Από τις μέρες του εμβληματικού Σαμποτάζ, που σηματοδότησε τη γέννηση του ηλεκτρονικού ήχου στην Ελλάδα, μέχρι την πρόσφατη, ενθουσιώδη και νομοτελειακή, ανακάλυψή της από μια νέα γενιά μουσικών και μουσικόφιλων εντός και εκτός συνόρων, η καριέρα της Λένας Πλάτωνος μετράει πλέον περισσότερα από 30 συναρπαστικά χρόνιαΤο λπ, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Χρήστου Πέτρου, είναι η ιστορία αυτής της πραγματικά σπουδαίας καλλιτέχνιδος, ιδωμένη με τα μάτια ενός αληθινού θαυμαστή και ειπωμένη με λόγια τόσο της ίδιας όσο και των φίλων και συνοδοιπόρων της.

Από τις κλασικές σπουδές στον αναλογικό ήχο των συνθεσάιζερ, η Πλάτωνος έχει υπάρξει όχι μόνο δημιουργός νέων ήχων αλλά μιας μη ορθολογιστικής προσέγγισης στη μουσική και μιας αισθητικής, της οποίας το αποτύπωμα είναι ευδιάκριτο ακόμα και σήμερα. Το 2015 το Γκάλοπ της επανακυκλοφόρησε σε βινύλιο από την αμερικανική Dark Entries, αποθεώθηκε από τον διεθνή τύπο και έγινε ανάρπαστο. Τον Δεκέμβριο του 2017 ένα πολύχρωμο πλήθος γέμιζε ασφυκτικά την κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για την πρεμιέρα του λπ (στο πλαίσιο των προβολών Flix It). Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το Νοέμβριο του 2018 το λπ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη για όσους δεν το πρόλαβαν και για εκείνους που θέλουν να το ξαναδούν. Τις αποκλειστικές προβολές στον Κινηματογράφο Τριανόν θα συνοδεύσουν μια σειρά από ειδικά αφιερωματικά events

Η ταινία

Η Λένα Πλάτωνος είναι η ζωντανή ιστορία της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής σε μια συναρπαστική πορεία περισσότερων από τρεις δεκαετίες. Με πλούσιο αρχειακό υλικό και τη βοήθεια φίλων, συνεργατών και σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, το λπ αποτελεί αναδρομή μιας σπουδαίας καριέρας και ενός όγκου δουλειάς που υπήρξε αδιαμφισβήτητα μπροστά από την εποχή του και ακούγεται σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν οι Σαβίνα Γιαννάτου, Πάνος Δράκος, Γιάννης Παλαμίδας, Θάνος Σταθόπουλος, Νίκος Αϊβαλής, Κλέων Αντωνίου, Josh Cheon, Red Axes, Coti K, Alexis Taylor, Natureboy Flako, Γιάννης Κύρης, Κώστας Χατζόπουλος, Nteibint, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Έλλη Πασπαλά, Lena Willikens, Στάθης Γουργουρής, Felizol, Γιώργος Χρονάς.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Χρήστος Πέτρου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας
Μοντάζ: Τόλης Αποστολίδης
Παραγωγή: Heretic
Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ, Dark Entries Records

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου

Προβολές: 18.00 & 20.00
Μετά την προβολή των 20.00, ακολουθεί DJ set με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου

Προβολές: 18.00, 20.00 & 22.00

Σάββατο 17 Νοεμβρίου

Προβολές: 18.00, 20.00 & 22.00

Κυριακή 18 Νοεμβρίου

Προβολές: 18.00 & 20.00
Μετά την προβολή των 20.00, ακολουθεί Q&A με τον σκηνοθέτη Χρήστο Πέτρου και DJ set με τον NTEIBINT

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου

Προβολές: 18.00 & 20.00
Μετά την προβολή των 20.00, ακολουθεί DJ set με τον Larry Gus

Τρίτη 20 Νοεμβρίου

Μία προβολή στις 20.00
Ακολουθεί after screening live με τη Λένα Πλάτωνος – Φιλική συμμετοχή: Φοίβος Δεληβοριάς, Σαβίνα Γιαννάτου

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου

Προβολές: 18.00, 20.00 & 22.00