Ο Νεοζηλανδός Λέμι Πονιφάζιο, ο πιο χαρισματικός χορογράφος της χώρας του, έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, στις

7-11 Νοεμβρίου, με την παράσταση Birds.

O Λέμι Πονιφάζιο, ιθαγενής από τα νησιά Σαμόα, μπολιάζει όλες τις δουλειές του με πολιτικές αναφορές (π.χ. την 11η Σεπτεμβρίου ή τον πόλεμο στο Ιράκ). Στην παράσταση αυτή εστιάζει στα ζητήματα της περιβαλλοντικής ρύπανσης των ωκεανών και της κλιματικής αλλαγής. Στο μεταίχμιο μεταξύ χορού και θεάτρου, με αποσπάσματα από ταινίες, ήχους και εκπληκτικό φωτισμό, το έργο καθηλώνει θεατές και κριτικούς σε όλο τον κόσμο, από το 2010 που έκανε την πρεμιέρα του.

Στα νησιά Σαμόα, ο σεβασμός και η φροντίδα για τη φύση είναι μέρος της πολυνησιακής παράδοσης. Το βαθύ προβληματισμό του για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον κοινοποιεί ο καταξιωμένος χορογράφος από το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου βρίσκεται η έδρα τoυ. Το έργο Birds with Skymirrors είναι μια κραυγή αγωνίας, μια επίκληση, μια τελετουργία. Με υποβλητικούς φωτισμούς και βιντεοπροβολές, ο Πονιφάζιο δημιουργεί έναν κόσμο συμβολικό, παράξενα γοητευτικό και μυστικιστικό, ένα χώρο διαλογισμού για τη σχέση μας με το σύμπαν που μας περιβάλλει. Έργο μινιμαλιστικής δράσης και υπνωτικής ομορφιάς, ισορροπεί σε μια διαλεκτική μεταξύ αρχέγονου και σύγχρονου, ανθρώπου και φύσης, γήινου και μεταφυσικού. «Πώς θα ήταν ο τελευταίος χορός πάνω στη Γη;» αναρωτιέται ο ακτιβιστής χορογράφος που θεωρεί την τέχνη μια «μη βίαιη πρόκληση» αλλά κυρίως «μια δεύτερη ευκαιρία». Θα την αδράξουμε άραγε;


ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ…

•    Η ιδέα για το έργο γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας βόλτας του χορογράφου στις ακτές του νησιού Ταράουα. Εκεί παρατήρησε ότι από το ράμφος κάποιων πουλιών κρέμονταν πλαστικές λωρίδες βιντεοταινίας που αντανακλούσαν το φως σαν καθρέφτες. Τις ταινίες είχαν βρει στην τεράστια έκταση μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο του Ειρηνικού Ωκεανού.
•    Ούτε ο Πονιφάζιο ούτε τα μέλη της ομάδας του έχουν ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο χορό. Ο περιζήτητος σε διεθνή φεστιβάλ χορογράφος έχει σπουδάσει φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες. Ο ίδιος δηλώνει ότι στη δική του κουλτούρα το τραγούδι, ο χορός και οι τελετουργίες είναι μέρος της καθημερινότητας.
•    Το όνομα MAU προέρχεται από το ειρηνικό κίνημα των αρχών του 20ού αιώνα για την ανεξαρτησία της Σαμόα. Η ομάδα, που ο Πονιφάζιο ίδρυσε το 1995, δεν είναι μια ομάδα χορού, αλλά, όπως τονίζει, μια κοινότητα καλλιτεχνών, διανοουμένων και απλών πολιτών (ψαράδων, γεωργών) που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον του ανθρώπου και της φύσης και επιθυμούν να εκφραστούν μέσα από την Τέχνη.
•    Οι χορευτές της ομάδας είναι 3 Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία και 7 από τα νησιωτικά κράτη Κιριμπάτι και Τουβαλού της Ωκεανίας, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των υδάτων στους ωκεανούς.
•    Η τελευταία του δουλειά, με τίτλο Prometheus, είναι βασισμένη στο ομώνυμο μουσικό έργο του Καρλ Ορφ, εμπνευσμένο από την τραγωδία του Αισχύλου Προμηθεύς Δεσμώτης, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Ruhr Triennale της Γερμανίας (16 Σεπτεμβρίου 2012, http://www.ruhrtriennale.de/en/programm/produktionen/orff-ponifasio-prometheus/ )

Παράλληλη εκδήλωση:

Συζήτηση με τον Lemi Ponifasio:
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012
Κεντρική Σκηνή

Συζήτηση μετά την παράσταση με τον σκηνοθέτη και χορογράφο Λέμι Πονιφάζιο.
Γλώσσα: Αγγλικά/Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Σύλληψη / Σχεδιασμός / Χορογραφία / Σκηνοθεσία: Lemi Ponifasio

Σχεδιασμός φωτισμών: Helen Todd

Ερμηνεύουν: Ioane Papalii, Teataki Tamango, Kelemete Fu’a, Arikitau Tentau, Tebau Utiata, Maereke Teteka, Kasina Campbell, Rosie TeRauawhea Belvie, Tuirina Wehi, Ofati Tangaroa, Tangaroa Taara, Tiui Elisara

Παραγωγή: MAU

Συμπαραγωγή: Théâtre de la Ville (Παρίσι), Theater der Welt 2010 RUHR, spielzeit’europa Berliner Festspiele, Wiener Festwochen, KVS Brussels, Holland Festival, Mercat de les Flors Barcelona, DeSingel Antwerp, New Zealand International Arts Festival

Παγκόσμια πρεμιέρα: 8 Ιουλίου 2010, Theater der Welt 2010 RUHR, Γερμανία
Μια παράσταση για όλη την οικογένεια.