Εμπνευσμένο από τις διονυσιακές μυστηριακές γιορτές, το έργο της Λυδίας Βενιέρη, είναι αφιερωμένο στον Διόνυσο, τον 13ο θεό του Ολύμπου που με την γιορτή ανατρέπει τις δεδομένες καταστάσεις, θεραπεύει κι εμπνέει.

Συνδεδεμένος με το νησί της Μυκόνου, ο Διόνυσος, παππούς του Μύκονου, εμφανίζεται στα αρχαία Μυκονιάτικα νομίσματα και αντιπροσωπεύει με το πνεύμα του την πρωτότυπη ενέργεια και τη μεταμορφωτική δύναμη του παιχνιδιού, στοιχεία που εμπεριέχουν οι παραδόσεις του νησιού μέχρι τις μέρες μας.

Η γλυπτική εγκατάσταση της Λυδίας Βενιέρη με τίτλο “Διόνυσος, ο 13ος Μήνας” αποτελείται από δύο μέρη: τις μεταλλικές ζωόμορφες φιγούρες οι οποίες δίνουν την ιδέα ενός «φανταστικού» ιερού και τη μεγάλη μεταλλική σύνθεση , «Συμπόσιο» και σύνοδος των ιερών πνευμάτων. Στο κέντρο της μεγάλης μεταλλικής σύνθεσης- ωσάν η καρδιά του γλυπτού-, θα φυτευτεί μια γνήσια μυκονιάτικη άμπελος που συμβολίζει την καρδιά του θεού.

Η κατασκευή όλων των γλυπτών είναι μεταλλική με αρχαία και βυζαντινά στοιχεία που ταιριάζουν κι ενσωματώνονται στο περιβάλλον.

Το έργο θα παραμείνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο έως το τέλος του Mykonos Art Festival 2023.

Διαβάστε επίσης:

Mykonos Art Festival 2023: Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης