Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται στις 13 Μαρτίου 2016 με πέντε εξαίρετους Έλληνες μουσικούς, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, με άξονα συνεργασίας την αγάπη τους για τη μουσική δωματίου, για μία και μοναδική εμφάνιση του σχήματος στο πλαίσιο του καθιερωμένου πλέον θεσμού της Κ.Ο.Θ..

Το ενδιαφέρον μουσικό ταξίδι ξεκινά με το επιβλητικό κοντραμπάσο και το έργο ‘Bass Trip’ του σύγχρονου Εσθονού συνθέτη Πέτερις Βασκς, ο οποίος χρησιμοποίησε την σε βάθος γνώση του για το όργανο, όντας κοντραμπασίστας στην αρχή της καριέρας του, γράφοντας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο που αναδεικνύει τις ηχητικές και τεχνικές δυνατότητες του οργάνου και προκαλεί διαρκώς τις ικανότητες του εκτελεστή.

Ακολουθεί ένα κουαρτέτο για βιολί, βιόλα, τσέλο και πιάνο του Γκούσταβ Μάλερ, το οποίο αποτελεί μία σαφή ένδειξη της συνθετικής πορείας που θα ακολουθούσε στη συνέχεια ο μεγάλος δημιουργός, παρόλο που το έγραψε σε εφηβική ηλικία. Το χειρόγραφο του έργου είχε χαθεί για χρόνια και μόνο το πρώτο μέρος του, καθώς και ένα μέρος του σκέρτσου, βρέθηκαν μετά το θάνατο της συζύγου του, το 1964, με αποτέλεσμα να εκδοθεί για πρώτη φορά μόλις το 1973.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα μουσικής δωματίου, την ‘Πέστροφα’ του Φραντς Σούμπερτ, που αποτελεί μία σύνθεση παραλλαγών δικών του θεμάτων και πήρε το όνομά της από τη διασκευή του τραγουδιού ‘Πέστροφα’ στο 4ο μέρος, που είχε γράψει ο συνθέτης για το ομώνυμο ποίημα του Γερμανού ποιητή Daniel Schubart. Το ποίημα αφηγείται την ιστορία μίας πέστροφας που ζει απερίσκεπτα μέχρι που καταλήγει στο αγκίστρι ενός ψαρά, αποτελώντας ουσιαστικά μία παραβολή για τις νεαρές γυναίκες που γίνονται εύκολα θύματα της γοητείας των αντρών. Ο Σούμπερτ με τη μουσική του αφηγείται τους στίχους, όχι όμως και τον τελευταίο με το πιάσιμο του ψαριού, ώστε να αποφύγει την ηθικολογία, αλλά και για να το τραγουδούν ευχάριστα γυναίκες και άντρες. Η αισιοδοξία που σκορπά το κομμάτι, καθώς και η γλυκιά μουσική αναπαράσταση της φύσης το έχουν κάνει ιδιαίτερα αγαπητό σε κάθε εποχή, ενώ αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ευρωπαϊκής κουλτούρας.

Κουαρτέτο Εγχόρδων

Αντώνης Σουσάμογλου – βιολί

Χαρά Σειρά – βιόλα

Δημήτρης Πάτρας – τσέλο

Γιάννης Χατζής – κοντραμπάσο

Μαριλένα Λιακοπούλου – πιάνο

Φιλική συμμετοχή: Βασιλεία Κοντοπούλου (τραγούδι)

Πρόγραμμα:

Pēteris Vasks: Bass Triρ

Gustav Mahler: Κουαρτέτο για βιολί, βιόλα, τσέλο και πιάνο

Franz Schubert: «Η Πέστροφα», Κουιντέτο για βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο και πιάνο