Η Highway Productions και η Kido Music παρουσιάζουν για δεύτερη χρονιά την παράσταση με τίτλο «Λάχανα και χάχανα the musical» του Τάσου Ιωαννίδη

… που θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012.

H Highway Productions και η Kido Music αναλαμβάνoυν τη δεύτερη παρουσίαση της παράστασης ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ THE MUSICAL μετά τη μεγάλη περυσινή της επιτυχία . Έτσι από 14 Οκτωβρίου 2012, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να απολαύσουν μια σπουδαία θεατρική πρόταση. Τα τραγούδια του Τάσου Ιωαννίδη που ήδη γνωρίζουν και λατρεύουν τα παιδιά, τραγούδια έξυπνα, αστεία και γλυκά, που πέρα από την εκπαιδευτική τους χρησιμότητα είναι και πολύ διασκεδαστικά, αποτέλεσαν το έναυσμα και τη βάση για την παράσταση «Λάχανα και Χάχανα The Musical». O Τάσος Ιωαννίδης έγραψε το πρωτότυπο θεατρικό έργο και με τη συνεργασία της χορογράφου-σκηνοθέτιδας Αποστολίας Παπαδαμάκη, δημιούργησαν μια μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση. Ένα σύγχρονο και επίκαιρο μιούζικαλ με δράση, φαντασία, γέλιο, χαρά και τραγούδι, με χαρακτήρες πολύ γνώριμους από την καθημερινή ζωή των παιδιών και άλλους φανταστικούς, παρμένους από τον κόσμο του ονείρου.

Η παράσταση πραγματεύεται δύο «φαινομενικά» αντίθετους πόλους: την Τέχνη και την Τεχνολογία, και πώς αυτοί συγκρούονται ή συνομιλούν κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας. Γιατί όταν αυτό που θέλουμε να μάθει το παιδί το κάνουμε τραγούδι, αποκτά χρώμα, γίνεται παιχνίδι, γίνεται μια συναισθηματική εμπειρία. Τότε η μνήμη «ενδίδει» στη μαθησιακή διαδικασία και λειτουργεί με τρόπο «αειθαλή», με ανεξίτηλα χρώματα. Την παράσταση παρακολούθησαν πέρυσι 15.000 παιδιά. Ενα πρωτότυπο μιούζικαλ, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, με εξαιρετικούς συντελεστές, βιντεοπροβολές, με ευφάνταστα σκηνικά από ανακυκλωμένα υλικά, με πολύχρωμα κοστούμια για λαχανοξωτικά, ρομπότ, παπαγάλους, ιπποπόταμους, πεταλούδες, νεράιδες, σε περιπλανήσεις με βαρκούλες, τρενάκια, πατίνια, στο ρυθμό και την μαγεία των τραγουδιών «Λάχανα και χάχανα».

Συντελεστές:
Κείμενο – Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης
Σκηνοθεσία – Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη
Στίχοι: Παυλίνα Παμπούδη
Ενορχήστρωση: Kώστας Γανωσέλλης
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Εικονογράφιση: Βανέσσα Ιωάννου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Πουφτής
Βίντεο: Απόστολος Νικολαΐδης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ανδρονίκη Χριστάκη, Ελίνα Μαντίδη
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Αμβράζης, Κωνσταντίνος-Κάρολος Αρμένης, Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Αρης Μπαλής, Ντένης Μακρής, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη
Λυρικός τραγουδιστής: Χρήστος Αμβράζης
Μουσικός: Ορφέας Ζαφειρόπουλος
Χορεύουν: Μαριάνθη Γκογκάκη, Ειρήνη Τσιμπραγού, Αναστάσης Καναρίδης

Λίγα λόγια για το έργο
Ο Φαταουλίδας είναι ο απόλυτος άρχοντας στη Λαχανοχαχανοχώρα! Μια παιδική φάρσα είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει την ωραία του φωνή και να μην μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του να γίνει λυρικός τραγουδιστής. Αυτό έγινε αφορμή να μισήσει τα παιδιά και να βάλει σκοπό στη ζωή του να πάρει εκδίκηση! Ένα «μεταλλαγμένο» κινητό τηλέφωνο–δώρο σε κάθε παιδί του σχολείου στη Λαχανοχαχανοχώρα, ήταν ο τρόπος που διάλεξε να δελεάσει τα παιδιά για να πέσουν στην παγίδα του. Αυτό έφερε μύρια όσα κακά, για τα παιδιά και για το σχολείο της Λαχανοχαχανοχώρας. Τα παιδιά έπαψαν να αγαπούν τη μάθηση και ασχολούνται μόνο με τα κινητά τους.

