Η εταιρία για τον πολιτισμό Ειλισσός παρουσιάζει τη Lamia Bedioui και τους Antidotum Tarantulae, για δυο συναυλίες στο Κινηματοθέατρο Τριανόν.

 

Lamia Bedioui «Χρυσή Πορτοκαλέα»
Παρασκευή 11 Οκτωβρίου

Η Lamia Bedioui και το συγκρότημά της παρουσιάζει τη μουσική παράσταση  «η Χρυσή Πορτοκαλέα», ένα ταξίδι γύρω από τη Μεσόγειο, τη «Mare Nostrum» των Ρωμαίων, την «Έσω Θάλασσα» των Ελλήνων. Αυτή η κλειστή ωσάν λίμνη υδάτινη έκταση, ομοιάζει με την Πηγή ή και το Πηγάδι των Παραμυθιών και των Μύθων, γύρω από το οποίο οι πολιτισμοί συναντιούνται και οι αυτοκρατορίες διασταυρώνουν τα ξίφη. Είναι η μέρα της γιορτής και το νανούρισμα, όμως είναι και ο θρήνος και το μοιρολόι. Είναι η βοή της καρδιάς της πόλης μα και η σιωπή της ερήμου… είναι μιά θάλασσα σπαρμένη με αντικριστά λιμάνια, πού ‘χουν σοκάκια μυστικά και οδηγούν σε κρυφά τοπία της ψυχής, πότε στην ωραιότητα και πότε στο πάθος και στην οδύνη. Τοπία του πεύκου, του κυπαρισσιού, της φοινικιάς, του κίτρου, της συκιάς, του κισσού, της αμπέλου.

Με τα παλιά όργανα του τόπου μας και της ευρύτερης λεκάνης της ανατολικής μεσογείου, τη λύρα, το κανονάκι, το ούτι, το λαούτο, τις φλογέρες, τα κρουστά αναζητούμε φωνές πού χάθηκαν στο χρόνο κι όμως είναι πάντα εδώ.

Τα τραγούδια αποδίδονται σε ελεύθερη διασκευή-τηρώντας κατά το δυνατό την ισορροπία ανάμεσα στο σεβασμό της παράδοσης και την προσωπική και συλλογική ανάγκη έκφρασής μας.
Προέρχονται (κατά κύριο λόγο), από το χώρο του ευρωπαϊκού νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Νότιος Γαλλία, Ισπανία) και των αραβικών λαών (Μαρόκο, Αλγερία , Τυνησία, Αίγυπτος, Συρία, Λίβανο), καθώς και της σεφαραδίτικης διασποράς και της αραβοανδαλουσιανής παράδοσης.

Καλύπτουν μιά χρονική περίοδο, από το μεσαίωνα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Με αφορμή τα θέματα και τις εικόνες των τραγουδιών, αφηγούμαστε -παράλληλα με τη μουσική -την ιστορία ενός κοριτσιού, μιάς βασιλοπούλας, πού ονειρεύτηκε έναν κήπο με χρυσά πορτοκάλια και αναγκάστηκε να κάνει το γύρο του κόσμου ώσπου να τα βρει και να λύσει το αίνιγμα των ερωτευμένων.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Lamia Bedioui: τραγούδι και αφήγηση
Λουκία Κωνσταντάτου: κανονάκι και φωνητικά
Δημήτρης Χιώτης: κρητική λύρα, λαούτο, φωνητικά
Γιώργος Βουρνάς: ούτι, κιθάρα, φλογέρες, φωνητικά
Γιάννης Ευσταθόπουλος: κρουστά (bendir, darbuka, κύμβαλα, κρόταλα, κ.α.)

 

Antidotum Tarantulae «Μουσική της Κάτω Ιταλίας»

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου

Μουσικές που βρέχονται από τη Μεσόγειο και φλέγονται από τον καυτό της ήλιο σε μια διαδραστική μουσική παράσταση.

Οι Antidotum Tarantulae στήνουν μια ολοκληρωμένη, άκρως συγκινητική και γοητευτική μουσικοχορευτική παράσταση, ερμηνεύοντας τη φλόγα και το πάθος της δυτικής Μεσογείου. Με αφετηρία τη φολκ μουσική της Νότιας Ιταλίας (στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ελληνόφωνη) υμνούν τη ζωή και τον έρωτα ακόμα και όταν ηχούν μελαγχολικά: ταραντέλες, τραγούδια του νόστου και ύμνοι της αγάπης, μοιρολόγια αλλά και απόηχοι από ταραγμένες εποχές.

Antidotum Tarantulae… ένα συγκρότημα που, με βάση τη φολκ μουσική της Νότιας Ιταλίας και γενικότερα της Μεσογείου, δίνει μια σύγχρονη αντίληψη της παράδοσης.
Lamia Bedioui
Τα μέλη του συγκροτήματος:
Τέτη Κασιώνη: τραγούδι
Σπύρος Σύρμος: κλασική κιθάρα, chitarra battente και τραγούδι
Γιάννης Γιούνης: βιολοντσέλο
Ηλέκτρα Καρανικόλα: φλάουτο, πίκολο
Βαγγέλης Χαραμής: chitarra battente, mandola, tammorra e tamburello
Χορεύει η Ολίνα Σακκά

Το συγκρότημα δραστηριοποιείται με επιτυχημένες παραστάσεις στην Ελλάδα, σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και σε διάφορα Φεστιβάλ, Αισχύλεια, Ταύρεια, Φεστιβάλ Αθηνών στο θέατρο Δώρας Στράτου , Φεστιβάλ Πηνειού, ενώ έχει ως κορυφαίες στιγμές την συμμετοχή στη Festa della Pizzica στη Sternatia, 2ο Cantacasona στο χωριό Montecorice, στο 1° Raduno Battentisti in Calabria, στο Etnomalìa al Paisà στο Agnone Cilento, Pratola folk festival καθώς και στο διεθνές φεστιβάλ Roots: 1st Mediterranean Sounds & Spirits Festival.

Έχει συνεργαστεί με αυθεντικούς εκπροσώπους αυτής της μουσικής όπως οι Simone Mongelli, Gianluca Zammarelli, Emilia Ottaviano, Giustino Radano, Antonio Matrone (O’ Lione) κ.α. 

• Την άνοιξη του 2008 ηχογράφησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο Sed Nove, ο οποίος κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2008 από την δισκογραφική εταιρία Παρουσία.