Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου στις 18:30 και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου στις 12.00 από την Διευθύντρια του Inspire Project, Θούλη Μισιρλόγλου και την επιμελήτρια του Inspire Project 2020, Δόμνα Γούναρη. Στις ξεναγήσεις θα παρευρίσκονται και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση για να μοιραστούν την εμπειρία τους.

Η παρακολούθηση των ξεναγήσεων είναι δωρεάν με την αγορά του εισιτηρίου εισόδου στην έκθεση. Είναι απαραίτητη ωστόσο η προηγούμενη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 593270 με σκοπό τη διασφάλιση του μέγιστου αριθμού συμμετεχόντων σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Μέγιστος αριθμός ατόμων: 12
Διάρκεια ξενάγησης: 40’-60΄
Στον χώρο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Πληροφορίες έκθεσης

Η έκθεση «Αρχεία Ονείρου: Τα όνειρα ως δομικό υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρακτικής» αρθρώνεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται έργα της εικαστικού Μαίρης Ζυγούρη από την καλλιτεχνική παραγωγή της των τελευταίων ετών (2014 έως σήμερα).

Ανάμεσά τους, σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, εκτίθεται η πλέον πρόσφατη εργασία της με τίτλο Ενύπνιο (2020): μια διερεύνηση της σύγχρονης διάστασης των ονείρων ως βιοπολιτικού εργαλείου, η οποία αποτέλεσε την έμπνευση για το εργαστήριο με τίτλο «Αρχεία Ονείρου» που εμψύχωσε η Μαίρη Ζυγούρη τον περασμένο Ιούλιο ως προσκεκλημένη καλλιτέχνιδα του Inspire Project 2020.

Τα έργα των 18 νέων καλλιτεχνών -τελειοφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών ή αποφοίτων λίγων ετών- που συμμετείχαν στο εργαστήριο αποτελούν τη δεύτερη ενότητα της έκθεσης. Η Μαίρη Ζυγούρη προσέγγισε το σχέδιο της συνεργασίας και της από κοινού μάθησης με τους συμμετέχοντες μέσα στο ρευστό αστικό και φυσικό τοπίο της Θεσσαλονίκης. Οι κρυμμένες διαδρομές του νερού στην πόλη, σε σχέση με την ρευστότητα του Ονείρου έγιναν το πεδίο δράσης και καλλιτεχνικού πειραματισμού του εργαστηρίου. Δια μέσου επιτελεστικών και ιδιοτοπικών πρακτικών στο πεδίο, η συλλογική εμπειρία –αισθητηριακή, αισθητική, συνειρμική, στιγμιαία ονειρική– συνδιαμόρφωσε τα έργα των 18 νέων καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Συντελεστές έκθεσης

Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια Inspire Project 2020, Αν. Διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών
Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια Inspire Project 2020, Επιμελήτρια ΜΟΜus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών
Χριστίνα Βλάχου, Βοηθός παραγωγής Inspire Project 2020
Μαίρη Ζυγούρη, προσκεκλημένη καλλιτέχνιδα Inspire Project 2020

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες εργαστηρίου:
Νικολέτα Αγγελίδου, Κατερίνα Αναστασίου, Μαρία Ανδρικοπούλου, Ζωή Αντύπα, Νίκος Ευσταθουλίδης, Ανό Θεοδώρογλου, Χριστίνα Καπετάνιου, Γιώργος Μιχαλόπουλος, Κατερίνα Μόσχου, Σοφία Μουτάφη, Στεφανία Πατρικίου, Γεωργία Πιλάλη, Θανάσης Σαμπαζιώτης, Κωνσταντίνος Τερζής, Αναστασία Τσαλπατούρου, Φουστί Λαμέ, Ειρήνη Φωτιάδη, Δήμητρα Χαριζάνη
Κώστας Κοσμίδης, Τεχνικός υπεύθυνος ΜΟΜus
Ελένη Στεργίου, Υποδοχή MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών
Ραφαέλα Νίκα, Εποπτεία Inspire Project 2020
Κλειώ Γούσιου,Μαρία Ζαμπέτη, Χρύσα Ζαρκαλή, Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων MOMus
Μαρίνα-Αιμιλία Κοντού, Υπεύθυνη Προβολής Inspire Project 2020

Inspire Prize 2020

Το βραβείο Inspire, έτερος βασικός άξονας δράσης του θεσμού του Inspire Project, απονέμεται σε εικαστικό, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας, για εργασία που έχει ήδη παραχθεί στο πλαίσιο εργαστηρίου ή residency ανά τον κόσμο και διακρίνεται για τη σύλληψη, την πρωτοτυπία, τον προβληματισμό και την συνάφειά της με τον χώρο στον οποίο έχει παρουσιαστεί και με τον οποίο δυνητικά συνδιαλέγεται. Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους ως τις 10 Σεπτεμβρίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά συμμετοχής εδώ.
To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).


Διαβάστε επίσης:

Αρχεία Ονείρου – Inspire Project 2020: Ομαδική έκθεση στο MOMus