Ένας γοητευτικός, με ευγενή (αν και ξεπεσμένη) καταγωγή διανοούμενος (Πήτερ Μπάλντουϊν), που παρατάει όποια ελεγκάν γυναίκα τον περιστοιχίζει και τον ερωτεύεται. Μια νεαρή, όμορφη, λαϊκής καταγωγής και φιλόδοξη ηθοποιός η Άννα  (Μιλέν Ντεμονζό), που πλαγιάζει με όποιον της “γυαλίσει”, καθότι απ’ αυτό το υλικό είναι… φτιαγμένη, όπως ισχυρίζεται. Δύο άνθρωποι θελκτικοί, δυναμικοί και ερωτεύσιμοι, που… ερωτεύονται. Μεταξύ τους. Παράφορα. Μια σχέση-όλεθρος ξεκινά στα σοκάκια της νυχτερινής Ρώμης. Η εναλλαγή των εποχών απομακρύνει την ευτυχία και φέρνει εγγύτερα την τραγωδία. Της ψυχής… Τα καλοκαίρια η σχέση τους πότε γκρεμίζεται και πότε ανασταίνεται. Οι συγκρούσεις αλληλοδιάδοχες με διαλείμματα ανασύνταξης του έρωτα. Καλοκαίρι, βλέπεις. Ο καιρός της κορύφωσης των συναισθημάτων και της έκρηξης των ορμονών. Η παραλία, το κρεβάτι, οι άδειοι δρόμοι, τα καφέ, οι ταβέρνες με θέα στη θάλασσα, ακόμη και το τελεφερίκ, δονούνται από ένα πάθος αδιέξοδο που τελικά… θα καταστρέψει και τους δύο!

Λίγα λόγια για την ταινία

Πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο ιταλικό ρομαντικό δράμα. Εδώ, η φαμ-φαταλική ηρωίδα, που δεν μπορεί να δαμάσει τον εαυτό της και να παραμείνει πιστή στην αληθινή της αγάπη για μεγάλο διάστημα, ερμηνεύεται από την Ντεμονζό – μάλλον στον πιο σημαντικό και αξιόλογο ρόλο της καριέρας της. Η ηρωίδα έχει θέσει ως στόχο μια κινηματογραφική καριέρα, ωστόσο, φαίνεται να είναι ικανή να εξασφαλίσει μονάχα μικρούς ρόλους σε ταινίες όπου ο σπουδαίος Βιτόριο Ντε Σίκα εμφανίζεται στο ρόλο ταραγμένου σκηνοθέτη σε ένα από αυτά.

Εν τούτοις, ο αληθινός πρωταγωνιστής του φιλμ είναι ο Μπάλντουϊν, που – ως δοκιμιογράφος – επωμίζεται και τον σχολιασμό σε πρώτο πρόσωπο, που εξομαλύνει τα περιστασιακά κενά και τα χρονικά χάσματα της αφήγησης, αφού η ιστορία εξελίσσεται σε ένα διάστημα πολλών μηνών.

Στην πραγματικότητα, ο ίδιος είναι μπλεγμένος και με δύο ακόμα γυναίκες στη διάρκεια του φιλμ – την Έλσα Μαρτινέλι  και την Αυστριακή Μαρία Πέρσι, την ευφυή αλλά ενάρετη κόρη ενός φίλου του πατέρα του, ενός μεσήλικα κυνηγού, στα …θηράματα του οποίου συγκαταλέγεται και η Ντεμονζό. Και οι δυο γυναίκες ηθοποιοί ερμηνεύουν χαρακτήρες με πραγματική δύναμη, μακριά από κάθε  στερεότυπο.

Ο ήρωας, σε μια στιγμή αδυναμίας, απογοητευμένος από την ιδιότροπη και καπριτσιόζα φύση της Ντεμονζό, κάνει πρόταση γάμου στην εκπρόσωπο της “ανώτερης τάξης” Πέρσι, αλλά δεν είναι σε θέση να την ακολουθήσει μέχρι τέλους.

Ο φωτισμός του μια ασύλληπτη εναλλαγή του αστραφτερού με το σκιώδες, που αποτυπώνει την συναισθηματική κατάσταση των ηρώων,  είναι αριστουργηματικός, προσδίδοντας στο φιλμ όχι μονάχα μια ατόφια κομψότητα αλλά και μια πραγματική αίσθηση του στυλ.

Δεδομένου του καυστικού χιούμορ του σκηνοθέτη, ο θεατής συναντά το περιστατικό με τον Ντε Σίκα, αλλά και την σπαρταριστή εικόνα ενός παχύσαρκου μεσήλικα που με απάθεια καπνίζει και καταβροχθίζει ταυτόχρονα το φαγητό του σε ένα πάρτι, καθώς ο ήρωας προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει την καλή του στο τηλέφωνο.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ντίνο Ρίζι

Σενάριο: Ερκόλε Πάτι, Ennio Flaiano

Ηθοποιοί: Μιλέν Ντεμονζό, Έλσα Μαρτινέλι, Πίτερ Μπάλντγουιν, Βιτόριο Ντε Σίκα

Μουσική: Carlo Rustichelli