Η παρουσίαση του διακεκριμένου ιταλού πεζογράφου και κινηματογραφιστή εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων του Megaron Plus και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης παρουσίασης στην Ελλάδα κορυφαίων λογοτεχνών που έχουν τιμηθεί με αυτή τη σημαντική διάκριση.

Τον φημισμένο συγγραφέα συστήνει στο κοινό η Άννα Παπασταύρου, μεταφράστρια στα ελληνικά του βραβευμένου μυθιστορήματός του «Τα οχτώ βουνά» [«Le otto montagne»], το οποίο κυκλοφορεί αυτό τον μήνα από τις Εκδόσεις Πατάκη και έχει επίσης αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στη Γαλλία (prix Médicis étranger) και τη Βρετανία (English Pen Translates Award). Μετά το πέρας της ομιλίας του (στα ιταλικά με ταυτόχρονη μετάφραση), ο Πάολο Κονιέττι θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.

Το Premio Strega [Βραβείο Στρέγκα] αποτελεί τη σπουδαιότερη λογοτεχνική διάκριση της Ιταλίας. Θεσμοθετήθηκε στα 1947, είναι ετήσιο και έχει απονεμηθεί σε πεζογράφους διεθνούς ακτινοβολίας, όπως ο Αλμπέρτο Μοράβια, ο Ουμπέρτο Έκκο, ο Τσέζαρε Παβέζε κ.ά.

«Τα οχτώ βουνά»

Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους από τους κριτικούς και αγαπημένους των αναγνωστών συγγραφέας, ο Πάολο Κονιέττι, κατακτά τον διεθνή εκδοτικό κόσμο μ’ ένα βιβλίο γοητευτικό και ώριμο, που εξερευνά τις περιστασιακές αλλά ακλόνητες σχέσεις των ανθρώπων, τη δυνατότητά τους να μαθαίνουν και να αναζητούν τη θέση τους στον κόσμο.
Θα μπορούσα να πω πως άρχισα να γράφω αυτή την ιστορία όταν ήμουν μικρό παιδί, γιατί είναι μια ιστορία που μου ανήκει με τον τρόπο που μου ανήκουν και οι αναμνήσεις μου. Τα τελευταία χρόνια, όταν με ρωτούν για τι πράγμα μιλάει, απαντώ στερεότυπα: για δυο φίλους κι ένα βουνό. Ναι, ακριβώς γι’ αυτό μιλάει. Π. Κ.

O Πάολο Κονιέττι (Μιλάνο, 1978) έχει γράψει επίσης τα βιβλία Manuale per ragazze di successo (2004), Una cosa piccola che sta per esplodre (2007), Sofia si veste sempre di nero (2012) και A pesca nelle pozze più profonde (2014) (για τον εκδοτικό οίκο Minimum fax). Με θέμα τα βουνά έχει δημοσιεύσει το έργο Il ragazzo selvatico (Terre di mezzo, 2013). Είναι επιμελητής της ανθολογίας διηγημάτων New York Stories (Einaudi, 2015).

Το 2017 τιμήθηκε με το Premio Strega Giovani και με το Premio Strega, δύο βραβεία αφιερωμένα στα βουνά, όπως είπε ο ίδιος. Το μπλογκ του είναι paolocognetti.blogspot.it

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).


Φωτογραφία: ©Loic Seron