Αργά τη νύχτα… έρχονται οι blitz. Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις της στη βερολινέζικη Schaubühne και στο παρισινό Théâtre de la Ville, η blitz, η πλέον αναγνωρισμένη ελληνική ομάδα devised theatre της νεότερης γενιάς, ανεβάζει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης τη νέα της παραγωγή Late Night, από τις 31 Οκτωβρίου έως και τις 18 Νοεμβρίου 2012 (εκτός Δευτέρας & Τρίτης).

Οι Blitz γράφουν πάντα από κοινού τα κείμενα, συμπρωταγωνιστούν και συν-σκηνοθετούν. Αυτή τη φορά στήνουν μια παράδοξη αλληγορία για να μας αφηγηθούν τι σημαίνει να ζεις το τέλος μιας εποχής.

Το Late Night εκτυλίσσεται αργά τη νύχτα, σε μια αίθουσα χορού. Εκεί, μια ομήγυρη τραγουδά και χορεύει, μια απόκοσμη φωνή δίνει οδηγίες και παραγγέλματα, μια επιγραφή από νέον αναβοσβήνει διαρκώς κι εκείνοι, ζαλισμένοι από το ποτό, επιδίδονται σε προσωπικές εξομολογήσεις. Το πάρτυ τελείωσε, αλλά εμείς συνεχίζουμε να είμαστε εδώ, με τους ήχους της μουσικής ακόμη στα αυτιά μας. Μια παράξενη χοροεσπερίδα με αναφορές που ξεκινούν από τις ταινίες του David Lynch, του John Cassavetes και του Buñuel και φθάνουν μέχρι το ρεαλισμό του Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν του Poitier. Γιατί κι εκεί, τα θύματα μιας οικονομικής κρίσης χορεύουν μέχρι θανάτου και μόνον όποιος επιβιώνει αποσπά το πολυπόθητο χρηματικό έπαθλο…

Αμέσως μετά τις παραστάσεις στη Στέγη, το Late Night θα περιοδεύσει σε γαλλικές πόλεις, αρχής γενομένης από το Μπορντώ (στο θέατρο La manufacture και στο πλαίσιο του φεστιβάλ Nov’Art).

Η θεατρική ομάδα blitz (στα γερμανικά «κεραυνός») σχηματίστηκε στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2004, από τους Γιώργο Βαλαή, Αγγελική Παπούλια και Χρήστο Πασσαλή. Μέχρι τότε τα μέλη της ομάδας είχαν σπουδάσει θέατρο και είχαν αποκτήσει εμπειρία δουλεύοντας επί σειρά ετών με διάφορους θιάσους, όπου και συναντήθηκαν.

Η ομάδα blitz σχηματίστηκε αφενός με βάση την κοινή πεποίθηση ότι το θέατρο είναι ένας χώρος ουσιαστικής συνάντησης ανθρώπων και ανταλλαγής ιδεών, και αφετέρου από την ανάγκη τους να απαντήσουν στα ερωτήματα «τι ζητάει η κοινωνία από την τέχνη σήμερα» και «τι μπορεί να σημαίνει θέατρο στον 21ο αιώνα». Η ομάδα χαρακτηρίζεται από την ισότιμη σχέση των μελών όσον αφορά στη σύλληψη, στη συγγραφή, στη σκηνοθεσία και στη δραματουργία, καθώς και από την πεποίθηση ότι όλα είναι υπό αμφισβήτηση, τόσο στο θέατρο όσο και στη ζωή.

H ομάδα blitz έχει ανεβάσει τις παραστάσεις motherland, Joy Division, New Order, Faust, Κατερίνη, Guns! Guns! Guns!, Cinemascope, Γαλαξίας και Δον Κιχώτης, εμφανιζόμενη σε εναλλακτικούς χώρους αλλά και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Εκτός από την επιτυχία της στην Ελλάδα, η ομάδα έχει κάνει και σημαντικά βήματα εκτός συνόρων. Η τετράωρη παράστασή τους Γαλαξίας, αφού παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παίχτηκε με Γερμανούς ηθοποιούς στην περίφημη βερολινέζικη Schaübuhne, την άνοιξη του 2012. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η παράσταση εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του βερολινέζικου θεάτρου για το 2013. Επίσης, με πρωτοβουλία και υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η παράσταση των blitz Guns! Guns! Guns! παίχτηκε στο παρισινό Théâtre de la Ville τον Ιούνιο του 2012, στο πλαίσιο του 3ου ανοιξιάτικου φεστιβάλ «Εργοτάξια της Ευρώπης». Η ομάδα είναι υποψήφια για το XIII Ευρωπαϊκό Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες».

Ανοιχτή στις νέες τάσεις και τη θεατρική πρωτοπορία, η ομάδα blitz μπορεί να καυχιέται πως, μέσα σε μια επταετία, «έβγαλε από το γύψο» το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, δραπετεύοντας από τα σύνορα της χώρας κι αποκτώντας ευρωπαϊκή φήμη.

Παράλληλη δράση

Συζήτηση με την ομάδα
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012
Μικρή Σκηνή
Συζήτηση με το κοινό, μετά την παράσταση, με τα μέλη της θεατρικής ομάδας blitz.
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία & Δραματουργική επεξεργασία: blitz theatre group
Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Σοφία Κόκκαλη, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρία Φιλίνη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών / blitz theatre group

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00