Οι τρεις μικροί ήρωές του έργου, η Χαχανένια, ο Λαχανίδας και ο μικρότερος της παρέας ο Ατσίδας, θα προσπαθήσουν να βρουν λύση στο πρόβλημα και να διασφαλίσουν με το Λαχανομνημόνιο που τα ίδια συντάσσουν ότι η χώρα τους θα γεμίσει σχολεία, τέχνη και ανθρωπιά. Η Νεράιδα του «Γέλιου και της Χαράς» θα τους προτείνει να ψάξουν στην «Κοιλάδα των αηδονιών» για το «Πολύχρωμο Λαχανίδι», που έχει… μαγικές ιδιότητες. Με ένα χαμόγελο κι ένα τραγούδι στα χείλη, οι τρεις ήρωες, μας ταξιδεύουν παρέα με εννέα ηθοποιούς/χορευτές/μουσικούς, σε μια μαγική περιπλάνηση, πότε στον κόσμο του ονείρου και πότε στη σημερινή πραγματικότητα της τεχνολογίας. Θα καταφέρουν άραγε να βρουν την ισορροπία αυτών των δύο αντίθετων κόσμων, έτσι ώστε η τεχνολογία να υπηρετεί τη δημιουργική τους φαντασία; Θα δούμε! Η μέθοδος «Τραγουδώ και Μαθαίνω», θα γίνει το μαγικό κλειδί. Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι με την τέχνη σαν όχημα και ιδιαίτερα με το τραγούδι, η μαθησιακή διαδικασία γίνεται παιχνίδι! … Θα καταφέρουν άραγε να πείσουν και τους μεγάλους;

Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα κάθε Κυριακή μετά την παράσταση των 11.00
Μετά την παράσταση ακολουθεί θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα όπου 20 παιδιά, που έχουν ήδη κρατήσει θέση στο πρόγραμμα, συμμετέχουν ενεργά, με τη βοήθεια ηθοποιών. Πάνω στη σκηνή λαμβάνουν χώρα μία σειρά από δράσεις βασισμένες στα τραγούδια και τις χορογραφίες της παράστασης.

Ιστορικό
Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του συνθέτη Τάσου Ιωαννίδη να μελοποιήσει τα στιχουργήματα του βιβλίου της πρώτης δημοτικού, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τη μικρή του κόρη Ερμιόνη να τα αποστηθίσει ευκολότερα, (ή για νΆ ακριβολογούμε, όλα ξεκίνησαν από την Ερμιόνη!). Έτσι γεννήθηκε το πρώτο cd «ΛΑΧΑΝΑ και ΧΑΧΑΝΑ – 24 τραγούδια από το βιβλίο γλώσσας της ΑΆ Δημοτικού», με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη, του Ευγένειου Σπαθάρη και του Ηλία Μαμαλάκη, που έμελλε να αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι!

Σαν να μην έφτανε αυτό, άλλη μια καταπληκτική ιδέα ήρθε και σφηνώθηκε στο μυαλό του ευφάνταστου μπαμπά. Σε στίχους της Παυλίνας Παμπούδη και με τη συμμετοχή της Ελένης Βιτάλη και της Γλυκερίας, έκανε την «Προπαίδεια σε Τραγούδια!» Ναι, ναι, όπως το ακούτε. Και για να μη μείνουν παραπονεμένα τα μικρότερα παιδιά, σύντομα ακολούθησε το «Εδώ νηπιαγωγείο!», με τραγούδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας και τη συμμετοχή της Φωτεινής Δάρρα, και του Παντελή Θαλασσινού.

