Ο έρωτας μιας βασίλισσας της Θράκης και του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνδέει μια στοά από είδωλα που βρισκόταν για αιώνες στο κέντρο της πόλης, με τη θλιβερή πραγματικότητα μιας αρπαγής το 1864. Μορφές καμωμένες από μάρμαρο, που μάγευαν τους κατοίκους της αλλοτινής Θεσσαλονίκης, σήμερα ατενίζουν θλιμμένες τους επισκέπτες ενός μουσείου πολύ μακριά από τον τόπο τους.

Η ιστορία των «Μαγεμένων» και το χρονικό της απαγωγής ξετυλίγεται μέσα από τις επιστολές του ίδιου του εμπνευστή και δράστη της αρπαγής, που φτάνουν κάθε τόσο στη Γαλλία, μεταφέροντας στη Δύση όψεις μιας ιδιαίτερης πολυφυλετικής πόλης της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μέσα στο κλίμα αυτό, η έννοια της πατρίδας, τα ιδανικά του αγώνα για ελευθερία, οι κοινωνικές συμβάσεις και οι ταξικοί διαχωρισμοί, η θέση της γυναίκας και οι απαγορευμένοι έρωτες συνθέτουν την εικόνα μιας άλλης εποχής. Οι μαρμαρωμένες μορφές γίνονται το σύμβολο ενός ξεριζωμού και η συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου ενώνει με δεξιοτεχνία το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ, τον ξεριζωμό ενός μνημείου με ανοιχτή ημερομηνία επιστροφής…

Ένας φανταστικός διάλογος που εκτυλίχθηκε στο σκοτεινό υπόγειο ενός μουσείου αιώνες πριν, επαναλαμβάνεται με νέα πρόσωπα σε έναν ιδιαίτερο υπόγειο χώρο της Θεσσαλονίκης του σήμερα.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ

1η στάση – Αφετηρία: Προαύλιος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης: η
γνωριμία με τις «Μαγεμένες»

2η στάση: Τσιμισκή με Φιλικής Εταιρείας: η εικόνα της πόλης τον 19ο αιώνα μέσα
από επιστολές και περιγραφές

3η στάση: Δημητρίου Γούναρη/ Ναβαρίνο: η πολυφυλετική Θεσσαλονίκη και η
επαναστατική αδελφότητα

4η στάση: Ναός Αγίας Σοφίας: η μικρογραφία μιας κοινωνίας

5η στάση: Πλατεία Αριστοτέλους- Μπέη Χαμάμ: Ο Emmanuel Miller και το χρονικό
της αρπαγής

6η στάση: Καπάνι: τα παζάρια και οι αγορές της πόλης

7η στάση: Γιαχουντί Χαμάμ/ Λουλουδάδικα: δυο συνοικίες στο όριο

8η στάση: Public Τσιμισκή: η χαμένη φωνή ενός «Ειδώλου»

Μετά το τέλος της διαδρομής θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα Μαίρη Κόντζογλου.


Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, μπορείτε να δείτε εδώ