Ο άνθρωπος που χόρευε μέχρι το τέλος της αγάπης δεν έχει πάψει να χορεύει, ενώ αυτή την φορά μας ευχαριστεί για τον χορό. «Thanks for the dance» έχει τίτλο το μετά θάνατον νέο άλμπουμ του Leonard Cohen, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 22 Νοεμβρίου. Tο άλμπουμ αυτό θα μπορούσε να είναι δημιουργία των Playing for Change, αφού έχει δημιουργηθεί στο σύνολο του σε πολλά διαφορετικά μέρη. Το άλμπουμ έχει αφετηρία σε ένα μεταποιημένο γκαράζ, όπου ο γιος του Leonard επεξεργάστηκε τις ανέκδοτες ηχογραφήσεις του πατέρα του. Εξελίχθηκε στη σκηνή του People Festival στο Βερολίνο με καλλιτέχνες όπως Richard Reed Parry και Dustin O’Halloran και μιξαρίστηκε στα studio του Los Angeles. Η φωνή του Leonard υπόσχεται να πλημμυρίσει νοσταλγικά τις αισθήσεις των ακροατών.

Ωστόσο, θα ήταν άστοχο να μη διακρίνει κανείς ότι η μουσική πορεία του δίσκου από μέρος σε μέρος, ακολουθεί τη βιογραφική πορεία του ίδιου του δημιουργού• από την Αμερική στην Ευρώπη και αντίστροφα, ο Leonard έψαχνε και αναζητούσε ερωτήματα και εμπειρίες που σχολαστικά μετέτρεπε σε μουσικούς ύμνους με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια.

Δεκάδες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές έχουν επενδυθεί με τις μουσικές του ενορχηστρώσεις. Παρόλα αυτά, δεν είναι ευρέως διαδεδομένο το έργο και η ενασχόληση του καλλιτέχνη ως συγγραφέα και ποιητή. Ακούγοντας πιο συγκεντρωμένα τους στίχους του δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσεις την ποιητική ιδιοσυγκρασία του. Βέβαια, ο ίδιος αρνούταν κατηγορηματικά να αυτοπροσδιοριστεί ως ποιητής, αφού όπως έλεγε: «Η ποίηση είναι η ετυμηγορία που δίνουν οι άλλοι σε ένα συγκεκριμένο είδος γραφής».

Πρώτα Βήματα

Ο Leonard Norman Cohen γεννιέται στις 21 Σεπτεμβρίου του 1934 στο Montreal του Καναδά και στο οικογενειακό του δέντρο συναντά κανείς έναν ραββίνο, έναν εκδότη, μία λιθουανή μετανάστρια -την μητέρα του- κι έναν έμπορο υφασμάτων -τον πατέρα του. Μάλιστα, ο θάνατος του τελευταίου, όταν ο Leonard ήταν μόλις εννιά χρόνων σημάδεψε βαθιά τον καλλιτέχνη. Από μικρή ηλικία, το νήμα της καριέρας του οδηγούσε πότε στην μουσική και πότε στην συγγραφή. Μαθαίνει κιθάρα στην εφηβεία και γίνεται μέλος των Buckskin Boys, ενός συγκροτήματος country μουσικής, ενώ παράλληλα γνωρίζει τα έργα του Federico Garcia Lorca. Οι δημιουργίες του Lorca τον επηρέασαν τόσο έντονα που συνήθιζε να λέει ότι εκείνη την περίοδο η μοναξιά του είχε διαλυθεί ( αργότερα θα ονομάσει την κόρη του Λόρκα).

Ποιητικό και Συγγραφικό έργο

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο McGill εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Let us compare mythologies» την οποία αφιερώνει στον πατέρα του. Το 1960 μετακομίζει στο Λονδίνο με υποτροφία από το Συμβούλιο Καλών Τεχνών του Καναδά και λίγο αργότερα αγοράζει ένα σπίτι στην Ύδρα για 1500$. Με τη συντροφιά του ελληνικού ήλιου αφοσιώνεται στην συγγραφή του «Beautiful Losers», μέσω του οποίου γνώρισε την επιτυχία ως συγγραφέας. Μάλιστα, το έργο του παρομοιάστηκε με το λογοτεχνικό ύφος του James Joyce. Στην Ύδρα θα συγγράψει επίσης το «Favourite Game» αλλά και κάποια ακόμα έργα από την συλλογή «Flowers for Hitler». Αξιομόνευτη είναι τέλος η έκδοση του βιβλίου «Dance me to the end of love» το 1996, που συνδυάζει την ποίηση του Κοέν που αναφέρεται στο ολοκαύτωμα, με έργα του Herni Matisse.

Μουσική Πορεία

Ο «Λόρδος Βύρων» της μουσικής σκηνής όπως συχνά τον αποκαλούσαν, εισήχθη στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ενώ διένυε την τρίτη δεκαετία της ζωής του – αρκετά μεγάλος για τα δεδομένα της εποχής του. Πείθεται από την Judy Collins, στην οποία είχε πουλήσει το τραγούδι του «Susanne» να δοκιμάσει τις δυνατότητες του στο τραγούδι. Τελικά, το 1967 ο John Hammond, παραγωγός καλλιτεχνών όπως ο Bob Dylan και η Aretha Franklin, του κάνει συμβόλαιο με την Columbia Records.

Ο άνθρωπος που αποκαλούσε τα τραγούδια του «μικρές έρευνες» εμφανίστηκε δίπλα σε ονόματα όπως Jimi Hendrix, Jim Morrison και Miles Davis και πέτυχε σημαντικές αναγνωρίσεις ανάμεσα στις οποίες το τιμητικό Grammy που του απονεμήθηκε το 2010 για το σύνολο της προσφοράς του. Ο τελευταίος -εν ζωή- δίσκος του έχει τίτλο «You want it darker» και ηχογραφήθηκε στο σπίτι του με παραγωγό τον υιό του, Adam Cohen. Μετά την κυκλοφορία του ο Leonard δήλωσε στο New Yorker ότι είναι έτοιμος να πεθάνει.

Όμως, αν ο θάνατος είναι ανυπαρξία, ο Leonard Cohen δεν έφυγε ποτέ από την ζωή, αφού συνεχίζει να ενορχηστρώνει με τις μελωδίες του εκείνες τις σκοτεινές, ρομαντικές, χορευτικές και όμορφα αλλόκοτες σκηνές στις ταινίες ή στα όνειρα μας.

Hallelujah…


Διαβάστε επίσης:

Thanks for the Dance: Νέο άλμπουμ με ανέκδοτα τραγούδια του Leonard Cohen