Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο Salonicco, που θα ερμηνεύσει έργα Μότσαρτ, με διαφοροποιημένη σύνθεση από τη γνώριμη του κουαρτέτου εγχόρδων με την οποία τους γνωρίσαμε, καθώς εντάσσει στο δυναμικό του, για τη συγκεκριμένη συναυλία, τον φλαουτίστα Νικόλαο Ζήση. Τα δύο πρώτα έργα είναι ‘Κουαρτέτα για φλάουτο’ και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ένα ‘Ντιβερτιμέντο’ για τρίο εγχόρδων του κορυφαίου συνθέτη.

Το ‘Κουαρτέτο για φλάουτο σε λα μείζονα, Κ.298’ είναι ένα έργο της όψιμης περιόδου του Μότσαρτ και παρουσιάζει μία σειρά θεμάτων που αναφέρονται σε φίλους του, με την πρώτη ύλη του να βασίζεται σε γνωστά τραγούδια της εποχής και σε άριες από την όπερα μπούφα, με το συνθέτη να προσθέτει πικάντικες χιουμοριστικές πινελιές.

Το ‘Κουαρτέτο σε ρε μείζονα, K.285’ γράφτηκε μαζί με άλλα δύο αντίστοιχα, κατόπιν παραγγελίας του φλαουτίστα Ferdinand Dejean και ως εκ τούτου ο συνθέτης δίνει κυρίαρχο ρόλο στο φλάουτο.

Η ελαφρότητα και η συνοπτικότητα του κουαρτέτου το τοποθετούν στο στυλ galant, ένα μουσικό ρεύμα που συνυπήρξε χρονικά με το συγγενικό του ροκοκό και απελευθέρωσε κατά κάποιο τρόπο τη μουσική χρησιμοποιώντας πιο ελεύθερες δομές και δίνοντας έμφαση στην αντίθεση μελωδίας και συνοδείας.

Το ‘Ντιβερτιμέντο για τρίο εγχόρδων σε Μι ύφεση μείζονα Κ.563’ είναι αφιερωμένο στον Michael Puchberg, έναν συνάδελφο και φίλο του Μότσαρτ, ο οποίος του είχε δανείσει κάποια χρήματα και ο συνθέτης με ευγνωμοσύνη του αφιέρωσε το συγκεκριμένο έργο. Μάλιστα ο ίδιος ο Μότσαρτ έπαιξε την αγαπημένη του βιόλα στην πρεμιέρα του έργου στη Δρέσδη. Ο ιδιοφυής συνθέτης χρησιμοποίησε έναν πλούτο θεματικών υλικών, ενώ σε μια ενδιαφέρουσα έμπνευση, έγραψε το ένα αργό μέρος σε μορφή σονάτας και το άλλο ως ένα θέμα και παραλλαγές, ενώ και τα μενουέτα του παρουσιάζουν διαφορετικές δομές. Κατάφερε έτσι να μετατρέψει ένα ανάλαφρο έργο που προοριζόταν για ελαφρά ψυχαγωγία της ανώτερης τάξης, όπως όλα τα ντιβερτιμέντι άλλωστε, σε μία ξεχωριστή μουσική σύνθεση σπάνιας ομορφιάς.

Κουαρτέτο Salonicco

Ντέιβιντ Μπόγκοραντ – βιολί

Παύλος Μεταξάς – βιόλα

Μυρτώ Ταλακούδη – τσέλο

Νικόλαος Ζήσης – φλάουτο

Πρόγραμμα:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791):

Κουαρτέτο για φλάουτο σε Ρε Μείζονα, Κ.298

Κουαρτέτο για φλάουτο σε Ρε Μείζονα, K.285

Ντιβερτιμέντο για τρίο εγχόρδων σε Μι ύφεση μείζονα Κ.563