Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 20 έργα από τη Συλλογή του ΕΜΣΤ που θα φιλοξενηθούν μέσα στην έκθεση Time is Out of Joint, που αποτελεί της τρέχουσα παρουσίαση της μόνιμης συλλογής στην Galleria Nazionale, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου 2018.

Είναι η πρώτη φορά που η Galleria Nazionale ανοίγει τους χώρους της σε έναν ξένο οργανισμό και ενσωματώνει τη συλλογή του στον εκθεσιακό της προγραμματισμό. Ο διαπολιτισμικός διάλογος είναι πιο απαραίτητος από ποτέ, ειδικά στην Ευρώπη, ενώ ο συγκεκριμένος διάλογος βασίζεται σε μια δυνατή και μακροχρόνια σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η ιδέα ξεκίνησε με αφορμή το πρόγραμμα Tempo Forte Italia – Grecia 2018, μια πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα μαζί με καλλιτέχνες και άλλους σημαντικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και την Ιταλία. Σκοπός του προγράμματος είναι να ενδυναμώσει και να εμβαθύνει την υπάρχουσα σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μέσα από διαφορετικούς τρόπους πολιτιστικών συνεργειών και ανταλλαγών, από την πολιτιστική κληρονομιά μέχρι και την σύγχρονη δημιουργία.

Η έκθεση είναι η 3η της σειράς Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, η οποία ξεκίνησε το 2016. Κάθε έκθεση της σειράς αποτελείται από δύο μέρη, την παρουσίαση στο συνεργαζόμενο ίδρυμα και αυτήν που λαμβάνει χώρα στο ΕΜΣΤ στην Αθήνα. Στην έκθεση στη Ρώμη θα εκτεθούν έργα 17 καλλιτεχνών. Η επιλογή των καλλιτεχνών βασίστηκε στη σχέση τους με το Gruppo Sigma, ένα ιστορικό κίνημα που ιδρύθηκε στη Ρώμη το 1959 από μια ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν μια βαθιά σχέση με την Ιταλία, τόπο που επέλεξαν είτε για την εκπαίδευσή τους είτε για την καλλιτεχνική τους έρευνα και, ως εκ τούτου, η επιρροή της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής κατάστασης της Ρώμη, κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην πόλη, αποτυπώνεται στα έργα τους. Οι ομοιότητες και οι διαφορές που προκύπτουν από την αντιπαραβολή των έργων εξαρτώνται και από την ερμηνεία και την αντίληψη των θεατών.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Δημήτρης Αληθεινός, Κώστας Βαρώτσος, Γιάννης Γαΐτης, Ειρήνη Ευσταθίου, Έμιλι Ζασίρ, Μαίρη Ζυγούρη, Βλάσης Κανιάρης, Νίκος Κεσσανλής, Κιμσούτζα, Πιοτρ Κοβάλσκι, Δημήτρης Κόζαρης, Δημήτρης Κοντός, Μανώλης Μπαμπούσης, Κύριλλος Σαρρής,Τόμας Στρουθ, Κώστας Τσόκλης, Στάθης Χρυσικόπουλος


Φωτογραφία: Κώστας Βαρώτσος, La veritá é sempre un’ altra, 1980