Τελευταία μέρα προβολών, εντός και εκτός συναγωνισμού, η σημερινή στη Μόστρα. Τα λαμπερά πρόσωπα, το παρασκήνιο και οι… εκπλήξεις αποχωρούν και δίνουν τη θέση τους στην αυριανή απονομή των Λιονταριών.

Τελευταία μέρα προβολών, εντός και εκτός συναγωνισμού, η σημερινή στη Μόστρα. Τα λαμπερά πρόσωπα, το παρασκήνιο και οι… εκπλήξεις αποχωρούν και δίνουν τη θέση τους στην αυριανή απονομή των Λιονταριών.


Υπέροχο φάνηκε να ήταν το διήμερο που πέρασε για τους παρευρισκόμενους στη Βενετία. Ο Tim Burton παρέλαβε δια χειρός Johnny Depp τον Χρυσό Λέοντα για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.


Ο πιο dark σκηνοθέτης της Αμερικής (ευτυχώς που υπάρχει κι αυτός στον αμερικάνικο κινηματογράφο…) κρατώντας το χρυσό λιονταράκι στα χέρια του έκανε μια χιουμοριστική σύγκριση με το αγαλματίδιο των Οσκαρ, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του που κρατάει τον Λεόντα, αντί για έναν γυμνό φαλακρό άντρα.


Και σαφώς δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή. Σημαίνει πολλά για εμένα. Με εμπνέει για να συνεχίσω». Αλίμονο…


Μετά την απονομή, προβλήθηκε η 3D έκδοση του «Χριστουγεννιάτικου Εφιάλτη», ενώ ο Αμερικανός σκηνοθέτης παρουσίασε και την τελευταία του ταινία «Σουίνι Τοντ: Ο δαιμονικός κουρέας της Οδού Φλιτ», η οποία αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ του Στέφεν Σόντχαϊμ. Πρωταγωνιστής, ποιος άλλος εκτός από τον πολυαγαπημένο του Johnny Depp.


Τα αφιερώματα Corto Cortissimo και Spaghetti Westrerns συνεχίστηκαν και την ένατη ημέρα.


Χθες, προβλήθηκαν επίσης τα φιλμάκια του Pietro Marcello, Il passaggio della linea, του Pere Portabella, Die Stille vor Bach και το φιλμ του Manoel de Oliveira, Cristovão Colombo – O enigma. Στο διαγωνιστικό μέρος πρωταγωνίστησαν η ταινία του Peter Greenaway, Nightwatching, του Vincenzo Marra, L ora di punta και το φιλμάκι έκπληξη Shentan (Mad Detective) από τον Johnnie To και τον Wai Ka Fai.


Το τελευταίο μάλιστα, το Shentan, ή ελληνοποιημένα «Ο τρελός ντετέκτιβ» του Τζονι Το, που προβλήθηκε ως «ταινία-έκπληξη» στο διαγωνιστικό μέρος, προστέθηκε ως υποψηφιότητα φαβορί για το Χρυσό Λιοντάρι ή για κάποιο άλλο βραβείο του φεστιβάλ.


Ενδιαφέρον και το Nightwatching, του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, το οποίο κινείται γύρω από τη ζωή του Ρέμπραντ, τη χρονιά 1642, όταν δημιούργησε το μεγάλο έργο του «Νυχτερινή Περίπολος».


Η μόνη απώλεια της Πέμπτης ήταν ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στο Λίντο για το αφιέρωμα στα Spaghtti Westerns, εξαιτίας του τραυματισμού στην πλάτη μετά από ατύχημα. Παρόλα αυτά έδωσε το «παρών» με επιστολή του στην οποία εξέφρασε τη λύπη και τη στεναχώρια του για την απουσία του.Σήμερα 7 Σεπτεμβρίου, δέκατη και τελευταία μέρα για το Φεστιβάλ πριν την απονομή, περιμένουμε τα φιλμ του Jonathan Demme, Jimmy Carter Man from Plains, και του Veiko Õunpuu, Sügisball, εκτός συναγωνισμού και εντός τις ταινίες του Nikita Mikhalkov, 12, και του Youssef Chahine, Heya fawda.


Και από τα καλύτερα… τα αφιερώματα στον Bertolucci και τον Comencini, το αφιέρωμα Corto Cortissimo και τα Spaghetti Westerns.