Στον ιδιαίτερα φορτισμένο Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, στην οδό Κοραή, όπου στην κατοχή, οι Ναζί διατηρούσαν τα κρατητήριά τους, ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου η παράσταση Lenz, η οποία βασίζεται σε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της κεντροευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Πρόκειται για τη νουβέλα Lenz, του Γερμανού Γκέοργκ Μπίχνερ (1813-1837). Παρακολουθεί είκοσι ημέρες από τη ζωή του ποιητή Γιάκομπ Λεντς, σύγχρονου του Goethe, από τους πρωτεργάτες του κινήματος Θύελλα και ορμή.

Ο Μπίχνερ ασχολήθηκε με την περίπτωση του ποιητή Λεντς για λόγους προσωπικούς, όσο και εξ αιτίας της λογοτεχνικής – αισθητικής συγγένειας μαζί του, δημιουργώντας ένα έργο που εκτείνεται από την αυθεντική πιστότητα έως την απόλυτη επινόηση.

Επιτυγχάνει, κατά τον σκηνοθέτη και ψυχίατρο Στέλιο Κρασανάκη, για πρώτη φορά στα λογοτεχνικά χρονικά την ποιητική σύνδεση της διαταραγμένης ψυχής με τη φύση που την περιβάλλει. Αποσαφηνίζει τα όρια μεταξύ ρομαντισμού και ρεαλισμού με μια γλώσσα ιμπρεσιονιστικής οξύτητας και εκλεπτυσμένης ενάργειας με επιστημονικά ακριβές ύφος.

Το εξαιρετικό κείμενο παρουσιάζεται από τη σκοπιά δύο αφηγητών ως ένα ταξίδι του ήρωα στο εσωτερικό της ύπαρξης του, προς την κατεύθυνση του θεάτρου της διαμεσολάβησης μέσα από τεχνικές δραματοθεραπείας.

Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης, διαμόρφωση του χώρου: Στέλιος Κρασανάκης, σκηνοθεσία: Στέλιος Κρασανάκης. Παίζουν ο Βασίλης Μαργέτης και η Μαρία Πίγκου.