Η Feelgood παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη με τίτλο «Λάμπουν στο σκοτάδι», το οποίο απέσπασε το βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ, θα προβάλλεται αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δαναό, από την Πέμπτη 2 Μαΐου 2013.

«Το βραβείο FIPRESCI για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ απονέμεται σε μια αιχμηρή, συγκινητική, χιουμοριστική και πολυεπίπεδη αποτίμηση αυτού που αποκαλούμε ζωή. Τα αφηγηματικά και υφολογικά του χαρακτηριστικά αποφεύγουν όλες τις παγίδες, τις στερεοτυπικές και ηθικολογικές προσεγγίσεις που συναντώνται συνήθως σε ταινίες που καταπιάνονται με το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικότητας. Πρόκειται για ένα ουμανιστικό φιλμ, με φόντο τη Νέα Ορλεάνη που διερευνά τη φιλία μεταξύ ομοφυλοφίλων, την αρρώστια, την οικειότητα, τη σεξουαλική ταυτότητα, τη φτώχια, τη συντροφικότητα, εν τέλει αυτό που αποκαλούμε αγάπη», Επιτροπή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Η ταινία του Ευαγγελίδη είναι μια ήσυχη και διεισδυτική εξερεύνηση της μοναξιάς, της φιλίας, της εγγύτητας και κυρίως  της επιβίωσης», Indiewire

Η ταινία γυρίστηκε τον Ιούνιο του 2010 στη Ν. Ορλεάνη.

Σύνοψη

Ο Μάικλ και ο Τζιμ, δύο μεσήλικες γκέι φίλοι και πρώην εραστές, απένταροι και με προβλήματα υγείας, ξαναβρίσκονται ύστερα από είκοσι χρόνια, αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές και να δοκιμάσουν την τύχη τους στη μετά Κατρίνα Νέα Ορλεάνη.

Ο Μάικλ και ο Τζιμ είναι δύο μεσήλικες γκέι φίλοι που έχουν χαθεί για πάνω από είκοσι χρόνια μέχρι που ο Μάικλ ψάχνει και βρίσκει τον Τζιμ, που έχει επιστρέψει στην οικογένειά του άρρωστος με Aids, άνεργος και με διαλυμένη ζωή. Του προτείνει να ενώσουν τις τύχες τους και να πάνε να ζήσουν στη Νέα Ορλεάνη, που είναι η αγαπημένη πόλη του Μάικλ, εκεί όπου έφηβος κατέφυγε – όταν το έσκασε από το σπίτι του- και όπου για χρόνια έζησε πουλώντας το κορμί του. Φτάνουν στη Νέα Ορλεάνη αμέσως μετά τον τυφώνα Κατρίνα και προσπαθούν να επιβιώσουν φτιάχνοντας και πουλώντας κουκλάκια. Κουβαλάνε και οι δύο ένα παρελθόν που από την μία τους πονάει, ενώ από την άλλη τους βοηθάει να βρίσκουν το κουράγιο να συνεχίζουν παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα προβλήματα υγείας τους, ζώντας μέρα με την ημέρα, σαν κομήτες που λάμπουν για μερικές στιγμές καθώς πέφτουν από το στερέωμα.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Η ιδέα για αυτό το ντοκιμαντέρ μου ήρθε αφού διάβασα την αυτοβιογραφία του Μάικλ, τον οποίο θεωρώ έναν από τους ήρωες μου. Τελικά, προέκυψε μια ταινία για δύο μεσήλικες φορείς του Aids ομοφυλόφιλους άντρες που προσπαθούν να επιβιώσουν στη Νέα Ορλεάνη στη μετά Κατρίνα εποχή. Ο Μάικλ και ο Τζιμ υπήρξαν φίλοι και περιστασιακοί εραστές στο παρελθόν, ενώ είχαν να βρεθούν για πάνω από είκοσι χρόνια. Μια μέρα ο Μάικλ εντοπίζει τον Τζιμ και του προτείνει να ενώσουν τις μοναχικές και άσκοπες ζωές του σε μια ιδιάζουσα συμβίωση. Έχουν και οι δύο καλλιτεχνική φλέβα. Ο Μάικλ γράφει και ζωγραφίζει και ο Τζιμ συνθέτει μουσική και παίζει ηλεκτρονική κιθάρα. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη-ο Μάικλ αποκαλεί τη μεταξύ τους δέσμευση όχι μόνο ένα είδος συνεταιρισμού αλλά και μιας μοιρασμένης ζωής- στηρίζεται στο ότι βοηθάει ο ένας τον άλλον, καθώς συνεργάζονται και μοιράζονται τα έξοδα αλλά και τις απογοητεύσεις μιας ζωής που είναι πολύ δύσκολη και πολύ ακριβή για δύο ανθρώπους με μερική αναπηρία που παλεύουν να επιβιώσουν φτιάχνοντας κουκλάκια εμπνευσμένα από τους ήρωες της Νέας Ορλεάνης. Φυσικά, όπως όλοι μας, ο Μάικλ και ο Τζιμ έχουν τα δικά τους κρυφά όνειρα και βρίσκουν παρηγοριά στις παλιές ευτυχισμένες στιγμές που τους δίνουν το κουράγιο να σταθούν στα πόδια τους κάθε φορά που πέφτουν, συνεχίζοντας την αβέβαιη διαδρομή τους στη σημερινή Αμερική. 

Ο σκηνοθέτης:

Ο Παναγιώτης  Ευαγγελίδης ζει στην Αθήνα και εργάζεται σαν μεταφραστής, συγγραφέας και σκηνοθέτης του κινηματογράφου.  Έχει γράψει τα βιβλία «Το Χέρι κάτω απ’ το Ρούχο», «Κωνσταντίνος» και «Τα γυρίσματα του κεραυνού». Έχει γράψει τα σενάρια «Αληθινή Ζωή» και «Στρέλλα» μαζί με τον Πάνο Χ Κούτρα, καθώς και τη νέα μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη, την διεθνή συμπαραγωγή συμπαραγωγή «Ξενία», που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.

Φιλμογραφία

Chip & Ovi, doc, ,49’. 2007

The Life & Death of Celso Junior, 49’ 2011

Diptych, video art, 30’. 2011

Το “They Glow in the Dark” είναι η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κάμερα – Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Παραγωγός: Αμάντα Λιβανού, Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Εμφανίζονται: Michael Sterling, Jim Baysinger

Μοντάζ: Αρασέλη Λαιμού

Μουσική: Jim Baysinger

Διάρκεια: 69’