Στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγραμματισμού του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίνας Κουφιδάκη με τίτλο Λαβύρινθοι από 13 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2014. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 στις 19:30 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην Κηφισιά.

Η έκθεση παρουσιάζει δουλειά, κυρίως των τελευταίων έξι ετών, περιλαμβάνοντας έργα σε χαρτί και σε καμβά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκθεση με έργα που κρύβουν μια διαλογιστική εσωτερικότητα και μας προσκαλούν σε ταξίδια πολλαπλών ονειρικών πραγματικοτήτων.

Η ζωγράφος δουλεύει απευθείας στον πίνακα χωρίς προσχέδιο. Η στιγμή της δημιουργίας, (…) μοιάζει πολύ με το διαλογισμό. Η ίδια λέει χαρακτηριστικά: «Συνδυάζω την αναπνοή μου με τη ζωγραφική. Είναι μια σωματική, νοητική και πνευματική διεργασία». Κάθε έργο της είναι κι από ένα ταξίδι, αφού μοιάζει να αφηγείται ιστορίες. Τα μοτίβα της μοιάζουν με αυτά των διακοσμητικών αγγείων και θα μπορούσαμε κάλλιστα να τα δούμε σε κεραμικά σκεύη. Όμως, δεν τα χρησιμοποιεί σαν δευτερεύοντα μοτίβα, όπως έχουμε μάθει από τη μελανόμορφη αγγειογραφία, αλλά αντιθέτως, καταλαμβάνουν όλο το ζωγραφικό χώρο δημιουργώντας κάποιες ελάχιστες ρεαλιστικές αναφορές. Η αντίθεση ανάμεσα στο μαύρο και στο λευκό στα έργα της Μαρίνας Κουφιδάκη είναι ένα παιχνίδι που στήνει με τον κενό χώρο. Ο ρυθμός που παρατηρείται στη ζωγραφική της θαρρείς πως είναι ο ρυθμός του σύμπαντος, που μέσα στο χάος του, μπορούμε από την αρχή να ανακαλύψουμε τις μορφές.

Ήρα Παπαποστόλου, Ιστορικός & Κριτικός Τέχνης

Επιμέλεια Έκθεσης: Δήμητρα Λιμνιάτη
Κείμενα: Ήρα Παπαποστόλου – Ιστορικός & Κριτικός τέχνης, Amanda McGregor – Curator & Artist