Η στροφή προς την ελληνική μυθολογία δεν είναι τυχαία. Ο μύθος είναι ένας τρόπος προσέγγισης, κατανόησης και επεξήγησης όχι μόνο τωναρχαίων χρόνων αλλά και του σύγχρονουκόσμου. Καλλιτέχνες απο τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα έχουν αντλήσει απο την ελληνική μυθολογία έμπνευση αποδίδοντας  σύγχρονες έννοιες .

«… οι μύθοι είναι ενδείξεις των βαθύτερων πνευματικών μας δυνατοτήτων , ικανές να μας οδηγήσουν στην ευχαρίστηση , τη φώτηση, , ακόμη και στην έκσταση…» (Τζ. Κάμβελλ, « Η δύναμη του μύθου»).

Σύμφωνα με τον Jung οι μύθοι είναι προτογενείς αποκαλύψεις της προσυνειδητής ψυχής, ακούσιες δηλώσεις των ασυνείδητων ψυχικών συμβάντων, και οτιδήποτε άλλο, εκτός από αλληγορίες φυσικών διεργασιων. Το θεματικό περιεχόμενο δεν είναι κυριολεκτικό, αλλά συμβολικό, δεν είναι δηλαδή ο εξωτερικός κόσμος, αλλά ο ανθρώπινος νους. Η προέλευση και ο σκοπός των μύθων είναι η ικανοποίηση της ψυχολογικής ανάγκης για επαφή με το ασυνείδητο…..( C.G. Jung.  The archetypes and the Collective Unconscious )

«Έχουν μια διεισδυτική ικανότητα και μπορούν να οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση μεγάλων αληθειών,κάθως επίσης και στη συνειδητοποιηση του ίδιου μας του εαυτου»

Ο μύθος για τον Λαβύρινθο είναι ένας απο τους σημαντικότερους ελληνικούς μύθους. Είναι ένα διαχρονικό και επίκαιρο σύμβολο. Είναι ένας δρόμος, πολύπλοκος και δύσβατος προς κέντρο του εαυτου μας  και η πορεία μέσα στο λαβύρινθο είναι μια αρχετυπική πράξη , μια πράξη που ο καθένας απο μας πρέπει να βιώσει και ανακαλύψει τον αληθινό εαυτό του.

Δήμητρα Παπαγεώργίου, Διαφυγή απο τον Λαβύρινθο, μικτή τεχνική, καμβάς, 200χ70 εκ

Ο μύθος ως θέμα για τον καλλιτέχνη, είναι μια πρόκληση για την επεξήγηση του σύγχρονου κόσμου.

Κατά την πλατωνική θεώρηση η τέχνη είναι ένα τέμπλο μεταξύ της φιλοσοφίας και των ανθρώπων όπου σε αυτό, συμβολικά και κραδασμικά μεταφέρεται η γνώση στα αισθητήρια των ανθρώπων.

Στην έκθεση  Λαβύρινθος θα παρουσιαστουν έργα των ζωγράφων:

Κέλης Μελά, Κώστα Μίχαλου, Αλεξάνδρας Παλάσκα, Δήμητρας Παπαγεωργίου, Γεωργιος Παπαδημιτρίου, Έφης Μωραïτου, Σταυρούλας Μιχαλοπούλου και Γεωργίας Ασημακοπούλου


Φωτογραφία θέματος: Κώστας Μίχαλος, Λαβύρινθος, ακρυλικά, καμβάς, 120χ100εκ