Βαλκάνια, Μεσόγειος. Λαοί που διατηρούν τις ομοιότητες μεταξύ τους και ταυτόχρονα τις διαφορές τους. Από τις δικές τους ιδιαιτερότητες εμπνέονται επτά καλλιτέχνες και παρουσιάζουν τα έργα τους σε μία έκθεση – κομμάτι του προγράμματος της RemapKM 2, σε συνεργασία με την 2η Μπιενάλε της Αθήνας.

Η έκθεση Land of Promise παρουσιάζει έργα των Κωστή Βελώνη, Άγγελου Πλέσσα, Keren Cytter, Doug Fishbone, Alla Georgieva, Pravdoliub Ivanov και Dan Perjovschi,   τα οποία γεννήθηκαν ύστερα από παρατήρηση κάποιων ομοιοτήτων μεταξύ των λαών των Βαλκανίων και της Μεσογείου εδώ και κάποια χρόνια.

Οι λαοί των Βαλκανίων και της Μεσογείου – παρά την παγκοσμιοποίηση και τη δημιουργία του πολιτιστικού προϊόντος ως παγκόσμιο αγαθό – διατηρούν περισσότερο τις ιδιαιτερότητες τους και αυτό οφείλεται καταρχήν σε μια αδυναμία να ακολουθήσουν την οικονομία δυνατότερων δυτικών χωρών, αλλά πιθανώς και στις διαφορετικές γλώσσες που αποτελούν εμπόδιο για την αυτόματη αφομοίωση της αγγλοσαξονικής κουλτούρας.

Στη συνείδηση των χωρών αυτών η Αμερική φαντάζει η ισχυρότερη χώρα όλων, και μέσα από την κοινωνική και πολιτισμική επιρροή της, φαίνεται ότι το Αμερικάνικο όνειρο είναι όνειρο για πολλούς.

Αυτό μαρτυρούν οι μαζικές μεταναστεύσεις σε προηγούμενα χρόνια αλλά και οι νέοι επιστημονικοί μετανάστες, η αιώνια σύγκριση με την Αμερική, που θεωρείται ο μακρινός παράδεισος και η «γη της επαγγελίας», η μίμηση της Αμερικάνικης κουλτούρας, αλλά και η αστεία κάποιες φορές εχθρικότητα απέναντι στην υπερδύναμη.

Όλα αυτά είναι θεματικές που απασχολούν πολλούς καλλιτέχνες της περιοχής. Αυτό που στοχεύει η έκθεση ο σχολιασμός από καλλιτέχνες που είτε ζουν είτε προέρχονται από χώρες όπως η Ελλάδα, που ναι μεν ανήκουν σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι κοντά σε αυτό που αποκαλούμε Δύση περισσότερο από ό,τι σε αυτό που αντιπροσωπεύει η Ανατολή, αλλά ταυτόχρονα δεν αισθάνονται μια άμεση πολιτισμική ανταλλαγή με την Αμερική, όπως οι ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσα από αυτό το κοινό σημείο αναφοράς τους που είναι η σχέση τους με την Αμερικάνικη κουλτούρα οι καλλιτέχνες αυτής της έκθεσης προσπαθούν να περιγράψουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο και μέσο, πως έχει διατυπωθεί η επιρροή αυτή στον καθένα τους ως καλλιτέχνη και άνθρωπο.

Επιμέλεια, συντονισμός, οργάνωση: Ηλιάνα Φωκιανάκη, κριτικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια.