έλαβε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς στην Ιταλία ενώ κέρδισε το σημαντικό ιταλικό βραβείο UBU 2017 καλύτερης ερμηνείας καθώς και το βραβείο της Ένωσης Ιταλών Κριτικών. Έχει παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει τη “Χρυσή Δάφνη” για καλύτερη σκηνοθεσία στο MESS festival στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

O Alessandro Serra ξεκίνησε την καριέρα του παρουσιάζοντας θεατρικές διασκευές των ταινιών του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Είναι ιδρυτής του θεατρικού σχήματος Teatropersona Company με το οποίο έχει παρουσιάσει πολλές δουλειές του ως συγγραφέας, σκηνοθέτης και σκηνογράφος-ενδυματολόγος τόσο στην Ιταλία όσο και στην Γαλλία, Ελβετία, Ρωσία, Πολωνία, Κορέα και αλλού. Πρόκειται να παρουσιάσει δουλειά του στην Μπιεννάλε της Βενετίας.

Συντελεστές:

Παράσταση βασισμένη στον “Μακμπέθ” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Alessandro Serra
Μετάφραση στη σαρδηνιακή διάλεκτο-γλωσσικός σύμβουλος: Giovanni Carroni
Σύμβουλος κίνησης: Chiara Michelini
Σύνθεση ηχοτοπίου: Pinuccio Sciola
Sound Stones composition: Marcellino Garau
Η παράσταση υποστηρίζεται από το Pinuccio Sciola Foundation και το CEDAC Sardegna
Παίζουν: Fulvio Accogli, Andrea Bartolomeo, Leonardo Capuano, Andrea Carroni, Giovanni Carroni, Maurizio Giordo, Stefano Mereu, Felice Montervino

Το Θέατρο Τέχνης ταξιδεύει στην Νότια Ιταλία

Το πρόγραμμα ITALIAN FOCUS 2019 εγκαινιάζεται με την παρουσίαση των παραπάνω τεσσάρων ιταλικών παραγωγών στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Θα ακολουθήσει όμως και η μετάκληση ελληνικών παραγωγών στην Ιταλία κατά τη σεζόν 2019-20.

Έχει ήδη προσκληθεί η παράσταση του Θέατρου Τέχνης “Δούλες” του Ζαν Ζενέ σε μετάφραση-σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη στο “Festival dei miti contemporanei” της Scena Nuda στην Καλαβρία στις 30 Νοεμβρίου 2019. Είναι το ίδιο φεστιβάλ στο οποίο παρουσιάστηκε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης “Ιούλιος Καίσαρ” του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Νατάσσας Τριανταφύλλη, η οποία στις 6 Δεκεμβρίου 2019 θα παρουσιαστεί στο “Teatro della Città” της Κατάνια.