Γιατί παντρεύονται οι άνθρωποι σήμερα; Στο νέο ψηφιακό επεισόδιο της σειράς συζητήσεων Society Uncensored, με τίτλο “Love & Marriage”, άτομα παντρεμένα και μη μιλούν ανοιχτά για τα στερεότυπα, τους προβληματισμούς, αλλά και τα δυνατά συναισθήματα για ένα τελετουργικό τόσο παλιό σχεδόν όσο και ο άνθρωπος, που έχει εξελιχθεί στον πιο ανθεκτικό και ευάλωτο κοινωνικό θεσμό.

Υπάρχει «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα;»

Σε πόσους γάμους πήγατε αυτό το καλοκαίρι; Πόσους φίλους με διαζύγιο έχετε; Γιατί όλο και περισσότεροι επιλέγουν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους με σύμφωνο συμβίωσης; Γιατί δεν έχει επιτραπεί ακόμη στην Ελλάδα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών; Έχει ξεφτίσει πια το στερεότυπο του αμετανόητου εργένη; Γάμος σημαίνει μονογαμία; Γάμος σημαίνει παιδιά; Ποιος είναι επιτέλους ένας καλός γάμος; Σηματοδοτεί ο γάμος την αρχή μιας νέας ζωής ή το τέλος της παλιάς;

Στη νέα συζήτηση της σειράς Society Uncensored, Love & Marriage, που κάνει ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, συμμετέχουν ομιλητές από τον δημοσιογραφικό, τον καλλιτεχνικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, την Εκκλησία και τη βιομηχανία του γάμου. Η συζήτηση κινηματογραφήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2023 παρουσία κοινού, ενώ στο επεισόδιο παρουσιάζονται συνεντεύξεις και στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από τη Eurostat, την ΕΛΣΤΑΤ και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων.

Τα ερωτήματα που αφορούν τον γάμο είναι όσα και οι αιχμάλωτοι κόκκοι ρυζιού στα μαλλιά των νεονύμφων. Αν και στην πραγματικότητα όλα συναντιούνται στο εξής: τι κάνει τον γάμο έναν από τους πιο ανθεκτικούς κοινωνικούς θεσμούς; Μπορεί η Gen Z να κριντζάρει με την ιδέα, θεωρώντας τον γάμο συντηρητικό κατάλοιπο άλλων εποχών κι έκφανση της πατριαρχίας, μπορεί τα ζευγάρια που ζουν με ελεύθερη συμβίωση να έχουν αυξηθεί και οι καναπέδες των θεραπευτών ζεύγους να στενάζουν, και μπορεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού να αντιμετωπίζει οικονομική δυσπραγία, όμως η βιομηχανία του γάμου θάλλει, με το τελετουργικό να εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον – ενίοτε και ρίγη συγκίνησης.

Η συζήτηση επιχειρεί να σηκώσει το πέπλο ενός μυστηρίου, με πολλούς μύθους και άλλες τόσες αντιφάσεις. Γιατί, παρά την παραδοσιακή του διάσταση, ο γάμος μπορεί να γίνει και μήτρα κοινωνικών τομών: η αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται αποτελεί πλέον ηχηρό κοινωνικό αίτημα. Είναι ο γάμος η πολύτιμη σταθερά σε ένα συναισθηματικά χαοτικό σύμπαν; Και πού χωράει η αγάπη; Περιήγηση στο κάστρο που διχάζει: οι μέσα θέλουν να αποδράσουν από αυτό και οι έξω να το διαβούν.

Ταυτότητα “LOVE & MARRIAGE – Γιατί παντρεύονται οι άνθρωποι σήμερα;”
Society Uncensored 03

 • Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
 • Σύλληψη και επιμέλεια σειράς: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

Στο επεισόδιο Love & Marriage συμμετέχουν:

 • Σελάνα Βροντή, Δημοσιογράφος και κινηματογραφίστρια
 • π. Νικόλαος Δουληγέρης, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ψυρρή
 • Νίκος Ευσταθίου, Δημοσιογράφος και συγγραφέας
 • Στέλλα Κάσδαγλη, Συγγραφέας και συνιδρύτρια του “Women On Top”
 • Ειρήνη Παπαδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Άννα Σουρμπάτη, Ιδρύτρια και επικεφαλής σχεδιασμού και συντονισμού του “The Event Co”

Συντονίζει η Μαρία Αθανασίου, Δημοσιογράφος
Επιμέλεια: Λίνα Γιάνναρου, Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

