Ήρθε η ώρα να μάθουμε την ιστορία του θρυλικού Στρατιώτη του Διαστήματος Μπαζ Λάιτγιαρ, του αστροναύτη ήρωα που ενέπνευσε το παιχνίδι και κέρδισε γενιές θαυμαστών με τις ταινίες Toy Story. Ο βραβευμένος και βετεράνος της Pixar Άνγκους Μακλέιν σκηνοθετεί αυτή τη διασκεδαστική, διαστημική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και μας ταξιδεύει στο άπειρο και… ακόμα παραπέρα.

Το διαστημικό ταξίδι του θρυλικού αστροναύτη Μπαζ Λάιτγιαρ με το πολυπληθές πλήρωμά του καταλήγει, από δικό του σφάλμα, με το διαστημόπλοιό τους καθηλωμένο σε έναν αφιλόξενο πλανήτη. Όσο τα χρόνια περνάνε, ο Μπαζ αναζητά έναν τρόπο να διορθώσει το λάθος του. Όμως, ο χρόνος περνάει για τον καθένα διαφορετικά…

Όλοι αγαπούν έναν καλό ήρωα, κάποιον που να θαυμάζουν και να υποστηρίζουν σε κάθε του βήμα. Οι ήρωες ξεπερνούν ανυπέρβλητα εμπόδια για να σώσουν τον κόσμο. Και οι καλύτεροι ήρωες, αυτοί που ζουν για καιρό μετά τις ταινίες τους στην καρδιά του κοινού, είναι άνθρωποι. Έχουν ελαττώματα και φόβους, είναι οικείοι σε εμάς, ακόμα και όταν μεγαλουργούν.

Στιγμιότυπο από την ταινία Lightyear © 2022 Disney/Pixar. All Rights Reserved

Ο Μπαζ Λάιτγιαρ είναι ένας τέτοιος ήρωας, ένα κινηματογραφικό φαινόμενο που ενέπνευσε μια επιτυχημένη σειρά παιχνιδιών. Αυτό είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί της ταινίας Toy Story το 1995. Αυτή η ιστορία έβαλε τον Μπαζ Λάιτγιαρ στο επίκεντρο ως ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι που παίρνει τη θέση τού Σερίφη Γούντι στην καρδιά του μικρού Άντι. 21 χρόνια μετά, ο σκηνοθέτης Άνγκους Μακλέιν αναρωτιέται: τι ενέπνευσε τον Άντι να θέλει τόσο πολύ ένα παιχνίδι με αεροδυναμικά φτερά και λέιζερ; «Το Lightyear, είναι η ταινία που είδαν ο Άντι, οι φίλοι του και ίσως ολόκληρος ο κόσμος» λέει ο σκηνοθέτης. «Ήθελα να κάνω κάτι που θα έμενε πιστό στις διασκεδαστικές, μεγάλες παραγωγές».

Μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και το origin story του Μπαζ Λάιτγιαρ, ακολουθεί τον θρυλικό ήρωα σε μια διαγαλαξιακή διαδρομή. «Έκανα πολλή έρευνα στις ταινίες αγωνίας» λέει ο σκηνοθέτης. «Ήξερα ότι ο Μπαζ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα και επέλεξα το στοιχείο της διαστολής του χρόνου. Υπάρχουν πολλές ιστορίες με ήρωες εκτός χρόνου: Captain America, Flash Gordon, Buck Rogers, κ.ο.κ.».

Η ταινία ξεκινάει με τον καταξιωμένο Στρατιώτη του Διαστήματος Μπαζ Λάιτγιαρ, τη διοικήτριά του, Αλίσα Χόθορν και ένα πλήρωμα με πάνω από χίλιους επιστήμονες και τεχνικούς να επιστρέφουν μετά την τελευταία τους αποστολή. Σχεδόν 4 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, ένας αισθητήρας δίνει σήμα εγγύτητας με έναν αχαρτογράφητο, αλλά πιθανώς πλούσιο σε φυσικούς πόρους, πλανήτη. Ο Μπαζ αποφασίζει να ανακατευθύνει το σκάφος προς τον λασπώδη πλανήτη με τις επιθετικές κληματαριές και τα τεράστια σμήνη από έντομα. Οι απόπειρες για εσπευσμένη έξοδο δεν πετυχαίνουν και το σκάφος συγκρούεται, αφήνοντας τον Μπαζ, την Αλίσα και το πλήρωμα σε έναν αφιλόξενο πλανήτη. «Ο Μπαζ είναι στο απόγειό του» λέει ο παραγωγός Andrew Stanton, ο οποίος έχει συμμετάσχει και στις τέσσερις ταινίες Toy Story. «Σε αυτή την ταινία βλέπουμε την πρώτη του αποτυχία. Δεν έχει ξαναζήσει κάτι τέτοιο».

Αποκλεισμένοι σε αυτόν τον εχθρικό πλανήτη, έχουν πάρει απόφαση ότι θα μείνουν για καιρό εκεί. Ο σεναριογράφος Jason Headley λέει, «Κανείς δεν πρόκειται να πάει πουθενά μέχρι οι επιστήμονες να δημιουργήσουν έναν νέο υπερταχύ κρύσταλλο που θα περάσει τη δοκιμαστική πτήση. Θα πάρει χρόνια δοκιμών.»

Ο Μπαζ κατηγορεί τον εαυτό του. «Η ζωή δεν πάει πάντα όπως τη θέλουμε. Δεν έχει νόημα να σκεφτόμαστε το παρελθόν και να ευχόμαστε τα πράγματα να πήγαιναν αλλιώς. Αυτό είναι χάσιμο χρόνου. Ενώ ο Μπαζ έχει εμμονή με το να διορθώσει το σφάλμα του, η Αλίσα αποφασίζει να βάλει τα δυνατά της, εκεί που βρίσκονται τώρα. Θέλει να κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί με τον χρόνο της εκεί» επισημαίνει ο σκηνοθέτης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο: Άνγκους Μακλέιν,Τζέισον Χέντλεϊ
Σκηνοθεσία: Άνγκους Μακλέιν
Ακούγονται: Κρις Έβανς, Ούζο Αντούμπα, Πίτερ Σον, Κέκε Πάλμερ, Τάικα Γουαϊτίτι, Ντέιλ Σουλς, Τζέιμς Μπρόλιν, Μαίρη Λιούις, Αϊζάια Γουίτλοκ Τζούνιορ, Εφραίν Ραμίρες
Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Ορφέας Αυγουστίδης, Ξένια Ντάνια, Βασίλης Παπαστάθης, Jerome Kaluta, Τέτα Κωνσταντά, Κώστας Δαρλάσης, Ίντρα Κέιν, Αρετή Πασχάλη, Σωτήρης Δούβρης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Κωνσταντίνος Κλαυδιανός, Δημήτρης “Yusanof” Καβαρνός, Φανή Σαρόγλου, Μαρία Πλακίδη, Ανδρέας Ρήγας, Χαρά Ζησιμάτου, Αφροδίτη Κατσαρού, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Άγγελος Λιάγκος, Άντρια Ράπτηπλα
Σχεδιασμός Παραγωγής: Τιμ Έβατ
Οπτικά Εφέ: Τζέιν Γεν
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τζέρεμυ Λάσκι
Μουσική: Μάικλ Τζακίνο

Διάρκεια: 100’