Στην έρευνα του BBC Music Magazine, ψηφίστηκε ως μια από τις 10 σπουδαιότερες συμφωνίες όλων των εποχών. Διακρίνεται από το εύρος και την ένταση συναισθημάτων, τη γλαφυρή περιγραφή διλημμάτων και συγκρούσεων, την πληθώρα θεμάτων, μελωδιών, ρυθμών. Ο λόγος για την επική Τρίτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ, η οποία με μνημειώδη τρόπο βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο μιας παντοδύναμης φύσης.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει το έργο- ορόσημο, που αντλεί από τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του νιτσεϊκού Ζαρατούστρα (κυρίως από το Τραγούδι του μεσονυχτίου), αλλά και τη διάσημη συλλογή γερμανικών παραμυθιών, Το μαγικό κόρνο του αγοριού. Τα βαθιά ηχοχρώματα των απαιτητικών μερών θα αποδώσει η Λίλλυ Παασικίβι. Η διεθνώς καταξιωμένη μεσόφωνος επιστρέφει στην Αθήνα, μετά την περσινή επιτυχημένη συνεργασία της με την ΚΟΑ. Ενώ στο πόντιουμ, ο έμπειρος ερμηνευτής των πολύπλοκων γραπτών του Μάλερ, Ούρος Λάγιοβιτς, οδηγεί την Ορχήστρα. Σε αυτό τον μεγαλειώδη ύμνο της ύπαρξης που, όχι τυχαία, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο του αποκαλούμενου Ψυχαναλυτή της Μουσικής.

Το σχόλιο του μαέστρου:

“Η κύρια πρόκληση της μνημειώδους Τρίτης Συμφωνίας για τον αρχιμουσικό, είναι ότι κάθε μέρος, αλλά και κάθε σειρά της παρτιτούρας, περιέχει πληθώρα θεμάτων, μελωδιών και ρυθμών. Ο Μάλερ δίνει αμέριστη προσοχή σε κάθε γραμμή, η οποία έχει τη δική της μουσική λογική και έτσι βλέπουμε πολλές φορές διαφορετικά θέματα να αναπτύσσονται παράλληλα. Ο μαέστρος οφείλει, λοιπόν, να βρει την απαραίτητη ισορροπία κατά την προσέγγιση του υλικού.”

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΜΑΛΕΡ (1860–1911)
Συμφωνία αρ. 3

ΣΟΛΙΣΤ
Λίλλυ Παασικίβι, μεσόφωνος

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Ούρος Λάγιοβιτς

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Χορωδία της Ε.Ρ.Τ.
Χορωδία Δήμου Αθηναίων
Παιδική και Νεανική Χορωδία Rosarte

19:45: Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων

Με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Σλοβενίας.