Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει τον Οκτώβριο και Νοέμβριο την έκθεση Λίνα Φανουράκη – Κοσμήματα 1989-2009. Τα εγκαίνια της έκθεσης προγραμματίζονται για την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως και τις 23 Νοεμβρίου.

Τα κοσμήματα, σε ειδικές προθήκες, θα τοποθετηθούν ανάμεσα στα αρχαία και ρωμαϊκά εκθέματα στο ισόγειο του Μουσείου. Ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση της έκθεσης ανήκει στη Λίλη Πεζανού.

Σκοπός της έκθεσης είναι η απόπειρα συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης των κοσμημάτων με τα μόνιμα εκθέματα στα μάτια των επισκεπτών και όχι η αναμέτρησή τους με αυτά.

Η επιλογή των κοσμημάτων έγινε με κριτήριο την αισθητική τους αξία και, κυρίως, το σκεπτικό της συγκεκριμένης έκθεσης. Η χρονολογία κατασκευής τους καλύπτει την περίοδο 1989-2009.

Τα κοσμήματα έχουν σχεδιαστεί από τη Λίνα Διαμαντοπούλου Φανουράκη και κατασκευαστεί στο εργαστήριο του οίκου Φανουράκη. Είναι χειροποίητα, οι πρώτες ύλες τους είναι χρυσός, λευκόχρυσος, διαμάντια και μαργαριτάρια, ενώ σε ορισμένα έχουν μεταχειριστεί και ασήμι και ειδικά χρώματα (ακρυλικά και pigments).

Ο κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση περιλαμβάνει εισαγωγικό σημείωμα του Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κ. Άγγελου Δεληβορριά, κείμενα των: Ίριδας Κρητικού, Αλέκου Λεβίδη, Ξένιας Πολίτου και ένα διήγημα του Ανδρέα Στάικου, εμπνευσμένο από τα κοσμήματα, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.