Μία «Έναστρη Νύχτα» στο Λεωνίδιο δύο ζωγράφοι θα κουβεντιάσουν, ο Βαρβέρης και ο Van Gogh. Και οι δύο βαθιά θρησκευόμενοι, ο ένας μία φιγούρα γαλήνια και διακριτική, ο άλλος αντιμέτωπος καθημερινά με τους προσωπικούς του δαίμονες. Ίσως να “συναντήθηκαν” μια βραδιά στο Παρίσι, σίγουρα όμως θα ανταμώσουν στο Λεωνίδιο.

Ο Βαρβέρης, μία σεμνή παρουσία, έδειξε την αγάπη και το ταλέντο του για την ζωγραφική από την ηλικία των 13 ετών. Έτσι η οικογένειά του τον έστειλε στην Αθήνα και μετέπειτα στο Παρίσι για να σπουδάσει και να γίνει ζωγράφος. Κατά την διάρκεια της ζωής του έχαιρε αναγνωρισιμότητας, καθώς λέγεται πως και ο ίδιος ο Τρικούπης τον συνεχάρη για το ταλέντο του θερμά. Δυστυχώς λησμονήθηκε και αγνοήθηκε μετά θάνατον. Ίσως το μειονέκτημα του λόγου, καθώς ήταν κωφάλαλος, την εποχή εκείνη να ήταν ισχυρό. Στο “Loving Melitzazz 2017” όμως, θα τον γνωρίσουμε, αναγνωρίσουμε και θαυμάσουμε για την όμορφες πινελιές του και τις ρεαλιστικές προσωπογραφίες του.

Αντίθετα, ο Van Gogh υπήρξε ένα ανήσυχο πνεύμα, με έλλειψη αυτοπεποίθησης και στόχου. Μόλις το 1880, σε ηλικία 27 ετών, μετακόμισε στις Βρυξέλλες όπου άρχισε την εκμάθηση των δεξιοτήτων ζωγραφικής. Παρότι κατά την διάρκεια της ζωής του πούλησε μόλις έναν πίνακα, μετά θάνατον άφησε μία τεράστια παγκόσμια κληρονομιά για τον κόσμο της τέχνης, θέτοντας τα θεμέλια για την σύγχρονη τέχνη.

Δύο ζωγράφοι διαφορετικοί και συνάμα σπουδαίοι θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν στο Λεωνίδιο, για το φεστιβάλ “Loving Melitzazz”.

“Loving Vincent”

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα η ταινία “Loving Vincent“, των Dorota Kobiela και Hugh Welchman.

Η ταινία «Loving Vincent» αποτελεί την πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που είναι ζωγραφισμένη εξολοκλήρου στο χέρι. Η Dorota Kobiela και Hugh Welchman υπογράφουν τη σκηνοθεσία και το σενάριο, ενώ την παραγωγή ανέλαβαν οι βραβευμένες με Όσκαρ εταιρίες BreakThru Films και Trademark Films. Η ταινία ζωντανεύει τους πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ για να αφηγηθούν την ιδιαίτερη ιστορία του. Κάθε ένα από τα 65.000 καρέ της ταινίας είναι μια ελαιογραφία που ζωγραφίστηκε στο χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο στα τρία στούντιο του «Loving Vincent» στην Πολωνία και την Ελλάδα, για να πάρουν μέρος στην παραγωγή. Όσο σπουδαίοι είναι οι πίνακες του Βαν Γκογκ, τόσο ιδιαίτερη είναι η παθιασμένη ζωή και ο μυστηριώδης θάνατός του.

Γύρω από κανέναν άλλο καλλιτέχνη δεν έχουν δημιουργηθεί τόσοι μύθοι, όπως για τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ο αληθινός Βαν Γκογκ αποκαλύπτεται με μιας μέσα από τα γράμματά του. Ο ίδιος έγραφε στο τελευταίο γράμμα προς τον αδερφό του, Θεόδωρο: «Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο μέσα από το έργο μας». Παίρνουμε τα γραπτά του στην κυριολεξία και αφήνουμε τους πίνακες να αφηγηθούν την αληθινή ιστορία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Το «Loving Vincent» γυρίστηκε πρώτα ως ταινία δράσης με ηθοποιούς κι έπειτα ζωγραφίστηκε καρέ-καρέ στο χέρι με λαδομπογιά. Το τελικό αποτέλεσμα, που θα δούμε σύντομα στη μεγάλη οθόνη του Μελιτζάzz, είναι το προϊόν της αλληλεπίδρασης μεταξύ της ερμηνείας των ηθοποιών που υποδύονται χαρακτήρες που απεικονίζονται στα διάσημα πορτρέτα του Βαν Γκογκ και της δημιουργικότητας των ζωγράφων, που μετέφεραν αυτούς τους χαρακτήρες στον καμβά.

