Κάποιοι τον ξέρουν ως μουσικό και κάποιοι ως μηχανικό. Κάποιοι τον γνώρισαν στο Λονδίνο και κάποιοι στην Αθήνα. Ο Λεωνίδας Μαράντης δεν είναι διχασμένη προσωπικότητα, έτσι ισχυρίζεται τουλάχιστον. Είναι απλά η νέα pop–rock πρόταση στην ελληνική σκηνή …

Άρτι αφιχθείς από το Λονδίνο κι έχοντας στριμώξει στην βαλίτσα του τον σύγχρονο ήχο του βρετανικού rock, ο Λεωνίδας μάς χτυπάει την πόρτα για να μας θυμίσει πως υπάρχει rock που δεν είναι αγγλόφωνο και pop που δεν είναι γραμμένο στο πόδι.

Το 2010 ο Λεωνίδας επιστρέφει μόνιμα στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του δύο πτυχία, ένα τρίτο στα σκαριά και 12 τραγούδια από τον πρώτο του δίσκο που κυκλοφορεί από την LYRA, με τίτλο…τι άλλο… Λονδίνο – Αθήνα.

CultureNow: Καλησπέρα Λεωνίδα, μπορούμε να ξεκινήσουμε λέγοντάς μας μερικά βασικά στοιχεία για σένα και κυρίως πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Λεωνίδας Μαράντης: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Το 2001 μετακόμισα στο Λονδίνο όπου σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανικός και το 2010 επέστρεψα πίσω στην Αθήνα για να κυκλοφορήσω τον πρώτο μου δίσκο.  Επίσης αυτήν την περίοδο τελειώνω και την διδακτωρική διατριβή που ξεκίνησα πριν λίγα χρόνια στο Λονδίνο. Η σχέση μου με τη μουσική ξεκίνησε ουσιαστικά στα δώδεκά μου όταν άρχισα να ακούω φανατικά rock και ξεκίνησα μαθήματα κιθάρας στο ωδείο της γειτονιάς μου. Στα δεκαέξι μου εγκατέλειψα το ωδείο και σχημάτισα δύο συγκροτήματα\’ μία punk-rock μπάντα, όπου έπαιζα μπάσο και ένα ακουστικό τρίο, όπου τραγουδούσα και έπαιζα κιθάρα.

C . N: Ποιες μουσικές θυμάσαι να ντύνουν τα παιδικά σου χρόνια; Πόσο σε επηρέασαν στη μούσική σήμερα;

Λ. Μ.: Όταν ήμουν μικρός άκουγα περισσότερο ελληνικό rock. Οι πρώτοι μου δίσκοι, οι πρώτες μου συναυλίες ήταν με συγκροτήματα όπως οι Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά και καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Μανώλης Φάμελλος και ο Γιώργος Δημητριάδης. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω και κάποιους μεγάλους Έλληνες συνθέτες που άκουγα στο σπίτι από μικρός (Θεοδωράκης, Χατζιδάκης, Σαββόπουλος). Πιστεύω πως με επηρέασαν αρκετά κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια, ειδικά στον στίχο, άλλωστε τους περισσότερους από αυτούς τους καλλιτέχνες τους ακούω ακόμα.

C. N.: Το γεγονός ότι έζησες στο Λονδίνο επηρέασε καθόλου τον μουσικό προσανατολισμό σου;

Λ. Μ.: Το βρετανικό rock ήταν πάντα πρωτοπόρο και παγκοσμίως αποδεκτό, ήταν αυτό που ανέκαθεν διαμόρφωνε τις τάσεις. Και το σημαντικότερο απ’ όλα, το rock στην Αγγλία είναι ουσιαστικά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας των βρετανών. Σαν αποτέλεσμα, καταλαβαίνετε πως οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για κάποιον που ασχολείται με το rock στην Αγγλία είναι περισσότερες απ’ ότι στην Ελλαδα. Έτσι κι εγώ ανακάλυψα συγκροτήματα και rock στέκια της πόλης, αφουγκράστηκα νέους ήχους, παρακολούθησα από κοντά μεγάλες συναυλίες και αγαπημένους καλλιτέχνες. Πιστεύω πως στο Λονδίνο μεταμορφώθηκα μουσικά.

C. N.: Η επιστροφή στην Ελλάδα πώς σου φαίνεται; Βλέπεις να υπάρχει μέλλον για τους νέους μουσικούς;

Λ. Μ.: Σίγουρα είναι πολύ δύσκολη η επιστροφή στην Ελλάδα μετά από οκτώμιση χρόνια παραμονής στο Λονδίνο. Αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω για χάρη της μουσικής οπότε ήμουν αποφασισμένος από την αρχή να το δω θετικά και να παραβλέψω διάφορες καταστάσεις που με ενοχλούν στην Ελλάδα. Μέλλον υπάρχει σίγουρα για τους νέους μουσικούς αρκεί να κάνουν σταθερά και έξυπνα βήματα.  Στην ουσία η μουσική δεν αντιμετωπίζει κρίση, ο κόσμος πάντα θα θέλει να ακούει καινούρια πράγματα και νέους καλλιτέχνες, η κρίση αφορά τις δισκογραφικές εταιρίες και τον τρόπο που διαχειρίζονται την μουσική.

C. N.: Πες μας δυο τρία πράγματα σε σχέση με τη μουσική που σε έχουν κάνει πολύ ευτυχισμένο στη μέχρι τώρα επαγγελματική σου πορεία;

Λ. Μ.: Η συμμετοχή μου στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2008 ήταν σίγουρα μία φανταστική εμπειρία. Ειδικά η συναυλία σε ένα γεμάτο από κόσμο κλειστό γήπεδο ήταν κάτι πρωτόγνωρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μία πολύ ευτυχισμένη στιγμή ήταν επίσης όταν άκουσα για πρώτη φορά το τραγούδι μου στο ραδιόφωνο.

C. N.: Υπάρχουν σχέδια για το προσεχές μέλλον;

Λ. Μ.: Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, στο Κοο Κοο (Ιάκχου 17, Γκάζι), θα παρουσιάσουμε μαζί με το συγκρότημα μου (τους Spotlights) τον δίσκο μου που κυκλοφόρησε από την LYRA πριν λίγο καιρό. Μαζί μας σε αυτήν την βραδιά θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους πολλοί καλοί φίλοι όπως ο Μανώλης Φάμελλος, ο Γιώργος Δημητριάδης, ο Μύρωνας Στρατής, ο Πάνος Γουργιώτης και ο Κύριος Κ που θα ανεβούν στην σκηνή μαζί μας και θα τραγουδήσουν δικές τους επιτυχίες.