Στο επίκεντρο είναι η εκφραστική δύναμη του φλαμένκο, ηλεκτρισμένη και ενισχυμένη με ροκ εντάσεις και ποιητικές τζαζ ευαισθησίες. Κάλλιστα θα μπορούσε να είναι μείξη ανάμεσα σε διαφορετικούς μουσικούς κόσμους – όμως το αίσθημα βγαίνει ατόφιο και άμεσο σαν τη φυσική αναπνοή.

Οι LaXula υπερβαίνουν την post-punk καταγωγή τους και μόνο από το γεγονός ότι χειρίζονται μια αισθησιακή και μαγευτική μουσική με τρόπο ιδιοφυή, μεταφέροντάς την στη σκηνή σαν θεατρική δράση ενός live θιάσου που βιώνει την πραγματικότητα ενός ονείρου. Στο κέντρο βρίσκεται η χαρισματική τραγουδίστρια, performer και τραγουδοποιός Monte Palafox που, με τα τραγούδια της, βγάζει αποσπάσματα από την ίδια τη ζωή της.

Το γκρουπ έγινε κατά τύχη, στο Λονδίνο, το 2002, όταν η Ισπανίδα καλλιτέχνις έψαχνε να βρει ένα γάτο! Βρήκε όμως τους μουσικούς που θα μοιράζονταν μαζί της τα κοινά τους όνειρα και, μέσα από μια post-rock ψυχεδέλεια, με αραβικές και ανατολίτικες νύξεις, με τάνγκο και, κυρίως, φλαμένκο, άνοιξε ο δρόμος. Ήδη πριν κυκλοφορήσει ο πρώτος τους δίσκος, με τον χαρακτηριστικό τίτλο “In X-ile”, είχαν ήδη εντυπωσιάσει. Τώρα, απλά, θα γίνουν διάσημοι…