Το Snehta Residency ξεκίνησε τη δράση του με έδρα την Κυψέλη το 2012, ως το πρώτο Artists Residency στην Αθήνα, σε μια περιοχή με έντονο το στοιχείο της διαπολιτισμικής και κοινωνικής ζύμωσης, καλλιεργώντας νέες σχέσεις και καλλιτεχνικές συνεργασίες στο πεδίο των εικαστικών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, έχει φιλοξενήσει περισσότερους από εκατό (100) καλλιτέχνες και παρουσιάσει πάνω από εξήντα (60) εκθέσεις και έρευνες στη δεκαετούς (10) συνεχούς παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Φέτος επιστρέφουμε στον φυσικό μας χώρο, συνεχίζοντας την ενεργή ενασχόληση και υποστήριξη της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής, μετά από τη μεγάλη απήχηση που έφερε η περσινή ψηφιακή μορφή του Kypselian Salon – Back Home. Μολονότι ήταν προσαρμοσμένη στους περιορισμούς της πανδημίας, διατηρήσαμε την πρόθεσή μας για την ανάδειξη του έργου περισσότερων από τριάντα (30) καλλιτεχνών ενώ η έκθεση ξεπέρασε τους χίλιους (1000) μοναδικούς διαδικτυακούς επισκέπτες παγκοσμίως. Στην επικείμενη παρουσία του Kypselian Salon επιθυμούμε να έρθουμε σε συνεργασία όχι μόνο με παλαιότερους και αγαπητούς καλλιτέχνες, αλλά να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις και συνεργασίες με όσους/ες ζουν και εργάζονται στην περιοχή της Κυψέλης, ή/και συνδέονται με πρακτικές που ευθυγραμμίζονται με τους άξονες που φέρει ο οργανισμός.

Πιο συγκεκριμένα, το φετινό Kypselian Salon θα ξεκινήσει 21 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, ενώ θα περιλαμβάνει περισσότερους από σαράντα (40) καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξιοποιώντας τη θεματική του ‘Salon’ εσωκλείουμε ποικίλες πρακτικές όπως ζωγραφική, κεραμική, γλυπτική, σχέδιο, design στην τελική επιλογή των έργων που θα παρουσιαστούν στον κεντρικό χώρο του Snehta Residency – επί της Ι. Δροσοπούλου 47 – δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό αφενός να γνωρίσει από κοντά την πρακτική πολλών φιλόδοξων και σημαινόντων καλλιτεχνών της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής, αφετέρου να αποκτήσει έργο τους σε προσιτή τιμή. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις προορίζονται κυρίως για την υποστήριξη δράσεων του οργανισμού στη γειτονιά της Κυψέλης.

Την ημέρα των εγκαινίων θα βρίσκεται παρέα μας η Strange Brew, μια νομαδικής ιδεολογίας ζυθοποιία στην Ελλάδα η οποία ιδρύθηκε το 2015 και έχει ως στόχο να αλλάξει το status quo της μπύρας, στη χώρα. Κεντρικοί άξονές τους είναι η γεύση και η ποιότητα καθώς και η υποστήριξη στην ίδια την κοινότητα. Επιπλέον, η Entropia Records προτείνει για εμάς τη μουσική της εκδήλωσης. Η Entropia είναι μια ηχητική εισαγωγή στο χαώδες της ζωής, κατά την οποία ο ακροατής στοχεύει να διατηρήσει την ισορροπία του σύμπαντος. Το online κατάστημά τους και η φυσική τους παρουσία στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης είναι ένα ιδανικό σημείο συνάντησης για να μάθεις περισσότερα για τη μουσική και να συνδεθείς με την τοπική κοινωνία.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Μαριλένα Αλιγιζάκη, Βανέσσα Αναστασοπούλου, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Μαριάννα Βήτου, John Bicknell, Αλκμήνη Γκουσιάρη, Νίκη Γκουλέμα, Ελένη Γραφάκου, Γιώργος Γυπαράκης, Δημήτρης Εφέογλου, Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας, Eva Isleifs, Ευγενία Ιωαννίδου, Karl Heinz Jeron, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Κατερίνα Καρατζαφέρη, Αλέξανδρος Κόξιας, Βασιλική Κούκου, Στέφανος Κουτρούλης, Ιωάννης Κοτίδης- ΙΩΚΟ, Τίμοθυ Λασκαράτος, Eleanor Lines, Νάγια Μαγαλιού, Christelle Makris, Ναταλία Μαντά, Νίκος Μάντζιος, Λητώ Μουστακάκη, Ζωή Μουτσώκου, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Camille Le Meur, Δέσποινα Νισσυρίου, Σοφία Παπακώστα, Φωτεινή Παλπάνα, Χρήστος Παπασωτηρίου και Natialia Dominguez, David Penny, Στέφανος Ρόκος (σε συνεργασία με τη United We Fly), Φανή Σκουλικίδη, Κλεοπάτρα Τσαλή, Δέσποινα Φλέσσα, Florent Frizet, Αμαλία Χαρικιοπούλου, Αριστέα Α. Χαρωνίτη, Λιλή Χασιώτη, Βέρα Χοτζόγλου, Αλεξία Ψαραδέλη

* COVID-19. Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο θα γίνει δεκτή σε επισκέπτες που συμμορφώνονται με όλα τα προσωπικά μέτρα υγείας σχετικά με την επιδημία Covid-19. Η είσοδος στην έκθεση επιτρέπεται μόνο με την υπόδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: IOKO Ioannis Kotidis, Super We, 2021, mixed media, ceramic with kintsugi technique, 41 x 32 x 21cm , photo © Christos Symeonides