Το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2015 την όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή, Λεόντιος και Λένα, για δύο παραστάσεις στις 27 και 29 Ιουλίου 2015. – Οι παραστάσεις ακυρώνονται

Η όπερα Λεόντιος και Λένα βασίζεται στο θεατρικό κείμενο του ρομαντικού Γερμανού συγγραφέα Γκέοργκ Μπύχνερ. Η πλοκή του αρχικού κειμένου διατηρείται στην εκδοχή της όπερας, ενώ το λιμπρέτο είναι μια ανασύνθεση και συμπύκνωση από το γερμανικό κείμενο του 1836.

Τα πρόσωπα που παρουσιάζονται από τον Μπύχνερ έχουν περιοριστεί εδώ σε εκείνα που έχουν κρίσιμη δραματουργική λειτουργία και οι τέσσερις τραγουδιστές που χρησιμοποιεί ο συνθέτης εναλλάσσονται σε όποιους ρόλους είναι απαραίτητοι για την προώθηση της ιστορίας. Στο έργο χρησιμοποιείται μια ορχήστρα δωματίου που έχει ισότιμο ρόλο με την επί σκηνής δράση, καθώς πολλά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις τοποθεσίες, τις εποχές και τις ώρες της ημέρας ή της νύχτας αποδίδονται από ηχητικές κατασκευές, οι οποίες συμπληρώνουν τη δυναμική και την εικαστική λειτουργία του θεάματος.

Ο 34χρονος Κορνήλιος Σελαμσής, γνωστός για τα οπερατικού χαρακτήρα έργα του και τις δουλειές του στο θέατρο, αυτή τη φορά παρουσιάζεται στο αθηναϊκό κοινό με μια ολοκληρωμένη όπερα.

Μαζί του συμπράττουν καταξιωμένοι λυρικοί ερμηνευτές υπό τη μουσική διεύθυνση του Bas Wiegers. Τους ρόλους αναλαμβάνουν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Λεόντιος), η Θεοδώρα Μπάκα (Λένα), ο Χάρης Ανδριανός (Βαλέριο), η Ευαγγελία Καρακατσάνη (γκουβερνάντα). Συμμετέχει το μουσικό σύνολο ARTéfacts ensemble. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αργύρης Ξάφης.

Συντελεστές:

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Λιμπρέτο: Γιάννης Αστερής
Μουσική Διεύθυνση: Bas Wiegers
Σκηνοθέτης: Αργύρης Ξάφης
Σκηνογράφοι: Ελένη Παπαναστασίου, Γιάννης Κιτάνης
Ενδυματολόγος: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Μουσική Προετοιμασία: Ιάσων Μαρμαράς
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Kουνέλλας
 
Ερμηνεύουν:
Λεόντιος: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Λένα /Ροζέτα: Θεοδώρα Μπάκα
Βαλέριο: Χάρης Ανδριανός
Γκουβερνάντα: Ευαγγελία Καρακατσάνη
 
Συμπράττουν τα μουσικά σύνολα ARTéfacts ensemble και Ventus ensemble