Το «Forest for Change» θα καλύψει όλη την αυλή του Somerset House, όπου θα φιλοξενηθεί η μπιενάλε από 1 έως 27 Ιουνίου και θα αποτελείται από 400 δέντρα 23 ποικιλιών που φύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη βόρεια Ευρώπη.

«Όταν πριν πολλά χρόνια με ξενάγησαν για πρώτη φορά στο Somerset House, ανακάλυψα ότι οι αρχές του διαφωτισμού πάνω στις οποίες συνελήφθη ως ιδέα το κτήριο απαγόρευαν απολύτως την παρουσία δέντρων στην αυλή» είπε η Devlin, η οποία είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της μπιενάλε. «Βεβαίως, το πρώτο που θελήσαμε να κάνουμε έχοντας κατά νου τη φετινή μπιενάλε ήταν να αντιτάξουμε σε αυτή τη στάση κυριαρχίας του ανθρώπου στη φύση το να επιτρέψουμε σε ένα δάσος να κάνει κατάληψη όλης της αυλής» τόνισε.

Τα δέντρα θα παραμείνουν σε γλάστρες, ενώ θα πλαισιώνονται από θάμνους για να δίνουν την ψευδαίσθηση μιας δασικής έκτασης με βιοποικιλότητα, η οποία φύεται από τις πλάκες του αύλειου χώρου, χωρίς να έχει στην πραγματικότητα πειραχτεί το δάπεδο.

Σύμφωνα με το φυτώριο, τα 400 δέντρα στο σύνολο τους θα δεσμεύσουν περίπου 1.3 εκατομμύρια τόνους άνθρακα, αν αφεθούν να φτάσουν σε ώριμη ηλικία. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 600 πτήσεις από το Λονδίνο στο Σίδνεϊ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