Τελικά οι τέχνες αποτελούν σύνολο, μπορείς να γράψεις μια ζωγραφιά με λέξεις όπως και να ζωγραφίζεις αισθήσεις σ’ ένα ποίημα. – Πικάσο.

Ο Πικάσο αρχίζει ουσιαστικά να γράφει το 1935, μέχρι και το 1959. Όλα του τα κείμενα είναι στα Γαλλικά ή στα Ισπανικά, συχνά χωρίς στίξη, γραμμένα με σινικό μελάνι, πολυδουλεμένα αλλά με εξαιρετική καλλιγραφία. Συνολικά, βρέθηκαν πάνω από τριακόσια σαράντα ποιητικά κείμενα και δυο θεατρικά έργα: Le désir attrapé par la queue, το 1941, Τα τέσσερα κοριτσάκια (Les quatre petites filles) το 1947. Τα τελευταία του κείμενα, γραμμένα μεταξύ 1957 και 1959 με τη μορφή ποιήματος/θεατρικού εκδίδονται με τον τίτλο L’enterrement du comte d’Orgaz. Το σύνολο των κείμενων εκδόθηκε το 1989 με τον τίτλο Écrits από τις εκδόσεις Gallimard/RMN.

Στενά συσχετισμένη με την ζωγραφική του, η γραφή του Πικάσο παρουσιάζει τα ίδια θέματα: έρωτας και θάνατος, πόλεμος και ταυρομαχίες, σταύρωση και Μινώταυρος…Ήχοι και μυρωδιές, αισθήσεις, αντικείμενα, πειράματα βιωμένα ή φαντασμένα , χρώματα και τροφές, πόλεμος και έρωτας αναμιγνύονται χωρίς ιεραρχία, πότε μέσα στη χαρά και πότε μέσα στη μελαγχολία.

Την βραδιά θα συντονίσει ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος, ενώ θα συζητήσουν για το φιλολογικό έργο του Picasso ο Didier Ottinger, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Centre Pompidou και ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης της Πόλης των Αθηνών. Θα ακουστούν αποσπάσματα από τα γραπτά του.

Δίγλωσση ανάγνωση: Μαρία Αποστολακέα

Ο Didier Ottinger είναι αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Georges-Pompidou στο Παρίσι, κριτικός τέχνης και επιμελητής. Οργάνωσε κάποιες από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στη Γαλλία και το εξωτερικό (Péchés capitaux/ 1996, Parade. Portrait de l’artiste en clown, au Grand-Palais/ 2004, le Futurisme à Paris – une avant-garde explosive/ 2008, Dreamlands – Des parcs d’attractions aux cités du futur/ 2010, Rétrospective Edward Hopper au grand Palais/ 2012.) Το 2005, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης του έδωσε τον τίτλο του προσκεκλημένου επιμελητή. Είναι συγγραφέας έργων όπως του Picasso.Mania που εκδόθηκε από τον οίκο Galimmard το 2015.

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ.