Το Οξυγόνο προσκαλεί όλες τις φίλες και τους φίλους που αγαπούν το βιβλίο, διαβάζουν με πάθος λογοτεχνία και όχι μόνο…

 … και θέλουν να μοιραστούν την εμπειρία και τη συγκίνηση της ανάγνωσης με άλλους να συμμετάσχουν στις Λέσχες Ανάγνωσης που διοργανώνει.

 
 
Ας μιλήσουμε για βιβλία!
 
 
Το πρώτο εξάμηνο του 2012 στη Λέσχη ανάγνωσης σύγχρονης πεζογραφίας και στη Λέσχη ανάγνωσης αστυνομικής λογοτεχνίας συμμετείχαν με ενθουσιασμό πολλοί αναγνώστες και φυσικά οι δύο αυτές Λέσχες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και τη νέα σεζόν. Παράλληλα, το ΟΞΥΓΟΝΟ, θέλοντας να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντά σας, προχωρά στη συγκρότηση δύο νέων Λεσχών που τα μέλη τους θα συναντιούνται συστηματικά στον χώρο του (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη), για να συζητήσουν τα βιβλία που διάβασαν ύστερα από κοινή τους συμφωνία. Κάθε λέσχη διαβάζει βιβλία μιας θεματικής κατηγορίας και έχει έναν συντονιστή που έχει αναλάβει τον αρχικό σχηματισμό της ομάδας, δίνει κατευθύνσεις ως προς το τι θα διαβαστεί και κάποιες φορές συντονίζει τη συζήτηση μεταξύ των μελών. Οι νέες λέσχες που θα συγκροτηθούν είναι η Λέσχη ανάγνωσης κλασικής λογοτεχνίας και η Λέσχη ανάγνωσης ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. 
 
 
ΚΛΑΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Μια μοναδική ευκαιρία για αυτούς που αγαπούν τη λογοτεχνία να διαβάσουν και να συζητήσουν για τα βιβλία που πάντα ήθελαν. Ένα ταξίδι στον χρόνο με τους συγγραφείς που διαμόρφωσαν με τα έργα τους το σύγχρονο πολιτισμό: από τον Ονορέ ντε Μπαλζάκ, την Τζέιν Όστιν και τον Γκαίτε ως τους μοντέρνους κλασικούς, τον Φραντς Κάφκα, τη Βιρτζίνια Γουλφ και τον Μαρσέλ Προυστ. Η Λέσχη Ανάγνωσης Κλασικής Λογοτεχνίας επιλέγει, διαβάζει και συζητά τα βιβλία που κέρδισαν τη μάχη με τον χρόνο και έφτασαν να θεωρούνται σήμερα κλασικά.    
 
 
Πρώτη συνάντηση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, στις 8 μ.μ. …και κάθε τρίτη Πέμπτη του μήνα 
 
 
Συντονίστρια: Τατιάνα Λιάνη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Μεταφρασεολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στη Θεσσαλονίκη και στο Βερολίνο και το 2010 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη Γερμανική Φιλολογία με υποτροφία του ΙΚΥ. Διδάσκει ως επιστημονική συνεργάτις στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μετάφρασης-Διερμηνείας του ΑΠΘ και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ παράλληλα μεταφράζει λογοτεχνία και ποίηση. 
 
 
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Πώς αποτυπώνεται η εμπειρία του ταξιδιού μέσα από τα βιβλία; Πόσο διαφορετικά περιγράφουν άραγε οι συγγραφείς αυτή την εμπειρία; Το ταξίδι, μια από τις πιο διάσημες μεταφορές για την ίδια τη συγγραφή, είναι μια σταθερή και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης μέσα στους αιώνες. Από τους πρώτους περιηγητές που ανακάλυπταν τον κόσμο μέχρι τον σύγχρονο άνθρωπο που προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από την επαφή του με άλλους τόπους και ανθρώπους. Η Λέσχη, που ξεκινά το δικό της ταξίδι από τον Οκτώβρη στο ΟΞΥΓΟΝΟ, αναζητά, διαβάζει και μοιράζεται τις εντυπώσεις της από τα ταξίδια που έκαναν όλοι εκείνοι οι «ανήσυχοι» της λογοτεχνίας. 
 
 
Πρώτη συνάντηση: Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012, στις 8 μ.μ. …και κάθε δεύτερη Πέμπτη του μήνα
 
 
Συντονιστής: Θεόφιλος Μπασγιουράκης. Εκδίδει τα τελευταία 16 χρόνια το περιηγητικό περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα, όπου και μεταφέρει τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες με αφιερώματα για τους τόπους που επισκέπτεται.
 
 
Παράλληλα συνεχίζουν να λειτουργούν και δέχονται νέα μέλη οι παρακάτω Λέσχες:
 
 
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Συντονιστής: Απόστολος Λυκεσάς, συγγραφέας-δημοσιογράφος
Πρώτη συνάντηση: Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012, στις 8 μ.μ. …και κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα
 
 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Συντονιστής: Δημήτρης Καραθάνος, δημοσιογράφος
 Πρώτη συνάντηση: Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012, στις 8 μ.μ. …και κάθε τελευταία Πέμπτη του μήνα
 
 
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε μία ή και σε περισσότερες από τις Λέσχες Ανάγνωσης του ΟΞΥΓΟΝΟΥ στέλνοντας ένα e-mail με τα στοιχεία επικοινωνίας σας και τον τίτλο της Λέσχης που σας ενδιαφέρει στο info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: Λέσχες Ανάγνωσης).