Το 2018 το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (πρώην Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης) γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται και η έκθεση κεραμικής της Αναστασίας Κομσέλη.

Το Λουτρό των Αέρηδων, χώρος καθαρμού και χαλάρωσης των σωμάτων και των ψυχών, αποτέλεσε σημείο δημιουργικής «εκκίνησης» για την κεραμίστρια Αναστασία Κομσέλη, η οποία αποτυπώνει στα έργα της τη «ζωή» στο χαμάμ, αναδεικνύοντας την ανάγκη και τη σημασία της ανθρώπινης συνύπαρξης, προβάλλοντας εμφατικά την αίσθηση της ελευθερίας, της χαλάρωσης και του εξαγνισμού που μυστικά και καταλυτικά τελούνται στους χώρους του.

Οι «Λουόμενες» υπογραμμίζουν τη γυναικεία παρουσία κατά την «τελετουργία» της λουτρικής πρακτικής. Συνομιλούν με τον χώρο και τον χρόνο, ανασύροντας μνήμες άλλων εποχών, όταν οι γυναίκες, εφοδιασμένες με τα απαραίτητα για το λουτρό τους τάσια, τσόκαρα, μαχραμάδες, λουτρομπόλιες και άλλα ασπρόρουχα, αρώματα και καλλυντικά αλλά και φρούτα, φαγητά και ποτά, περνούσαν «εις τους μαγικούς του αλύτου μυστηρίου θαλάμους» του Λουτρού πολλές ευχάριστες ώρες.

Λουόμενες μοναδικές, τρυφερές, λουσάτες, χαδιάρες, αγαπημένες. Μπλέκονται στους πυκνούς υδρατμούς του Λουτρού, γλιστρούν στα βρεγμένα μάρμαρα και καθαρίζουν με φροντίδα το σώμα και την ψυχή. Συνομιλούν χαμηλόφωνα, αφήνουν στην άκρη τις αναστολές και παραδίνονται νωχελικά στα χέρια της λουτράρισσας, γελούν και χαίρονται.

Info:

https://www.facebook.com/events/132149397498008/