Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 20:00 η Γκαλερί Τέττιξ στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει την έκθεση Lux Aeterna σε επιμέλεια της Εύας Κέκου/ θεωρητικού πολιτισμού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα καθηγητών και φοιτητών της Ακαδημίας Τεχνών του Στεττίνου (Scesczin Academy) της Πολωνίας. Η Πολωνία μία χώρα με μακρά παράδοση στις τέχνες και το πολιτισμό, και συγκεκριμένα η πόλη του Στεττιν (μία πόλη με έντονο ελληνικό στοιχείο διασποράς μετά το Β παγκόσμιο πόλεμο) παρουσιάζει τα έργα της στη πόλη της Θεσσαλονίκης από 6 Φεβρουαρίου μέχρι και 6 Μαρτίου.

Lux Aeterna

Από τη Νύχτα και τη Σιωπή έγινε το Χάος, από το Χάος και τη Νύχτα ο Έρως. από τον Έρωτα το Φως και από το Φως η πρώτη γενιά των ποιητών.

Αντιφάνης

Στην έκθεση αυτή με τον τίτλο Lux Aeterna, Αιώνιο Φως παρουσιάζονται σε διάλογο έργα καθηγητών και φοιτητών της ίδια σχολής, της Ακαδημίας του Στεττίνου (Sceczin Academy). Ο συβολισμός της έκθεσης αυτής παραπέμπει σε ένα αιώνιο σχήμα που θέλει τη πορεία του κόσμου να διαγράφει μία αέναη τροχιά μέσα από ένα ρου ανα-κύκλωσης, όπου από το χάος, προέρχεται το φως και όλα βασίζονται σε ένα δίπολο σχήμα αντίστιξης και αντιδιαστολής. Έτσι ακριβώς γίνεται και με τη δημιουργία, σε αυτή τη περίπτωση τη καλλιτεχνική δημιουργία όπου καθηγητές και φοιτητές δίνουν μέσα σε ένα ισότιμο πλαίσιο και σχήμα τα » φώτα», σε ένα γόνιμο διάλογο όπου θέματα που αφορούν τη κοσμογονία ( όπως εμφανίζεται στην αρχαία ελληνική μυθολογία) αλλά και θέματα που αφορούν την αναδιάταξη και αναδιανομή σε επίπεδο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό- όπως εξελίσσεται ανά τους αιώνες σε ένα σχήμα που προκύπτει μέσα από την εναλλαγή του φωτός με το σκοτάδι- μέσα από την ύπαρξη και την (αν)υπαρξία και σε ό,τι αυτό παραπέμπει φιλοσοφικά και σε ό,τι αυτό αντικειμενικά αντιπροσωπεύει μέσα από τη δημιουργία των έργων αυτής της έκθεσης και τον ετερόκλητό τους χαρακτήρα.

Δρ Εύα Κέκου, επιμελήτρια/ θεωρητικός πολιτισμού