Ένα καλλιτεχνικό επίτευγμα είναι η ταινία μεγάλου μήκους Loving Vincent, ολόκληρη ζωγραφισμένη στο χέρι, 65 000 καρέ-ελαιογραφίες από 125 διεθνείς ζωγράφους.

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επίσης η Βουλή, το Υπουργείο Πολιτισμού, o ΟΠΑΝΔΑ, η Ολλανδική Πρεσβεία, η Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας, το Βρετανικό Συμβούλιο βρίσκονται ανάμεσα στους υποστηρικτές της ταινίας.

Σύνοψη

Ο Αρμάν Ρουλέν, γιος ταχυδρόμου, αναζητά τον Τεό, αδερφό του διάσημου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Έχει στα χέρια του την τελευταία επιστολή που έγραψε ο Βίνσεντ, πριν αυτοκτονήσει. Όταν ανακαλύπτει ότι ο Τέο έχει πεθάνει, προσπαθεί να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για την παθιασμένη ζωή του Βίνσεντ και να ανακαλύψει την αλήθεια για τον μυστηριώδη θάνατό του.

Loving Vincent, ένα κινηματογραφικό φαινόμενο

Το Loving Vincent γυρίστηκε πρώτα ως ταινία δράσης Έπειτα, ζωγράφοι ανέλαβαν να αποτυπώσουν κάθε καρέ της ταινίας πάνω σε καμβά ακολουθώντας την τεχνοτροπία του Βαν Γκογκ. Κάθε ένα από τα 65.000 καρέ του έργου είναι μια ελαιογραφία ζωγραφισμένη με το χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους, που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να πάρουν μέρος στην παραγωγή.

PAWS – Paint Animation Working Station

Για τη ζωγραφική της ταινίας κατασκευάστηκαν ειδικοί σταθμοί ζωγραφικής (PAWS – Paint Animation Working Station) όπου οι ζωγράφοι αποτύπωναν στον καμβά το κάθε καρέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα στούντιο παραγωγής είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα όπου 25 Έλληνες επαγγελματίες ζωγράφοι συμμετείχαν στη δημιουργία της.

Ένα τέτοιος σταθμός εργασίας θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ώστε οι θεατές να γνωρίσουν από κοντά  την τεχνική της «κινούμενης ελαιογραφίας».

H εταιρεία διανομής ταινιών Filmcenter Τριανόν κυκλοφορεί την ταινία Loving Vincent στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η ταινία ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ με μεγάλη επιτυχία και θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία,  Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του έτους ακολουθούν Γερμανία, Δανία, Σιγκαπούρη, Κίνα, Ιαπωνία  και άλλες χώρες.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ντορότα Κομπιέλα, Χιου Γουέλτσμαν
Παραγωγοί: Χιου Γουέλτσμαν, Σον Μπόμπιτ, Άιβαν Μάκταγκαρτ
Εκτελεστικοί παραγωγοί: Ντέιβιντ Πάρφιτ, Λόρι Ούμπεν, Σαρλότ Ούμπεν
Σενάριο: Ντορότα Κομπιέλα, Χιου Γουέλτσμαν

Πρωταγωνιστούν
Αρμάν Ρουλέν: Ντάγκλας Μπουθ
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Ρόμπερτ Γκούλαζικ
Αντελίν Ραβού: Έλινορ Τόμλινσον
Γιατρός Γκασέ: Τζερόμ Φλιν
Μαργκερίτ Γκασέ: Σίρσα Ρόναν
Ταχυδρόμος Ρουλέν: Κρις Ο’Ντάουντ
Μπάρμπα-Τανγκί: Τζον Σέσιονς
Βαρκάρης: Άινταν Τέρνερ
Λουίζ Σεβαλιέ: Έλεν Μακρόρι

Διάρκεια: 94’


Διαβάστε επίσης:

Loving Vincent: Μια ταινία για τον Βαν Γκογκ, ζωγραφισμένη στο χέρι