Διαπιστώνουμε με μεγάλη αμηχανία τα αποτελέσματα ενός δυσδιάκριτου για εμάς διεθνούς οικονομικού σχεδίου το οποίο υλοποιείται από κέντρα δέσμια του πλουτισμού. Αυτή η αέναη συγκέντρωση πλούτου είναι μια τεραστία ασθένεια συνυφασμένη με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. 

Πρόκειται για μια διαταραχή η οποία δεν έχει καμιά σχέση με την αληθινή ζωή και έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.
 
Αναρωτιέμαι από τι αξίες διακατέχονται οι ρυθμιστές η και ακόμη οι απλοί παίκτες αυτών των συστημάτων που ρυθμίζουν την παγκόσμια οικονομία άρα και τις ζωές πάνω στον πλανήτη. Πρόκειται μάλλον για αθεράπευτη ασθένεια. Βιώνουμε αυτόν τον καιρό  μονό τα πρώτα εξανθήματα αυτής της επιδημίας.

Γιατί νομίζαμε, ότι μπορούμε να συνεχίζουμε να ιππεύουμε στο ψεύτικο άρμα του καταναλωτισμού χωρίς τραυματισμούς.

Όμως οι κακοτοπιές πολλές Κι ας μας είχαν ενημερώσει οι ποιητές, εμείς εκεί απτόητοι, στο κυνήγι του χρήματος…

Τι βαθειά άρρωστος τρόπος να ξοδέψεις τη ζωή σου πάνω στη γη κυνηγώντας το χρήμα…

Δημιουργήσαμε το Φεστιβάλ της Κω σε περίοδο κρίσης, για να προτείνουμε έναν προσανατολισμό ζωής σωτήριο, για να φωτίσουμε τις δυναμικές εκείνες εξαιρέσεις που δείχνουν ότι αξίες πέραν του πλουτισμού, αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο διαβίωσης και μόνο έτσι μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει με το σώμα και το πνεύμα του σε ισορροπία άρα και υγεία.

Στη ετήσια λοιπόν συνάντηση  κινηματογράφου και Ιατρικής στη μοναδική στον κόσμο, συγκεντρώνουμε κάθε χρόνο κινηματογραφικά έργα σπουδαίας ηθικής αξίας και ίσως ελάχιστης χρηματιστηριακής, τα οποία φωτίζουν εκείνους που υπηρετούν την υγεία με αυταπάρνηση, φροντίζουν τον διπλανό τους με γενναιοδωρία, νοιάζονται και φροντίζουν για μια ισορροπημένη διαβίωση πάνω στον πλανήτη.

Πολύ μακριά από τις εφήμερες σειρήνες, του εξ’ ίσου εφήμερου πλουτισμού, ο οποίος  βρίσκεται και πίσω από πολλές από τις σύγχρονες διαταραχές της υγείας,  υπάρχουν ευτυχώς άνθρωποι που σέβονται το δώρο της ζωής τιμούν το πέρασμα τους από τούτη την γη και επιστρέφουν απλόχερα τα δώρα.

Δίπλα στην επιστήμη στέκεται η ανθρώπινη θέληση, η  σχέση μας με τη φύση ,με την σκέψη  και την εμπειρία που μας έρχεται μέσα από τους αιώνες. Ορισμένοι πολιτισμοί ευτυχώς δεν έχουν αποποιηθεί αυτήν την πολύτιμη γνώση, δεν την έχουν καταθέσει στο βωμό της συναλλαγής από την οποία προφανώς βάλλεται εγκληματικά, σε ορισμένες περιπτώσεις και ο τομέας της υγείας.. ακριβώς όπως βάλλεται και τομέας της οικονομίας.
Στο Φεστιβάλ της Κω λειτουργούμε έξω από οποιανδήποτε κανόνα των οίκων αξιολόγησης των μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων.

Επενδύουμε ελάχιστα χρήματα, αλλά περίσσια  ψυχή,  γυρνάμε την πλάτη στη φτηνή γκλαμουριά, μας ενδιαφέρουν μόνο οι προτάσεις με ηθικό βάρος και εμείς τις αξιολογούμε ως υπερπολύτιμες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργούμε το δικό μας σύστημα αξιών, ο κόσμος συρρέει πολυάριθμος συγκινημένος επανακτά τη σχέση του με ό,τι πολύτιμο ορίζεται ως ζωή. Αυτό είναι ανεκτίμητο και εξασφαλίζει όχι μόνο επιβίωση αλλά μακροζωία.

Ινφο: Η κα. Λουκία Ρικάκη είναι Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ για θέματα Υγείας Ιπποκράτης, που πραγματοποιείται στην Κω.