 • Δημήτρης Γλύστρας, Δημοσιογράφος, Ιστορικός
 • Αγγελική Δεληθανάση, Φοιτήτρια Δραματικής Σχολής
 • Αγγελική Ευαγγελοπούλου, Ηθοποιός στην παράσταση Romaland
 • Λύο Καλοβυρνάς, Ψυχοθεραπευτής, Συγγραφέας
 • Ρεβέκκα Καμχή, Ιδιοκτήτρια Αίθουσας Τέχνης
 • Σουζάνα Κεγγίτση, Content Creator, Ιδρύτρια της εταιρείας “Hey, Beauty!“
 • Μαρίνα Κομνηνού, Co-head της εταιρείας “ICE Digital Trade“
 • Παναγιώτης Κτενάς, Φοιτητής Βιολογίας
 • Μαρίνα Λεωνιδοπούλου, Ιδρύτρια της εταιρείας δημοσίων σχέσεων “Out of the Box”
 • Θεόδωρος Παπακώστας, Αρχαιολόγος
 • Μέλπω Σαΐνη, Ηθοποιός στην παράσταση Romaland
 • Ελισάβετ Σφυρή, Καλλιτέχνιδα
 • Βασίλης Σωτηρόπουλος, Δικηγόρος
 • Ουαέλ Χαμπάλ, Community Organizer & Leadership Mentor, Συνιδρυτής του Syrian and Greek Youth Forum

Πληροφορίες προβολής

 • Online Πρεμιέρα 11.02.2024 | 20:00
 • Onassis Channel στο YouTube
 • Χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό
 • Διάρκεια: 60’

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SOCIETY UNCENSORED;

Το “Society Uncensored” ξεκίνησε το 2020 ως σειρά ψηφιακών συζητήσεων της Στέγης, ως μια πηγαία ανάγκη να συζητήσουμε χωρίς λογοκρισία για όλα όσα μας απασχολούν στο «εδώ και τώρα», σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Κεντρικός πυρήνας το στρογγυλό τραπέζι, εκεί όπου άνθρωποι συναντιούνται για να συζητήσουν ανοιχτά και αδιαμεσολάβητα για όλα τα επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής και της ελληνικής κοινωνίας. #BlackLivesMatter, Hate Speech, Γυναικοκτονίες, Ενεργοί Πολίτες, Αναπηρία, είναι μερικά από τα θέματα που έχουν συζητηθεί μεταξύ άλλων.Οι ψηφιακές συζητήσεις πλαισιώθηκαν από οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις και στατιστικά στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα της Στέγης σε συνεργασία με διεθνείς φορείς. Με πάνω από 700.000 views στην πλατφόρμα του Onassis Channel στο YouTube, οι συζητήσεις προκάλεσαν σχόλια και αντιδράσεις, προβλημάτισαν και ευαισθητοποίησαν, άνοιξαν έναν γόνιμο διάλογο που συνεχίστηκε και συνεχίζεται στον φυσικό και στον ψηφιακό χώρο. Oι προβολές περιεχομένου των “Society Uncensored” συνολικά στα social media (μέσα από αποσπάσματα, trailers κ.λπ.) αγγίζουν τα 5.5 εκατομμύρια, ενώ τα σχόλια (σε YouTube και λοιπά social media σε περιεχόμενο σχετικό με το “Society Uncensored”) ξεπερνούν τα 16.000, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Στέγη, πιστή στην αποστολή της, πυροδοτεί συζητήσεις.

Πλέον, οι ψηφιακές συζητήσεις “Society Uncensored” πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στη Στέγη και το κοινό μπορεί να τις παρακολουθήσει ζωντανά και να γίνει μέρος ενός γόνιμου διαλόγου μέσα από έναν κύκλο ερωταπαντήσεων με τους καλεσμένους ομιλητές.

 Δείτε τα προηγούμενα επεισόδια

9 Αφροέλληνες συζητούν: Τι σημαίνει «δεν μπορώ να αναπνεύσω» στην Ελλάδα
8 Γυναίκες Συζητούν: Πατριαρχία, Σεξισμός και Έμφυλη Βία στην Ελληνική Κοινωνία
8 Αθηναίοι συζητούν: τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης σήμερα;
8 Νέοι Άνθρωποι Συζητούν: Πολιτισμική Ταυτότητα και η Έννοια του «Ανήκειν»
#PSOFOS: Η Ρητορική του Μίσους στα Social Media
Body Shaming – Τι σε κάνει να ντρέπεσαι για το σώμα σου;
Σύγχρονη Οικογένεια: Τι σημαίνει να είσαι γονιός σήμερα;
Γυναικοκτονίες
Αναπηρία και Πολιτισμός. Ορατότητα και Αναπαράσταση
Οι Ρομά χωρίς Διαμεσολάβηση

Διαβάστε περισσότερα για τη συζήτηση Love & Marriage εδώ
Διαβάστε περισσότερα για τη σειρά συζητήσεων Society Uncensored και δείτε τα βίντεο εδώ
Ακούστε τα podcasts της σειράς Society Uncensored εδώ

Onassis Channel στο YouTube

Το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση εκπέμπει από την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη σε όλο τον κόσμο. Το Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Παραστάσεις, συναυλίες, podcasts, συναντήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα. Η ψηφιακή σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση φτιάχνει μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στον χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις.

Photo Credit: Παύλος Φυσάκης