Περί τρυφερών πραγμάτων (Von zarten Dingen)

Είναι ο τίτλος ενός μικρού κολλάζ της Γερμανίδας εικαστικού Hanna Hoch.

Μια παλιά φίλη της από το Βερολίνο το έστειλε στη Λίλα Πολενακη. «Το είδα και σε θυμήθηκα», της έγραφε.

Έτσι μέσα από τις αλλεπάλληλες συνάφειες της μνήμης ο τίτλος επικολλήθηκε στην παρούσα έκθεση με τον ίδιο τρόπο που η δημιουργός χρησιμοποιεί κι ενσωματώνει στη ζωγραφική της, με εκλεπτυσμένες τεχνικές κολλάζ, διαφορά υλικά. Πρόκειται κυρίως για στοιχεία από ύφασμα και χαρτί:

Παλιές δαντέλες, κεντήματα και άλλα εργόχειρα, ρούχα που αγαπήθηκαν, υφάσματα οικιακής χρήσης, διάφανα χαρτιά με πατρόν ραπτικής, σελίδες με σημειώσεις και σκίτσα, χειρόγραφες επιστολές, έντυπα και πολλά άλλα. Τα υλικά αυτά, σημαδεμένα από το χρόνο και φορτισμένα από τις πρότερες χρήσεις τους, φτάνουν στα χεριά της τυχαία ή συλλέγονται με φροντίδα από την ίδια, και αποτελούν κατά έναν τρόπο το εικαστικό της λεξιλόγιο.

Μέσα στη ζωγραφική διαδικασία η Λίλα Πολενάκη τα αποσυνθέτει, τα ανασυναρμολογεί, τα επικαλύπτει, τα απομιμείται, τα μεταπλάθει με το δικό της προσωπικό ιδίωμα σε εικόνες που μπορούν να διαβαστούν ως φανταστικοί χώροι μνήμης.

Επεξεργασμένη και ενσωματωμένη στη ζωγραφική επιφάνεια, η μάζα της ύλης παραπέμπει υπαινικτικά σε μια αναπλασμένη θηλυκή υπόσταση. Οι εικόνες της μοιάζουν με διφορούμενα ψυχικά τοπία όπου ποιητικά αναδύονται αισθήσεις σωματικότητας, μνήμης, φθοράς και απώλειας. Η ίδια βιώνει τη ζωγραφική διαδικασία μεταξύ άλλων στη λυτρωτική της διάσταση σαν άσκηση αποχωρισμού, ως τελετουργική εναπόθεση της ύλης μέσα στον ζωντανό τόπο της τέχνης.

Λίλα Πολενάκη:

Η Λίλα Πολενάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε ζωγραφική στη σχολή Καλών Τεχνών στο Βερολίνο, όπου έζησε και εργάστηκε 18 χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: ενατένιση (λεπτομέρεια έργου), 30×24 εκ., ακρυλικό και χαρτί σε μουσαμά, 2018