Για 43η χρονιά διεξήχθη φέτος ο φωτογραφικός διαγωνισμός Leica Oskar Barnack Award, τον οποίο παρουσιάζει η θρυλική εταιρεία φωτογραφικών μηχανών Leica. Το βραβείο παίρνει την επωνυμία του από τον μηχανικό Oskar Barnack, εφευρέτη της πρώτης μικρού μεγέθους ασημένιας κάμερας, προσαρμόζοντας το φιλμ 35 mm από τον κινηματογράφο στη φωτογραφία.

Νικητής του φετινού διαγωνισμού είναι ο Ismail Ferdous με τη σειρά φωτογραφιών του «Sea Beach». Η με παστέλ χρώματα σειρά φωτογραφιών μας καλεί να αναρωτηθούμε για τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας μας και για το τι συμβαίνει σε μέρη τα οποία κάποτε μας ήταν οικεία.

Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και έχοντας επιστρέψει στο Cox’s Bazar, ένα παραλιακό θέρετρο στη νότια άκρη του Μπαγκλαντές, ο Ferdous μοιράζεται μια πιο προσωπική και διαχρονική πλευρά αυτής της τοποθεσίας: «Σε μια υπερβολικά πυκνοκατοικημένη χώρα, η παραλία του Cox’s Bazar αντιπροσωπεύει μια ευπρόσδεκτη διαφυγή στη φύση. Είναι ένα μέρος όπου ο καθένας, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Photo Credit: Ismail Ferdous, Sea Beach, “Two Mennonite tourists from the United States at the beach, December 29, 2022” via leica-oskar-barnack-award.com