Σημείωμα συγγραφέα – συνθέτηΗ μουσικοθεατρική παράσταση «Λάχανα και χάχανα The Musical» πραγματεύεται δύο «φαι- νομενικά» αντίθετους πόλους: την Τέχνη και την Τεχνολογία, και πώς αυτοί συγκρούονται ή συνομιλούν κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας.
Τα πενήντα εφτά τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στα τρία CD «Λάχανα και Χάχανα» έγιναν πολύχρωμα λουλούδια που ανθίζουν στις καρδούλες των παιδιών και τους χαρίζουν, εκτός από τις ευωδιές της ψυχΑΓΩΓΙΑΣ και της χαράς, και χρήσιμη γνώση. Γνώση «πολύχρωμη»! Τα παιδιά παίζουν, χορεύουν, παίρνουν μόνα τους υποκριτικούς ρόλους, φαντάζονται και κολυμπούν μέσα στη θάλασσα της γνώσης με αχινούς, παπαγαλοπαπιά, πεταλούδες κι ένα σωρό άλλες εικόνες, για να αράξουν το βράδυ στο λιμανάκι του ύπνου και την άλλη μέρα να θυμούνται το ταξιδάκι τους για πάντα. Όλα αυτά τεκμηριώνονται από όλα όσα ακούω καθημερινά από γονείς και δασκάλους που χρησιμοποιούν τα τραγούδια και αυτό είναι κάτι που με συγκινεί ιδιαίτερα.

Από την άλλη μεριά, η Τεχνολογία είναι ένα «όχημα» που αν χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά λανθασμένα, μπορεί να τα οδηγήσει σε επικίνδυνους γκρεμούς. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα, ενέχουν μεγάλους κινδύνους εθισμού και εξάρτησης. Η ευκολία στην πρόσβαση της πληροφορίας μπορεί να γίνει δίκοπο μαχαίρι. Ο εγκέφαλος των παιδιών σιγά σιγά «ξεχνάει» να θυμάται! Όλα είναι διαθέσιμα με ένα κλικ. Η Τεχνολογία όμως μπορεί να γίνει ένα απεριόριστα χρήσιμο εργαλείο και να υπηρετήσει την παιδΑΓΩΓΙΑ, αν η Τέχνη είναι οδηγός του οχήματος! Το έργο πατάει και στους δύο αυτούς πόλους και «πραγματεύεται» τη συνομιλία τους. Η μυθοπλασιακή διαδικασία για την πραγμάτωση αυτού του στόχου, χρησιμοποιώντας επιλεγμένα τραγούδια από τα «Λάχανα και Χάχανα», δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Τα δρώμενα και τα λεγόμενα έπρεπε να είναι γνώριμα αλλά και ευφάνταστα. Η ιστορία έπρεπε να στηριχτεί πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις (τα επιλεγμένα τραγούδια) και να εξελιχτεί σε δραματικές προεκτάσεις που να κρατούν τον θεατή συναισθηματικά παρόντα ως το τέλος, όπου όλα «λύνονται» και επικρατεί το καλό, έτσι όπως το εννοούν τα παιδιά όταν σε κοιτούν κατάματα και σε τσακίζει η αλήθεια τους!

Προσπάθησα κι εγώ να κοιτάξω τα παιδιά στα μάτια με όση ειλικρίνεια έχω περισώσει από τα παιδικά μου χρόνια και να τους πω ότι «Με ένα τραγούδι όλοι στα χείλη, γλυκό γλυκό σαν το φιλί, γίνονται οι άνθρωποι όλοι φίλοι, φίλοι κι οι γάτες και οι σκύλοι».
Τάσος Ιωαννίδης

Κάθε Κυριακή 13.15-14.15 πραγματοποιείται θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για 20 παιδιά, βασισμένο στα τραγούδια και τις χορογραφίες της παράστασης. Απαραίτητη η κράτηση θέσης λόγω περιορισμένου αριθμού παιδιών. Τιμή θεατροπαιδαγωγικού: 5 ευρώ