Στο «Loving Vincent» πρωταγωνιστούν γνωστοί ηθοποιοί που τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά τους μοιάζουν με τα διάσημα πορτρέτα του Βαν Γκογκ. Το καστ αποτελείται από τους: Douglas Booth, Eleanor Tomlinson, Jerome Flynn, την υποψήφια για Όσκαρ Saoirse Ronan, Chris O’Dowd, John Sessions, Aidan Turner, Helen McCrory, ενώ ο θεατρικός ηθοποιός Robert Gulaczyk μας συστήνεται στον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο ως Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Η πανελλήνια πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας «Loving Vincent» στο Λεωνίδιο Αρκαδίας αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για το φεστιβάλ, αφού φέτος το Μελιτζάzz έλκει τον τίτλο του από την ταινία και ονομάζεται «Loving Μελιτζάzz 2017», ενώ όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις έχουν άξονα την ταινία.

Το Λεωνίδιο θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο ανοιχτό ατελιέ, ενώ μέσα από εκθέσεις ζωγραφικής, εργαστήρια για παιδιά και ανοιχτά στο κοινό workshops από τους ζωγράφους που συμμετείχαν στην παραγωγή του «Loving Vincent», το φεστιβάλ θα επιχειρήσει να χτίσει γέφυρες μεταξύ του έργου του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και του Νέστορος Βαρβέρη, ενός καταξιωμένου Λεωνιδιώτη ζωγράφου, που λησμονήθηκε μετά θάνατον.

Στο Λεωνίδιο έχει προσκληθεί ο πρωταγωνιστής της ταινίας Douglas Booth, που ερμηνεύει το ρόλο του ταχυδρόμου που μεταφέρει τα γράμματα του Θεόδωρου προς τον αδερφό του, Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Η πανελλήνια πρεμιέρα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας πραγματοποιείται αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του «Loving Vincent» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy στη Γαλλία, που έγινε στις 13 Ιουνίου.

Οι καλλιτέχνες του φετινού φεστιβάλ:

Alekos Vretos quartet – “Με ούτι στους δρόμους της world jazz”

Ένα μουσικό χαρμάνι, η μουσική του Αλέκου Βρέτου, με αρώματα ανατολής και νότες ελληνικές με jazz και latin επιρροές. Ο Αλέκος έχει επιτύχει με περίτεχνο τρόπο να ενώσει την ελληνική και την ανατολίτικη παράδοση με την jazz και latin μουσική. Ο ήχος που βγαίνει από το ούτι και το νέι αριστουργηματικά σμίγει με το πιάνο,…

Γιώργος Παπαδογιάννης, Έφη Σαράντη – “Από τον Μάρκο στον Χιώτη”

Aπό το 1993 ο Γιώργος Παπαδογιάννης και η Έφη Σαράντη άρχισαν να ασχολούνται με τη ρεμπέτικη μουσική. Χωριστά στην αρχή, εμφανίστηκαν σε πολλούς Αθηναϊκούς -κυρίως- χώρους, συμμετέχοντας σε διάφορες μικρές και μεγαλύτερες ορχήστρες, παίζοντας και τραγουδώντας μπουζούκι και κιθάρα, αντίστοιχα. Όταν γνωρίστηκαν, το 1996, αποφάσισαν να φτιάξουν το πρώτο τους ντουέτο με μπουζούκι και κιθάρα…

Diminuita “Le petit Big Band”

Από τους πρώτους που έπαιξαν swing και gypsy jazz στην Ελλάδα, από το 2007, οι Diminuita trio εξελίχθηκαν το 2015 σε μια 8μελή “μικρή Big Band”, φέρνοντας περίτεχνα ακόμη πιο κοντά τη gypsy jazz του Django Reinhardt με την αμερικάνικη jazz της άλλης όχθης του Ατλαντικού, τον Duke Ellington και τη Billy Holiday. Καθαρότητα ήχου…

Gobey & P-Gial

Ο Gobey (φωνή, effects, loops, κρουστά) και ο P-Gial (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, φωνητικά, effects), πειραματίζονται με βασικά τους εργαλεία ένα λουπαδόρο, τα εφφέ του Gobey, την ηλεκτρική κιθάρα του P-Gial και την αγάπη τους για τη reggae μουσική. Το πρόγραμμά τους είναι ένα ταξίδι στη reggae κουλτούρα περιέχοντας τόσο γνωστά κομμάτια και riddims μεγάλων…

Folk n’ Roll

Οι Folk n’ Roll είναι μια παρέα από τα Ιωάννινα που η μουσική είναι για αυτούς τρόπος ζωής. Φανταστικός ήχος με ρυθμό που μας παροτρύνει να χορέψουμε χωρίς σταματημό. Μια παρέα με απεριόριστη ενέργεια και χιουμοριστική διάθεση συνδυάζουν φαντασμαγορικά βαλκάνιους ήχους με ηπειρώτικα παραδοσιακά κομμάτια και το «πέταγμα της μέλισσας» του Κόρσακοφ. Έτσι, η ηπειρώτικη τρέλα τους…


Το φεστιβάλ Μελιτζάzz, που πραγματοποιείται στο Λεωνίδιο Αρκαδίας για 12 συνεχείς χρονιές, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Πελοποννήσου. Έχει βραβευτεί στην εκδήλωση Best City Awards 2016, ενώ έχει ενταχθεί στο δίκτυο των εκλεκτών ευρωπαϊκών φεστιβάλ και τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό σήμα «EFFE Label 2017-8, Remarkable festival».

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε στο http://www.melitzazz.gr/