Μέσα στην καρδιά του Διαφωτισμού ένα αίτημα ηλέκτρισε ολόκληρη την Ευρώπη: οι αστοί της Ευρώπης γύρεψαν να επανακαθορίσουν τις συνθήκες της ζωής τους διά της πολιτικής επανάστασης – μιας βίαιης εξεγερσιακής πράξης που θα ανατρέψει τον κατεστημένο Κανόνα και θα δημιουργήσει το νέο Status Quo. Το αίτημα αυτό ζωοδότησε την ελπίδα εκατομμυρίων ανθρώπων να ξεφύγουν από τις κτηνωδίες και τις ανισότητες του καιρού των αυτοκρατοριών και του αναδυόμενου καπιταλισμού και να πετύχουν έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης.

Όλο αυτό το ρεύμα εκφράστηκε μέσα από ποικίλες πολιτικές θεωρίες και ιδεολογίες αλλά και πραγματωμένες εξεγέρσεις που σημάδεψαν την ανθρώπινη Ιστορία. Η διαρκής τραγωδία όλων αυτών των πολιτικών επαναστάσεων είναι πως κατέληγαν σε έναν πολύ πιο ανελεύθερο, απάνθρωπο και εν τέλει εφιαλτικό κόσμο από αυτόν που ανέτρεπαν – ενδεχομένως γιατί λογάριασαν τη βία και τον θάνατο αναφαίρετο δικαίωμα και κεντρικό εργαλείο της επαναστατικής πρακτικής.

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης περπατάει σε αυτήν την σπαρακτική όσο και ολέθρια τραγωδία των πολιτικών επαναστάσεων – δίχως φυσικά η οξεία κριτική του να νομιμοποιεί τα εγκλήματα και τις κτηνωδίες του εγκατεστημένου καπιταλισμού.

Αναλυτικό πρόγραμμα

– Τρίτη 26 Μαΐου, 7 – 9 μμ
Το ηλιόλουστο όνειρο του ανθρωπισμού: όπου οι άνθρωποι οφείλουν να επαναστατούν. Μια αστική υπερ-ερμηνευτική φαντασμαγορία του Διαφωτισμού. Η διαφωτιστική συνθήκη και ο επαναστατικός Λεβιάθαν.

– Πέμπτη 28 Μαΐου, 7 – 9 μμ
Η Γαλλική Επανάσταση: Liberté, égalité, fraternité ou la mort. Το αστικό αίτημα για ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη και η χρήση του θανάτου στην υπηρεσία της «Ζωής».

– Τρίτη 02 Ιουνίου, 7 – 9 μμ
Το επαναστατικό φαντασιακό του 19ου αιώνα: Ούτε θεοί, ούτε αφέντες. Ο μαρξισμός, η ανακάλυψη των προλεταρίων, οι κομμουνιστικές διεθνείς. Οι πολιτικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα, το όνειρο του μέλλοντος ως αντιπρόταση στην καπιταλιστική απανθρωπιά και η ευφημιστική λατρεία του «ηδυσμένου» φόνου. Το ρεύμα του αναρχισμού και οι (συχνά αντιφατικές) αντιπροτάσεις του.

– Πέμπτη 04 Ιουνίου, 7-9 μμ
Οι κομμουνιστικές τυραννίες του 20ου αιώνα: οι άνθρωποι ως λίπασμα του «Λαού». Οι πραγματωμένοι κομμουνισμοί του 20ου αιώνα και η πολύπλευρη φρίκη τους.

Ώρες διεξαγωγής σεμιναρίων: 19:00- 21:00
Πλατφόρμα Zoom
Συμμετοχή και για τα 4 σεμινάρια: 30 ευρώ
Πληροφορίες/ κρατήσεις: [email protected]

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη των πολιτισμικών εταιριών Thessaloniki Walking Tours και Athens Walking Stories) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)